12/04/2021

Το Λόμπυ της "Πράσινης Ανάπτυξης" και η εσωτερική τους ενημέρωση. Αντιδρούν λέει, γιατί μειώνονται οι "εγγυημένες τιμές" που πίστευαν ότι θα έπαιρναν εξασφαλισμένα.

Array

Ενημέρωση από Α.Α. με τους εσωτερικούς διαλόγους των “επενδυτών” εν όψει της ΑΥΤΟΝΟΗΤΗΣ μειωσης των κατώτατων εγγυημένων τιμών. Νόμιζαν ότι μία ΑΕ θα ήταν υποχρεωμένη να δίνει Γη και Ύδωρ στους επενδυτές του Αντρίκου… Αν έχετε όρεξη, διαβάστε.

Παπακωνσταντίνου-Αιολικό λόμπυ-Και τα φερέφωνα της Ν.Δ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

κάνω μια μικρή ενημέρωση για τη χθεσινή συνάντηση στον ΥΠΕΚΑ.

Μετείχαν, εκτός από την Ε@@@@@  οι εξής φορείς: ΕΣΗΑΠΕ, ΣΕΦΕ, ΠΑΣΥΦ, ΣΕΒΦΩ, ΕΣΜΥΕ, ΣΕΦ, ΣΠΕΦ, ΙΕΝΕ, ΕΒΕΚΙΝ, Greenpeace, WWF, ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, ΡΑΕ, Οικολόγοι Πράσινοι. Από πλευράς ΥΠΕΚΑ ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μαθιουδάκης και πολλοί σύμβουλοι.

Το γενικό μου συμπέρασμα είναι: Το κλείσιμο του Υπουργού στο τέλος ήταν πολύ καθησυχαστικό αλλά η αρχική τοποθέτησή του ήταν για μένα σοκαριστική. Μίλησε για μείωση της τιμής των αιολικών κατά 5%, κατάργηση της προσαύξησης του 20% σε περίπτωση μη επιδότησης και αποκλεισμό των αιολικών από τον αναπτυξιακό νόμο. Είχε πει εξ αρχής όμως ότι δεν θα κάνει ανακοινώσεις αποφάσεων οι οποίες δεν έχουν ληφθεί και θα παραθέσει κάποιες ιδέες για συζήτηση. Στο δε κλείσιμο της σύσκεψης, μετά την αντίδραση που υπήρξε, είπε ότι καταγράφει την έντονη διαφωνία των περισσοτέρων για την απαλοιφή της προσαύξησης του 20% .

Πιο αναλυτικά:

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Υπουργός είπε:

1)      Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Δεν θα κάνω ανακοινώσεις. Συνεχίζουμε τη συζήτηση

2)      Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες

3)      Υπάρχουν 2GW ΦΒ με κλειδωμένη τιμή (σε άλλη αποστροφή του λόγου του είπε ότι από αυτά θα γίνουν το 1/3 – Ο Ζαχαρίου είπε το 20%).

4)      Για τα αιολικά είπε ότι ο στόχος του 2014 (4GW) πιάνεται

5)      Για τα ΦΩ είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο στόχος του 2014 (1,5 GW) θα πιαστεί

6)      Πρέπει να μειώσουμε το έλλειπα του ΔΕΣΜΗΕ

7)      Να μετονομαστεί το Τέλος ΑΠΕ

8)      Προτάσεις:

8.1) αναπροσαρμογή των τιμών, όχι για υπογεγραμμένες συμβάσεις (μίλησε για 5% στα αιολικά και για 15%-20% στα μεγάλα ΦΒ (δεν διευκρίνισε τι σημαίνει αυτό)

8.2) Κατάργηση της προσαύξησης 15-20% για όσους δεν παίρνουν επιχορήγηση

8.3) Εξαίρεση των αιολικών από τον αναπτυξιακό

8.4) Διαγωνισμός για ΦΒ με ισχύ μεγαλύτερη των 10 MW

8.5) Μείωση του 18μηνου για τα ΦΒ σε 9μηνο (αυτό καταλαμβάνει και υπογεγραμμένες συμβάσεις η απομένουσα διάρκεια των οποίων μειώνεται αναλογικά)

8.6) η τιμή να κλειδώνει με τη σύνδεση

8.7) να επιβληθεί τέλος στις μεταβιβάσεις αδειών και εξετάζεται νομικά αυτό να γίνει και για τις μεταβιβάσεις μετοχών.

Υπήρξε έντονη αντίδραση ειδικά από τους φορείς που εμμέσως ή αμέσως εμπλέκονται με αιολικά και ΜΥΗ (ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΝ, ΕΣΜΥΕ, ΣΕΒΦΩ) οι οποίοι επεσήμαναν το καταστροφικό και ανώφελο της οποιαδήποτε μείωσης στα αιολικά και ΜΥΗ. Θα έλεγα ότι οι ΦΒ εμφανίστηκαν κάπως διαφοροποιημένοι στην ένταση της αντίδρασης. Ο ΠΑΣΥΦ έκανε μια έξυπνη τοποθέτηση επισημαίνοντας ότι οι ιδέες αυτές θίγουν μεν όλους αλλά πρωτίστως τους μικρούς. Ο ΣΕΦ και ο ΣΠΕΦ μάλλον μπήκαν στη λογική της μείωσης αλλά όχι τόσο μεγάλης και ειδικά στις στέγες (ο ΣΠΕΦ).

Προσωπικά, δεν απόφυγα να κάνω μια συναισθηματική τοποθέτηση λόγω του αρχικού σοκ που αισθάνθηκα. Επεσήμανα ότι αυτό που λέει ο ΥΠΕΚΑ είναι μείωση 25% στην τιμή των αιολικών και εκεί με διέκοψε ο Υπουργός για να με ρωτήσει τι εννοώ και πώς το υπολογίζω. Από τα υπόλοιπα που είχα προγραμματίσει, επεσήμανα μόνο το ότι τα αιολικά δεν μπορούν να υπόκεινται σε οριζόντιες περικοπές διότι η απόδοσή τους εξαρτάται από το δυναμικό κάθε έργου και από το κόστος κάθε κατηγορίας έργων. Και ζήτησα μελέτη για την επίπτωση των ιδεών αυτών στην απόδοση των επενδύσεων, για το προσδοκώμενο όφελος στο λογαριασμό του ΔΕΣΜΗΕ και για την επίπτωση στην ανάπτυξη.

Η τοποθέτηση του Ζερβού ήταν πάρα πολύ δυνατή και σημαντική διότι επεσήμανε και τεκμηρίωσε την αντίθεσή του στην μείωση των   τιμών αιολικών και αμφισβήτησε έντονα την πιθανότητα επιτυχίας των στόχων.

Ο ΔΕΣΜΗΕ επεσήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθεί το αιολικό δυναμικό των νησιών του Αιγαίου. Επίσης ο ΔΕΣΜΗΕ επεσήμανε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν για τις πληρωμές και ότι υπάρχουν πάντα μικρές καθυστερήσεις αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας (Ο Αντωνόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι μπλοκάρει το τηλεφωνικό τους κέντρο). Η ΡΑΕ δεν μπήκε στην ουσία του ύψους των τιμών, αναφέρθηκε στα 3 σημαντικά κείμενα που έχει εκδώσει για το ειδικό τέλος, το κόστος της ΔΕΗ και τη στρατηγική για το target model και είπε ότι δεν έχει δει κάποια συνολική μακροχρόνια μελέτη για το θέμα κόστους/οφέλους από την οποία πρέπει να προκύψει η αποζημίωση που θα λαμβάνουν οι ΑΠΕ.

Στο κλείσιμο ο ΥΠΕΚΑ συνόψισε ως εξής:

1)      Επισημάνθηκε από πολλούς ότι πάμε κάπως στα τυφλά

2)      Υπήρξε έντονη διαφωνία για την κατάργηση της προσαύξησης 15-20% για μη επιδότηση

3)      Μάλλον θετική αντίδραση από κάποιους στη μείωση του 18μηνου με πολλές επιφυλάξεις (ΣΣ δεν συμμερίζομαι αυτή την εκτίμηση – υπήρξε σαφή αντίδραση σε αυτό η οποία απλώς επισκιάστηκε από την αντίδραση σε άλλα θέματα που αξιολογήθηκαν από τους φορείς ως πιο σημαντικά)

4)      Υπήρξε κατανόηση για λελογισμένη μείωση στα ΦΒ αλλά το 15-20% είναι μεγάλο

5)      Υπήρξε επισήμανση της μεγάλης τιμής των ΦΒ σε στέγες

6)      Υπήρξε συναίνεση στο θέμα του ελληνικού περιεχομένου του εξοπλισμού

7)      Θετική στάση στο ζήτημα της μεταπώλησης των αδειών

8)      Δεν είδα αντιδράσεις στο θέμα του να κλειδώνει η τιμή στα ΦΒ με τη σύνδεση (ΣΣ ομοίως δεν συμμερίζομαι αυτή την εκτίμηση – οι φορείς εντόπισαν την αντίδραση τους σε άλλα θέματα που αξιολογήθηκαν ως πιο σημαντικά)

9)      Ζητήθηκε περαιτέρω βοήθεια σε κάποιες τεχνολογίες.

Τέλος επανέλαβε με έμφαση ότι αυτά που είπε στην αρχή δεν είναι αποφάσεις, δεν πρέπει να διαρρεύσουν διότι είναι απλά κάποιες ιδέες, ήταν πολύ καθησυχαστικός, είπε ότι ούτως ή άλλως μόνο τα για ΦΒ μπορεί να πάνε γρήγορα διότι αρκεί ΥΑ ενώ για τα άλλα χρειάζεται νόμος και το ΥΠΕΚΑ θα είναι πολύ προσεκτικό και γενικά ήταν πολύ καθησυχαστικός και ως προς το χρονοδιάγραμμα πιθανών παρεμβάσεων και ως προς το περιεχόμενο τους.

Επεσήμανε επίσης ότι αυτά ήταν απλά ιδέες, δεν πρέπει να διαρρεύσουν ως αποφάσεις, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και γενικά η εικόνα που διαμόρφωσα προσωπικά από την τελική του τοποθέτηση ήταν θετικά και καθησυχαστική.

Συμπέρασμα: Παραμένουμε σε εγρήγορση (το όπλο παρά πόδας που έλεγε και ο Ζαχαριάδης). Προσπαθούμε να κάνουμε lobbying για τις θέσεις και τα επιχειρήματά μας. Δεν υπάρχει προς στιγμή λόγος για δημόσια αντίδραση. Είμαστε προσεκτικοί στη δημόσια παρουσία μας και σε επικοινωνίες μας με τον τύπο: Δεν χρειάζεται να κοινοποιούμε πράγματα που ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι είναι απλά ιδέες και σεβόμαστε απόλυτα ως προς αυτό το σημείο αυτό που ζήτησε ο Υπουργός.

Φιλικά

Π.
__________________________

———- Forwarded message ———-
From:*************
Date: 2012/1/17
Subject: Ενημέρωση για τη συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ
To:****************
………
………

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε σήμερα  συνάντηση με τον Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου και τον Γ.Γ. κ. Μαθιουδάκη στο ΥΠΕΚΑ στην οποία συμμετείχαν ο ΕΣΗΑΠΕ και η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ειδικά η τιμή των αιολικών όπου επικεντρωθήκαμε σε τρεις ομάδες επιχειρημάτων:

1)      Η συνέπεια από μια πιθανή μείωση στην απόδοση των επενδύσεων και άρα την ανάπτυξη

2)      Η σύγκριση με τις τιμές της Ευρώπης που είμαστε πολύ πιο φτηνοί

3)      Η σύγκριση με άλλες τεχνολογίες και με το κόστος παραγωγής γενικά

Μπορώ να πω ότι ο Υπουργός δεν εκφράστηκε ιδιαίτερα. Έδειξε να κατανοεί το γεγονός ότι το συνολικό κόστος επένδυσης των αιολικών έχει αυξηθεί και ότι το προσδοκώμενο «όφελος» από την μείωση της ταρίφας στα αιολικά είναι πολύ μικρό. Ζητήθηκε να υπάρχει συνεργασία με το γραφείο του ΓΓ για να δούμε νούμερα. Θεωρώ ότι κερδήθηκε χρόνος.

Μετά από συζητήσεις με διάφορους από εσάς και επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό:

1)      Προτίθεμαι να ετοιμάσω ένα σχέδιο επιστολής προσωπικά προς τον Υπουργό και μόνο ως follow up της συνάντησης.

2)      Έχω ζητήσει ραντεβού με τον υπεύθυνο ενέργειας της Νέας Δημοκρατία (το οποίο ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει  και εκκρεμεί από πέρυσι που είχαμε κάνει το γεύμα με την Υπουργό)

3)      Σκέφτομαι να ζητήσουμε ραντεβού και με το ΛΑΟΣ (η οποία επίσης μπορεί αν έχει γενικότερο χαρακτήρα)

Παρακαλώ για τις απόψεις σας.

Π.
______________________________

______________________________

______________________________

______________________________

__

ΝΔ: “Όχι” στην τυφλή και οριζόντια μείωση στις ταρίφες των ΑΠΕ

20/01/2012 17:37

Για «τυφλή» μείωση στις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες εμπεριστατωμένες μελέτες για κάθε επιμέρους τεχνολογία, κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε δήλωσή του αναφορικά με τις συζητήσεις του υπουργείου περί ενδεχόμενης μείωσης στις ταρίφες του «πράσινου» ρεύματος.

Όπως υποστηρίζει ο Σ. Καλαφάτης «”Τυφλή” και οριζόντια μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη για κάθε ξεχωριστή τεχνολογία Α.Π.Ε., βρίσκεται απέναντι στη λογική της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί άλλα είναι, για παράδειγμα, τα δεδομένα του χρόνου ωρίμανσης και κόστους εγκατάστασης επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά έργα και διαφορετικά σε αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά ή έργα γεωθερμίας»/

«Οι εγγυημένες τιμές είναι ίσως το σημαντικότερο κίνητρο που ωθεί τους επενδυτές στην υλοποίηση έργων Α.Π.Ε, ειδικά υπό τις παρούσες αρνητικές οικονομικές συνθήκες. Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να ξεδιαλύνει και όχι να “μπερδεύει” την αγορά. Πρέπει επιτέλους να σκεφτεί αναπτυξιακά, αλλιώς ο υφεσιακός χείμαρρος θα παρασύρει κάθε εναπομείναντα ελπιδοφόρο τομέα της οικονομίας μας», επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ