Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
Array

Μία θλιβερή συνέντευξη τύπου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

https://www.olympia.gr/wp-content/uploads/2020/08/vernardakis_giorgos.jpgΤου Γιώργου Βερναρδάκη

τέως  Διοικητή ΟΑΕΔ

Η σημερινή θλιβερή συνέντευξη τύπου των κυρίων Λοβέρδου και Κικίλια μπορεί να χαρακτηρισθεί μόνο ως αγωνιώδης προσπάθεια απάντησης στα ζητήματα που τέθηκαν από μένα με την δημοσιοποίηση της πραγματικής οικονομικής θέσης του ΟΑΕΔ (Δελτίο Τύπου Γ. Βερναδάκη 12 Ιανουαρίου 2010).

Όμως σκόπιμα παρέλειψαν ή διαστρέβλωσαν μεγάλα πολιτικά ζητήματα :

  1. Το πρώτο είναι το ζήτημα των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (Stage) και οι υστερίες περί παράνομων ενεργειών. Η κατηγορία αυτή στην οποία στηρίχθηκε με πρωτοφανή τρόπο ένα «σκηνικό» κακοποίησης της αλήθειας, κατέπεσε με τον πλέον επίσημο τρόπο, αφού το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τη νομιμότητά τους παραπέμποντας μάλιστα σε παλαιότερες απαντήσεις λίγο πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.
    Όμως, τα χιλιάδες άνεργα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ή παρεμποδίστηκαν να αναλάβουν νόμιμες θέσεις απόκτησης επαγγελματικής προϋπηρεσίας στο πρόγραμμα stage 2009, ποιος θα τα «αποζημιώσει»;
  1. Το δεύτερο θέμα είναι η «δραματοποίηση» της οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού. Είναι γνωστό ότι στις 10.9.2009, ημέρα παραίτησής μου για να πολιτευτώ στις βουλευτικές εκλογές του 2009, η οικονομική θέση του ΟΑΕΔ ήταν στα 711 εκατ. ευρώ και με εξασφαλισμένη μηναία ροή 145 εκατ. ευρώ από τις συνεισπραττόμενες εισφορές του ΙΚΑ.
    Επίσης  γνωστό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν επιπλέον απαιτήσεις του ΟΑΕΔ για πληρωμή 437 εκατ. από το Π.Δ.Ε. για έργα/προγράμματα του Οργανισμού που υλοποιήθηκαν και αποπληρώθηκαν (με πόρους του ΟΑΕΔ) την περίοδο 2007-2009, τα οποία έχουν υποβληθεί από το καλοκαίρι του 2009 για ένταξη στο ΕΣΠΑ και έχουν ήδη ενταχθεί. Θα είχαν δε εισπραχθεί τα χρήματα εάν δεν είχε μεσολαβήσει το τελευταίο τετράμηνο της κυβερνητικής παραλυσίας.
    Εκείνο  όμως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι  ότι σε ένα μήνα θα παρουσιάσουν τις εισροές από το ΠΔΕ για αυτά τα έργα, στήνοντας σκηνικό θριάμβου για τη «λύση» που έδωσαν στη δήθεν οικονομική ασφυξία του ΟΑΕΔ. Όπως βλέπετε, η «δημιουργική λογιστική» του ΠΑΣΟΚ άρχισε από νωρίς.

Πάντως, καθώς ο υπουργός Εργασίας παρότι έγκριτος συνταγματολόγος, νομικός, δικηγόρος και ακαδημαϊκός δάσκαλος δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τη νομική διάσταση των προγραμμάτων stage, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα θελήσει να κατανοήσει τα περί οικονομικών του ΟΑΕΔ που βρίσκονται εκτός του γνωστικού του πεδίου.

Δεν τους βγήκε με τα stage, και δεν θα τους βγει και με τις κατηγορίες για  σπάταλη διαχείριση όπου ως σπάταλη πολιτική εννοούν, αν είναι δυνατόν, την παροχή εξάμηνης άδειας προστασίας της μητρότητας στην εργαζόμενη μητέρα καθώς και τα προγράμματα για τους ανέργους.

Ας σταματήσουν τη «σκηνοθεσία πανικού» και τη συστηματική διαστρέβλωση της αλήθειας .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ