Καταδικάζει η ????????Τουρκία την απόφαση του ΕΚ-Καταψήφισαν Έλληνες ευρωβουλευτές [ΒΙΝΤΕΟ]

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

EU TURKEY EUROPE Χαστούκι στον Ερντογάν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Grunge textured European Union and Turkey torn cracked flags. Co

Καταδικάζει η Τουρκία την απόφαση του ΕΚ-Καταψήφισαν Έλληνες ευρωβουλευτές

ΤΟΠ ΕΙΔΗΣΗ ΤΩΡΑ Χαστούκι στον Ερντογάν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μονόπλευρη και κάθε άλλο παρά αντικειμενική στάση που υιοθετεί το ΕΚ» και καταλήγει: «Για εμάς αυτή η απόφαση δεν έχει καμία σημασία».
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και το Ποτάμι καταψήφισαν την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας

Κατά της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ τάχθηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Ποταμιού, στη συζήτηση για την υιοθέτηση ψηφίσματος στο Στρασβούργο, με το οποίο η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών (370 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές), ζητά από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να αναστείλουν τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου καταγγέλλει τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, λέγοντας ότι «ο κ. Βέμπερ και φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, στράφηκε για μια ακόμη φορά κατά των συμφερόντων της Ελλάδας, προτείνοντας τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αντίθετα με την στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα εδώ και σχεδόν 2 δεκαετίες».

«Είναι θετικό», σημειώνει ο ίδιος «ότι η ευρωβουλευτής της ΝΔ που συμμετείχε στη ψηφοφορία κ. Σπυράκη, δεν ακολούθησε τον κ. Βέμπερ, αν και ψήφισε κατά της πρότασης της Αριστεράς για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων ΜΜΕ στη Τουρκία καθώς και την συνέχιση των επαφών σε ακαδημαϊκό επίπεδο ανάμεσα στα δύο μέρη».

Η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση δήλωσε «μία α λα καρτ σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας μπορεί να ωφελεί ευρωπαϊκές χώρες που έχουν οικονομικά, κυρίως, συμφέροντα με την Τουρκία, μπορεί να ωφελεί πιθανώς και την ίδια την Τουρκία διότι η εισροή χρηματοδότησης από την Ε.Ε. συνεχίζεται, αλλά αφαιρεί από την Ελλάδα ένα ισχυρό όπλο: Αυτό του ελέγχου της ενταξιακής διαδικασίας».

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος θεωρεί «λάθος» το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία . Στην παρέμβασή του, ο κ. Κύρκος τονίζει ότι πρόκειται για «δήθεν αναστολή αλλά ουσιαστικά οριστική διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» και κατηγορεί τον κ. Βέμπερ ότι «το θέλει εμφατικά» γιατί «θεωρεί ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ ό,τι και να κάνει».

Ανακοίνωση του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού

«Το μη δεσμευτικό αυτό ψήφισμα, για το οποίο πρωτοστάτησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο υποψήφιος του στις ευρωεκλογές, Μάνφρεντ Βέμπερ, καθώς και οι δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είναι μακριά από την εθνική μας γραμμή και τα συμφέροντα των Ελλήνων. Αποτελεί στην πραγματικότητα μια υποχώρηση στις δυνάμεις του λαϊκισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε δεν πρέπει να παρασυρθούν από αυτό το κλίμα.

Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε το ακριβώς αντίστροφο: ένα δεύτερο «Ελσίνκι». Μια διαδικασία επανεμπλοκής των ευρω-τουρκικών σχέσεων σε νέα βάση, με σαφή χρονοδιαγράμματα και θεσμικούς ελέγχους όσον αφορά την πρόοδο της Τουρκίας, τόσο για την πορεία των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και του εκδημοκρατισμού της, όσο και για την συμπεριφορά της προς τις γειτονικές της χώρες που θα συμπεριλαμβάνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό», καταλήγει η ανακοίνωση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ