Μεγάλο το έλλειμμα ενημέρωσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιγότερο ενήμεροι είναι οι Έλληνες σε σχέση με τους Ευρωπαίους σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Αυτό προκύπτει από το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο (Special Eurobarometer 499 – «Cyber security: What Europeans think») που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κομισιόν σχετικά με τα δίκτυα 5G και σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, το 52% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι είναι ενήμερο για τους κινδύνους που κρύβει ο κυβερνοχώρος, έναντι 42% των Ελλήνων. Ετσι, οι Ευρωπαίοι πολίτες εμφανίζονται να τρέφουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε θέματα κυβερνοασφάλειας απ’ ό,τι ο μέσος κάτοικος στην Ε.Ε.

Ενα ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι σε ποσοστό 41% οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου δήλωσαν ότι δεν άλλαξε κωδικούς ασφαλείας στα συστήματα/υπηρεσίες που αξιοποίησε τους τελευταίους 12 μήνες. Επίσης, ένα επιπλέον 17% των ερωτηθέντων δήλωσε άγνοια για θέμα αλλαγής κωδικών ασφαλείας. Ετσι, μόλις το 41% των Ελλήνων χρηστών επέλεξε μέσα στους τελευταίους 12 μήνες να αλλάξει τους κωδικούς ασφαλείας στις διαδικτυακές υπηρεσίες που κάνει χρήση. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικής τραπεζικής, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.

Ο μέσος Ευρωπαίος είναι πιο προσεκτικός από τον μέσο Έλληνα. Μόλις το 31% δεν άλλαξε κωδικούς ασφαλείας στις υπηρεσίες που αξιοποιεί, ενώ ένα επιπλέον 11% δήλωσε άγνοια. Ετσι, το 58% των χρηστών στην Ε.Ε. άλλαξε κωδικούς τους τελευταίους 12 μήνες, τουλάχιστον σε κάποιες online υπηρεσίες.

Μια δεύτερη ουσιαστική διαφοροποίηση μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων χρηστών είναι ότι οι τελευταίοι βρέθηκαν πιο συχνά στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι Ευρωπαίοι χρήστες βρέθηκαν αντιμέτωποι τους τελευταίους τρεις μήνες με το κυβερνοέγκλημα σε ποσοστό 36%, έναντι μόλις 9% στην Ελλάδα.

Επιπλέον, οι χρήστες στην Ενωμένη Ευρώπη δηλώνουν σε ποσοστό 9% «θύματα» επίθεσης για την υποκλοπή των στοιχείων ηλεκτρονικής τραπεζικής, έναντι μόλις 1% στην Ελλάδα. Τα ποσοστά αυτά πιθανώς να αντικατοπτρίζουν και τη χαμηλή χρήση των online υπηρεσιών στην χώρα μας, έναντι της υπόλοιπης Ε.Ε.

Τέλος, τόσο την Ελλάδα όσο και στην Ενωμένη Ευρώπη υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τα θέματα κυβερνοασφάλειας. Σχεδόν 7 στους 10 Ευρωπαίους ανησυχούν γι’ αυτά τα θέματα, και μεταξύ αυτών και οι Ελληνες στην ίδια περίπου αναλογία.

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ