Ο COVID-19 εκτοξεύει τη χρήση δεδομένων στην Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία πραγματική έκρηξη της χρήσης δεδομένων, αλλά και γενικότερα της χρήσης κινητών επικοινωνιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Η συνεχιζόμενη κρίση δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στις εθνικές υποδομές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και των τηλεπικοινωνιών.
Τα μέτρα, που λαμβάνονται παγκοσμίως με στόχο το social distancing και τον περιορισμό των μετακινήσεων, καθώς και η τηλεργασία έχουν εκτοξεύσει τη χρήση των κινητών επικοινωνιών από πολίτες και επιχειρήσεις, δοκιμάζοντας τα όρια των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Η ταχεία αύξηση του αριθμού των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι και η χρήση υπηρεσιών υψηλής χωρητικότητας, όπως οι τηλεδιασκέψεις, έχει προκαλέσει, παγκοσμίως, ανησυχίες σχετικά την πιθανότητα συμφόρησης των δικτύων.
Στην Ισπανία, για παράδειγμα, μετά από την απόφαση για εθνικό lockdown με στόχο τον περιορισμό της ταχείας εξάπλωσης του ιού, η πρόσθετη πίεση, που δέχτηκαν τα δίκτυα τηλεπικοινωνιακών υποδομών, είναι ήδη μεγάλη. Η χώρα καταγράφει ήδη αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων κατά 40%, άνοδο της χρήσης κινητών τηλεφώνων κατά 50%, πενταπλασιασμό της χρήσης υπηρεσιών, όπως το WhatsApp, αλλά και αυξημένη χρήση εργαλείων τηλεργασίας.
Ως αποτέλεσμα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν απευθύνει σε πολίτες και επιχειρήσεις συστάσεις για ορθολογική χρήση των δεδομένων. Οι εταιρείες Movistar, Orange, Vodafone, Masmovil και Euskaltel σε κοινή τους δήλωση την Κυριακή, εν αναμονή του εθνικού lockdown, προέτρεπαν τους πελάτες τους να κάνουν “έξυπνη και υπεύθυνη χρήση του δικτύου και των πόρων που παρέχει”.
Ορθολογική χρήση
Πρακτικά, οι εταιρείες ζητούν από τους συνδρομητές τους να μειώσουν τη χρήση του Διαδικτύου, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων συστήνουν τη λήψη μεγάλων εγγράφων σε ώρες εκτός αιχμής, τη συμπίεση αρχείων, την αποφυγή της αποστολής “μαζικών” ηλεκτρονικών μηνυμάτων και ακόμη και τη χρήση σταθερών γραμμών, όπου αυτό είναι δυνατό.
Εν τω μεταξύ, αν και η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας έχει υιοθετήσει διαφορετική στρατηγική έναντι του κορωνοϊού και δεν έχει προχωρήσει σε κλείσιμο σχολείων και άλλων ομαδικών εκδηλώσεων, εντούτοις και εκεί υπάρχει αύξηση της χρήσης δεδομένων. Ένα σημαντικό μέρος της, συνδέεται με την άνοδο της τηλεργασίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς αρκετές επιχειρήσεις παροτρύνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να βασίζονται σε ευρυζωνικά και “έξυπνα” κινητά για να κάνουν τη δουλειά τους.
Ωστόσο, Βritish Τelecom υποστηρίζει ότι το δίκτυό της μπορεί να διαχειριστεί την αυξημένη κίνηση. “Τα πρότυπα χρήσης μπορεί να αλλάξουν, ώστε να αντικατοπτρίζουν διαφορετικά πρότυπα εργασίας και συμπεριφοράς των πελατών, αλλά το δίκτυο της BT είναι κατασκευασμένο για να αντιμετωπίσει την αυξημένη χρήση”, σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΒΤ στους Financial Times.
sepe

ΔΗΜΟΦΙΛΗ