20/09/2021
Array

Η πιο μεγάλη ώρα για τον Σαμαρά…

ceb1cf83ceb1cebcceb1cf81ceb1cf83(της Χρύσας Ταβουλάρη)
Δεν είναι γνωστό αν ο Αντώνης Σαμαράς παίζει πόκερ, γεγονός πάντως είναι ότι αυτά τα Χριστούγεννα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα πρέπει να μετρήσει καλά τα χαρτιά των άλλων, εντός και εκτός Ελλάδας να προβλέψει με ακρίβεια, να μπλοφάρει και κυρίως να ρισκάρει. Αυτά είναι τα δυσκολότερα Χριστούγεννα του Αντ. Σαμαρά, ακόμη και από εκείνα άλλων εποχών.
Ο Αντ. Σαμαράς δεν «παίζει» απλώς το πολιτικό του μέλλον. Παίζει μια πρωθυπουργία, τη συνοχή και τη συνέχεια της κεντροδεξιάς παράταξης και σε μεγάλο βαθμό και την επιβίωση της χώρας. Καθοριστικός μήνας ο Ιανουάριος με πολλούς αστάθμητους παράγοντες με την τρόικα να πιέζει, με το PSI σε εξέλιξη, με το φάσμα της χρεωκοπίας μπροστά και την κοινωνία στα πρόθυρα έκρηξης. Ο Αντ. Σαμαράς αμέσως μετά τις γιορτές θα πρέπει να πει το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι και το γνωρίζει. Σημείο «Χ» η έλευση της τρόικας και τα νέα μέτρα που θα ζητήσει, εκβιάζοντας αυτή τη φορά για την πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης. Και μπορεί δημοσίως οι επιτελείς της Συγγρού να λένε ότι η δανειακή είναι δεδομένη και η Ν.Δ. έχει δεσμευτεί ότι θα την υπερψηφίσει, όμως γνωρίζουν ότι μια σειρά απαιτήσεων θα είναι εκτός της δανειακής σύμβασης και καμία τρόικα δεν θα δεχθεί να διαπραγματευτεί… αργότερα.
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει και ποια θα είναι η στάση της Ν.Δ., όταν στα μέσα Ιανουαρίου ολόκληρη η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε ακόμη ένα εκβιαστικό δίλημμα, με τη χρεωκοπία πιο κοντά παρά ποτέ. Ένας δυναμικός πυρήνας στενών συνεργατών του Αντ. Σαμαρά θεωρεί άνευ σημασίας την όλη συζήτηση περί εκλογών και προτείνει ευθέως σπάσιμο της κυβερνητικής συμφωνίας αν χρειαστεί και πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου, διενέργεια εκλογών και στρατηγική διάσωσης της χώρας. Είναι ο πυρήνας που πιέζει να αντιταχθεί ο Αντ. Σαμαράς ανοιχτά και κάθετα σε νέα μέτρα, αλλά και σε νέες δεσμεύσεις της χώρας «χωρίς αντίκρισμα» , όπως λένε χαρακτηριστικά. Ο Αντ. Σαμαράς γνωρίζει ήδη και τις πιέσεις και τους συσχετισμούς εντός και εκτός Ελλάδας γνωρίζει πολύ καλά και τις πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματός του και τις αντιδράσεις της κοινωνικής βάσης. Στους συνομιλητές του το τελευταίο διάστημα συνηθίζει να λέει ότι, ειδικά αν η χώρα οδηγηθεί στο χειρότερο σενάριο, χρειάζεται μια πολιτική σταθερά και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη Ν.Δ.
Οι επιτελείς της Συγγρού αντιμετωπίζουν επί χάρτου και το σενάριο της χρεωκοπίας σημειώνοντας ότι τότε ειδικά η Ν.Δ. πρέπει να μείνει όρθια . Με βάση αυτό το… σύνθημα και συνυπολογίζοντας όλα τα σενάρια εξελίξεων, η Ν.Δ. χαράζει ή προσπαθεί να χαράξει και την τακτική και τη στρατηγική της. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και ειδικά οι μη δημοσιοποιημένες τις οποίες παρακολουθεί το επιτελείο της Συγγρού δεν δημιούργησαν κλίμα ευφορίας όπως πολλοί θα ανέμεναν. Μπορεί η Ν.Δ. να είναι πρώτο κόμμα, μπορεί η δημοφιλία Σαμαρά να είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία έδιναν μια αξιοσημείωτη σταθερότητα του υπάρχοντος πυρήνα ψηφοφόρων. Κυριολεκτικά στην πόρτα της Ν.Δ. βρίσκονται μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων, χωρίς να κάνουν το βήμα να περάσουν μέσα. Οι επιμέρους έρευνες και η ανάλυσή τους βεβαιώνουν ότι η συμμετοχή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου μπορεί να άνοιξε τον διάλογο με τους κεντρώους ψηφοφόρους δημιούργησε όμως αντιστάσεις στη λαϊκή βάση της Κεντροδεξιάς. Ύστερα από μια πολύωρη σύσκεψη στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Ν.Δ. -συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω – πέρασε ή μάλλον αποφάσισε να περάσει στη φάση της μετωπικής σύγκρουσης με κύριο στόχο να διαφοροποιηθεί, να κρατήσει τη δυναμική της αντιπολίτευσης και να αποτρέψει όσο το δυνατόν τον κίνδυνο να ταυτιστεί με τις «μνημονιακές δυνάμεις» // RealNews

online-press

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ