17/04/2021

"Προσέξτε, χάνουμε πετρέλαια & φυσικό αέριο"

Array

anakonta 003Από την Ανακόντα
Τον κώδωνα του εθνικού κινδύνου για απώλεια των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας στις περιοχές που έχει αναφαίρετο δικαίωμα εξορύξεων και εκμετάλλευσής τους, κρούουν με επιστολή-βόμβα, στην ελληνική πολιτική ηγεσία (πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, υπουργό Εξωτερικών, Σ.Δήμα, υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλο και υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ.Παπακωνσταντίνου) τα μέλη του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ). […] Στην επιστολή περιγράφονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε ότι αφορά την ασφάλεια των κοιτασμάτων […] και τονίζουν ότι “νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπου βρίσκονται τεράστια κοιτάσματα για τα οποία έχουν εκφράσει συγκεκριμένο ενδιαφέρον μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και οι οποίες είναι εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ , δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, αφού βρίσκονται εκτός των ορίων που το ΥΠΕΚΑ έχει ορίσει πρόσφατα”. Το ΕΛΛΙΝΥ προτείνει στην επιστολή του, την οριοθέτηση και άλλων περιοχών από το ΥΠΕΚΑ για την πραγματοποίηση ερευνών, ιδιαίτερα δε μετά τις πρόσφατες κινήσεις της Αιγύπτου να ορίσει ΑΟΖ με την συνεργασία μόνο της Κύπρου και της Τουρκίας αγνοώντας την Ελλάδα.
Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι “Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε επισημάνει αδράνεια από Ελληνικής πλευράς, σε ότι αφορά στην προκήρυξη και οριοθέτηση της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει στρατηγικός σχεδιασμός για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές ιδιαίτερα νότια, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης στη Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο”. Επισημαίνεται ότι “Οι επί σειρά ετών συμβουλές προς την πολιτική μας ηγεσία έχουν γίνει από ιδιαίτερα συντηρητικούς και φοβισμένους συμβούλους, που όμως προφανώς επηρεάζουν την Εθνική μας εξωτερική και ενεργειακή πολιτική”.
Για το θέμα των συζήτήσεων με την Αίγυπτο και την συμπεριφορά τους στο θέμα της ΑΟΖ αναφέρουν:
Η δήλωση μάλιστα της Αιγύπτου, ότι σχεδιάζει να έλθει σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και την Κύπρο για την οριοθέτηση της δικής τους ΑΟΖ, μας ωθεί στην άμεση και με περίσκεψη λήψη αποφάσεων. Όπως γνωρίζετε η ΑΟΖ της Αιγύπτου δεν έχει κοινά σημεία με αυτά της Τουρκίας. Μόνο όταν δεν αναγνωρισθεί η ΑΟΖ του συμπλέγματος του Καστελορίζου τότε η Αίγυπτος θα έχει κοινά θαλάσσια σημεία με την Τουρκία. Εάν γίνει πραγματικότητα η πρόταση της Αιγύπτου, τότε η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο με πολλά αρνητικά αποτελέσματα (αγωγοί, εγκαταστάσεις κλπ.), ενώ ταυτόχρονα θα δυσκολέψει πάρα πολύ την  διαπραγματευτική μας θέση.

Τούτο μπορεί και να σημάνει και την κατάρρευση  της συνολικής γεω-στρατηγικής πολιτικής μας και των γενικών συμφερόντων μας στην ΝΑ Μεσόγειο
, ενώ αυτόματα θα θιγούν και συμφέροντα άλλων Κρατών ( Μάλτας, Ιταλίας κλπ.)”.
Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=32778&Itemid=139
σσΑνακόντα: ρε μπας και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ιδρογονανθράκων διαβάζει ΟΛΥΜΠΙΑ (http://olympia.gr/2012/01/24/mου-το-αφησε-ο-πελαργος-στην-πορτα-αποκ/);;;  Λέω εγώ τώρα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ