COVID-19: “H όποια άρση θα ξεκινήσει όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων”

Η καθημερινή ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά: 22 νέα κρούσματα, σύνολο: 2.192. Ένας άνθρωπος κατέληξε, συνολικά θύματα 102. Εβδομήντα δύο πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 68 χρόνια.

Ν. Χαρδαλιάς: Θα γιορτάσουμε με όσους είμαστε στο σπίτι

Την ημέρα του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο ακέραιο, τόνισε εκ νέου κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Επανέλαβε ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε πως ένα είναι το μεγάλο στοίχημα, «μην θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων που είναι οι πιο ευάλωτοι».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και επισήμανε ότι η όποια άρση θα ξεκινήσει όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων. Ενημέρωσε πως τα δεδομένα που συγκεντρώνονται καθημερινά «θα μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε και κυρίως πότε πρέπει να το κάνουμε».

Ενημέρωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι των πτήσεων που φθάνουν στη χώρα μας.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της εντατικοποίησης των ελέγχων σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες από 236 οχήματα.

Επίσης, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι αναστέλλεται για δέκα ημέρες η λειτουργία της λαϊκής αγοράς Πτολεμαϊδας και ότι παρατείνεται μέχρι τις 27 Απριλίου ο περιορισμός της κίνησης πολιτών στις παραλιακές της Πάτρας και του Βόλου.

Η εικόνα στην χώρα

Σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια βρίσκονται 49 φοιτητές, οι οποίοι επέστρεψαν από την Ιταλία. Ελήφθησαν δείγματα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαΐου η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Γερμανία προς Ελλάδα και αντίστροφα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η λήψη δειγμάτων από τον οικισμό Ρομά του Τυρνάβου, καθώς και σε ακόμα δέκα οικισμούς της Θεσσαλίας. Εν τω μεταξύ, αρνητικά ήταν τα 326 δείγματα που ελήφθησαν από τον οικισμό των Ρομά στο Δροσερό, καθώς και από την περιοχή του Τοπείρου στην Ξάνθη.

Στο Δροσερό, οι κάτοικοι δηλώνουν πως έχουν πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να προσέχουν. Τα αποτελέσματα των τεστ είναι ενθαρρυντικά αλλά στο χωριό ζουν 5.000 κάτοικοι και κανείς δεν ξέρει από πού κόλλησε τον ιό το μωρό 15 μηνών που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης ζητά από την πολιτεία να γίνουν αντιπροσωπευτικά τεστ και στην πόλη στα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, που μετρά ήδη 5 θανάτους και εκτιμάται ότι έχει έντονο επιδημιολογικό φορτίο.

Καραντίνα τέλος για το χωριό Φούστανη Αλμωπίας που ήταν σε ενισχυμένο περιορισμό για 2 εβδομάδες. Αν και οι δρόμοι παραμένουν άδειοι, οι κάτοικοι εκφράζουν την ανακούφιση τους, όχι τόσο για την άρση των επιπλέον περιορισμών, αλλά γιατί οι κάτοικοι που είχαν νοσήσει, είναι καλά στην υγεία τους.

Ένας 48χρονος από το Καμερούν είναι το πρώτο θετικό δείγμα κορονοϊού στην Καρδίτσα και ήδη έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του. Ο άντρας μένει μόνιμα στην Καρδίτσα, με πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Διεθνής Αμνηστία για τους πρόσφυγες και είχε ταξιδέψει προ ημερών στην Αθήνα. Όταν ο 48χρονος εμφάνισε συμπτώματα προσήλθε στο νοσοκομείο της Καρδίτσας με τα πόδια, προκειμένου να μην έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους και αργά χθες το βράδυ βάσει του δείγματος, βρέθηκε θετικός. Νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Κιγκλιδώματα τοποθέτησαν σήμερα συνεργεία του δήμου Πατρέων στην παραλιακή ζώνη της πόλης, από το ύψος της βόρειας πύλης του βόρειου λιμανιού, έως την περιοχή της πλαζ, στην οδό Κανελλοπούλου, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, «να σταματήσει ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού».

Κλειστά τα κοιμητήρια

Κλειστά θα είναι τη Μεγάλη Παρασκευή τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα, καθώς συγκαταλέγονται στους χώρους λατρείας και υπόκεινται στους σχετικούς περιορισμούς.

«Λουκέτο» από τη Μεγάλη Τετάρτη, 2 μέρες νωρίτερα από την απόφαση της κυβέρνησης, βάζουν τα κοιμητήρια του δήμου Θεσσαλονίκης με απόφαση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Οι δήμοι όλης της χώρας λαμβάνουν αντίστοιχες αποφάσεις να κλείσουν τα κοιμητήρια έως τη Δευτέρα του Πάσχα, προκειμένου να αποφευχθεί η αθρόα προσέλευση κοινού σύμφωνα με την παράδοση των ημερών.

Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να σεβαστούμε τις απαγορεύσεις που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Επαναλαμβάνουν ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στη ΕΡΤ, δήλωσε ότι οι πολίτες θα γνωρίζουν μέχρι τις 27 Απριλίου ποιοι θα είναι οι άξονες του σχεδίου για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που θα εφαρμοστούν από τις αρχές Μαΐου.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ