20/09/2021

Βρετανική συνταγή κατά του κορονοϊού -Φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα φθηνό και ευρέως διαθέσιμο φάρμακο, η δεξαμεθαζόνη, αποδεικνύεται σήμερα ευεργετικό στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Μόλις 40 ευρώ το κόστος του.

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, η πρώτη θετική είδηση έρχεται από τη Βρετανία. Ένα παλιό στεροειδές φάρμακο, η δεξαμεθαζόνη, που χορηγείται σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και άσθμα από την δεκαετία του του ´60, αποδεικνύεται θαυματουργό στην μείωση του αριθμού των θανάτων από τον ιό Covid 19.
Κλινικά τεστ της επιστημονικής ομάδος μελέτης του ιού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποδεικνύουν ότι η δεξαμεθαζόνη μειώνει κατά το 1/3 τους θανάτους ασθενών με σοβαρή μορφή κορωνοϊού που είναι διασωληνωμένοι και κατά το 1/5 όσων είναι σε οξυγόνο. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, αν είχε χορηγηθεί από την αρχή της επιδημίας θα είχαν αποτραπεί μόνο στη Βρετανία 6.000 θάνατοι.
Δεξαμεθαζόνη αντί ρεμδεσιβίρης;
Η δεξαμεθαζόνη (dexamethasone) είναι φτηνό φάρμακο, κοστίζει μόλις 40 ευρώ για κάθε ασθενή και το κόστος του μπορούν να το αντέξουν τα ευρωπαικά συστήματα υγείας.
Άλλο ένα υφιστάμενο φάρμακο είναι η ρεμδεσιβίρη (remdesivir), αντι-ιογενές σκεύασμα που χορηγείται σε ασθενείς του ιού έμπολα. Αποδεικνύεται πως μειώνει κατά το 1/3 τον χρόνο αποθεραπείας του Covid 19. Δυστυχώς αυτό το φάρμακο είναι πολύ ακριβό και τα δικαιώματα μαζικής παραγωγής του ανήκουν ακόμα στην εταιρία παρασκευής. Απομένει στα συστήματα υγείας να διαπραγματευθούν την απελευθέρωση του και την παραγωγή γενοσήμων.
Μαρία Καστρισιανάκη
DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ