Αναβρασμός στη δικαιοσύνη: Εισαγγελείς και διοικητικοί δικαστές κατά Πικραμένου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις πυροδοτούν στον δικαστικό κλάδο οι κυβερνητικές προτάσεις για τις αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων η κατάργηση της επετηρίδας των δικαστικών λειτουργών και ο διορισμός δικαστών επί θητεία.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, εκτιμώντας μάλιστα ότι είναι εκτός των συνταγματικών ορίων.
«Οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών, διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 90 του Συντάγματος, ήτοι με αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστικών Συμβουλίων, τα οποία πέραν της επετηρίδας λαμβάνουν υπόψη και άλλα στοιχεία, όπως την υπηρεσιακή απόδοση, την επιστημονική επάρκεια και το ήθος του δικαστικού λειτουργού», υπογραμμίζουν οι εισαγγελείς και σημειώνουν πως οι υπό σκέψη νομοθετικές παρεμβάσεις «δεν συνάδουν με τις διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1, 88 παρ. 1, 90 του Συντάγματος, στις οποίες ρητά προβλέπεται ισοβιότητα και όχι μονιμότητα των τακτικών δικαστικών λειτουργών και απαγορεύεται ο διορισμός ως δικαστικών λειτουργών άλλων προσώπων (εν προκειμένω καθηγητών ΑΕΙ ή δικηγόρων) και μάλιστα επί θητεία».
Την ίδια ώρα, την έντονη δυσαρέσκειά της για τις προτάσεις του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης εκφράζει και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σημειώνοντας πως «ο διορισμός καθηγητών ΑΕΙ και δικηγόρων ως δικαστών επί θητεία, ανεξάρτητα από τα ζητήματα συνταγματικότητας που προκύπτουν, ενέχει κινδύνους ως προς την ανεξαρτησία των τελευταίων, οι οποίοι μετά τη λήξη της θητείας τους θα επιστρέψουν στις δικηγορικές τους εργασίες».
«Θεωρούμε αυτονόητη την απόρριψη από την κυβέρνηση των εν λόγω προτάσεων και επιφυλασσόμαστε, με συλλογικές διαδικασίες, να εκφράσουμε ακόμα εντονότερα την αντίθεση των διοικητικών δικαστών σε αυτές», προσθέτουν οι διοικητικοί δικαστές.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρμουμ των Δελφών, ο κ. Πικραμμένος είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων πως πρέπει να «ταρακουνήσουμε τη δικαιοσύνη» στην οποία δεν χωρά «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ