12/04/2021

Μαραθώνια η συνάντηση Τσίπρα – Δήμα με μενού τις απόρρητες Δαπάνες της παρέας Παπανδρέου

Array

20120206-184245.jpgΣΤ. ΔΗΜΑΣ: Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τον κύριο Τσίπρα και τους συνεργάτες του. Είχαμε μία πολύωρη ανταλλαγή απόψεων, μία ενδελεχή ενημερωτική συζήτηση για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και για τα θέματα τα οποία απασχολούν το Υπουργείο Εξωτερικών και τη λειτουργία του σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.
Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από όλα τα θέματα: από την Αραβική Άνοιξη, τα θέματα τα οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο λαός της Συρίας, το θέμα της Κύπρου και των διαπραγματεύσεων οι οποίες έγιναν στη Νέα Υόρκη, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το θέμα
των Δυτικών Βαλκανίων και των Σκοπίων, τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των νέων συνθηκών οι οποίες συζητούνται αυτή τη στιγμή, καθώς επίσης και τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και άλλες χώρες οι οποίες παίζουν μεγάλο ρόλο στις οικονομικές αλλά και στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας.
Επίσης συζητήσαμε το ενεργειακό θέμα, το οποίο έχει τεράστια σημασία –και πολιτική και οικονομική– τα ενεργειακά δίκτυα, αλλά και το φυσικό αέριο το οποίο υπάρχει στην περιοχή.
Θα ήθελα να τονίσω τη μεγάλη σημασία που έχει το ότι γνωρίζουμε τις θέσεις, τις προτάσεις και τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αυτά, για εμάς παίζει μεγάλο ρόλο. Η εξωτερική πολιτική είναι κατ’ εξοχήν τομέας πολιτικής όπου η συναίνεση είναι απαραίτητη, η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Θεωρούμε ότι η καλή ενημέρωση είναι απαραίτητη για να μπορέσει να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση στα θέματα αυτά.
Ευχαριστούμε λοιπόν τον Πρόεδρο κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του για την επίσκεψη την οποία είχαν σήμερα εδώ και ελπίζω ότι θα αποτελέσει την αρχή για στενότερη συνεργασία στο μέλλον.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου τον Υπουργό Εξωτερικών, τους συνεργάτες του, υφυπουργούς, αναπληρωτές αλλά και όλους όσοι σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε μαζί τους και να έχουμε μια ενδελεχή και ουσιαστική ενημέρωση, πράγμα το οποίο οφείλω να επισημάνω ότι σε τόσο βάθος γίνεται για πρώτη φορά.
Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ριζικό γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό. Το δόγμα «ανήκουμε εις τη Δύση» δεν είναι μόνο ξεπερασμένο αλλά και επικίνδυνο. Και το μέγιστο όλων των ζητημάτων που τίθενται όταν συζητάμε για εξωτερική πολιτική και εθνικά θέματα είναι η εθνική μας κυριαρχία. Και λυπάμαι αλλά -το διατύπωσα και στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση, θα το ξαναπώ και τώρα- σε μεγάλο βαθμό την έχουμε απολέσει εδώ και δύο χρόνια. Την επίσημη δε ανακοίνωση αυτής της απώλειας την πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός από το ακριτικό Καστελόριζο, όπου επέλεξε τον τόπο αυτόν, όχι για να ανακοινώσει την πρόθεση της χώρας να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά για να ανακοινώσει την ένταξη της χώρας στην αποκλειστική οικονομική εξάρτηση από το ΔΝΤ, τους εταίρους και τους πιστωτές.
Αυτές τις μέρες μάλιστα διεξάγεται και μία –θα μου επιτρέψτε την έκφραση- θεατρική παράσταση. Ένα θέατρο δήθεν διαπραγμάτευσης μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι διαπραγματεύονται. Ο κ. Καρατζαφέρης μάλιστα έχει επιλέξει και το ρόλο του κονφερασιέ σ΄ αυτή τη διαδικασία της θεατρικής παράστασης. Κάθε τρεις και λίγο με διασκεδαστικές δηλώσεις πριν οδηγηθεί κι αυτός στην πεπατημένη, η οποία αποδεικνύεται από την ίδια την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Δυστυχώς έχουν συναινέσει άπαντες στα μέτρα για το νέο δάνειο, το οποίο καθώς φαίνεται θα είναι μεγαλύτερο από 130 δις ευρώ και με συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές για το λαό και την ελληνική κοινωνία και για τα θέματα κυριαρχίας.
Για να επανέλθω όμως στα θέματα που συζητήσαμε. Είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε στον υπουργό και τους συνεργάτες του την εκτίμησή μας ότι βιώνουμε αυτό τον καιρό τις οδυνηρές συνέπειες του μονομερούς ευρωατλαντικού προσανατολισμού της εξωτερικής μας πολιτικής και της καθολικής ενσωμάτωσης της διεθνούς στρατηγικής μας στα συμφέροντα του άξονα ΗΠΑ και Ισραήλ.
Η χώρα μας σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ μια νέα πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική. Πόσο δε μάλλον τώρα που η ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου βρίσκεται σε έναν στρατηγικό, οικονομικό, κοινωνικό αναπροσανατολισμό, σε ανακατατάξεις με ιδιαίτερη σημασία.
Το πρώτο που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι δεν μπορεί σ΄ αυτές τις ανακατατάξεις και τις εξελίξεις που αναδεικνύουν και τα πιθανά κοιτάσματα ορυκτού πλούτου, δεν μπορεί αυτός ο ορυκτός πλούτος να αποτελεί εμπράγματη εγγύηση για τα δάνεια της χώρας. Αντίθεα, η μελέτη και η ανάπτυξη της χώρας μας σ΄ αυτόν τον τομέα πρέπει να γίνει με όρους διεθνούς δικαίου, προάσπισης της ειρήνης, μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και κυρίως κοινωνικής ανταποδοτικότητας.
Σε σύνδεση με τα παραπάνω διατυπώσαμε τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να πει ρητώς ότι καμιά πολεμική ενέργεια εναντίον του Ιράν δεν πρέπει να αναληφθεί απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται. Να δοθεί χρόνος στη διπλωματία, ώστε να υπάρξει ειρηνική λύση και να κρατήσουμε ανοιχτούς του διαύλους με τον Ιράν.
Προτείναμε, δε, στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών τον Μάιο η χώρα μας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο να διατυπώσει ξεχωριστή δήλωση στο ανακοινωθέν, ξεχωριστή δήλωση της αντίθεσής της στις όποιες πολεμικές περιπέτειες, στην όποια πολεμική επέμβαση στο Ιράν και στις όποιες περιπέτειες θα έχει αυτό στην ευρύτερη περιοχή.
Ταυτόχρονα, προτείναμε και νομίζω ότι εκεί υπήρξε και συμφωνία ότι πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας πετρελαίου για τη χώρα μας, χωρίς αγκυλώσεις και από χώρες που μέχρι σήμερα δεν εφοδιαζόμασταν με πετρέλαιο, όπως χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η θέση μας είναι γνωστή. Περιμένουμε μια πρόταση για ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση, μακριά από αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς. Έχει ιδιαίτερη σημασία η νέα διαμεσολάβηση του κ. Νίμιτς, ο οποίος αναμένεται να έρθει στη χώρα μας το Φλεβάρη, όπου πρέπει να γίνει σαφής προειδοποίηση ότι η πρόταση που θα φέρει δεν πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, αλλά να είναι στην κατεύθυνση της ουσιαστικής λύσης.
Τέλος, στα θέματα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία πιστεύουμε ότι μετά από 10 και πλέον χρόνια διερευνητικών επαφών και διαπραγματεύσεων, ήρθε η ώρα η ελληνική βουλή να ενημερωθεί για το σημείο που βρίσκονται τα πράγματα, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις.
Αφήνω τελευταίο ένα θέμα για το οποίο γνωρίζετε ότι έχω αναλάβει ιδιαίτερη πρωτοβουλία εδώ και ένα εξάμηνο και αφορά τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών. Νομίζω ότι είναι κοινή η διαπίστωση ότι δεν μπορεί να βιώνουμε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, συνολικά η ελληνική κοινωνία και να μειώνονται οι δαπάνες παντού. Το υπουργείο Εξωτερικών στις δαπάνες του προϋπολογισμού του έχει κάνει μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια μείωσης των δαπανών τα 3 τελευταία χρόνια, περίπου 60εκατομμύρια και εδώ πρέπει να συγχαρούμε και τους εργαζόμενους, τους διπλωμάτες που δεν είναι απλά εργαζόμενοι, αλλά επιτελούν και ένα λειτούργημα και κάνουν προσπάθειες πέρα από τις δυνατότητές τους για να συνεισφέρουν για το καλό της πατρίδας μας. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι δυνατόν να μειώνονται οι δαπάνες του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών κατά 60 εκατομμύρια και να αυξάνονται οι απόρρητες δαπάνες κατά 120 εκατομμύρια. Οι απόρρητες δαπάνες πρέπει να είναι αντικείμενο διακομματικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου και να τηρείται η νομιμότητα σε κάθε στάδιο και σε κάθε περίπτωση. Και νομίζω ότι και σε αυτό το ζήτημα υπήρξε μια κοινή θέση και σύγκλιση απόψεων.
Το θέμα για εμάς δεν έχει κλείσει στο βαθμό που το χειρίζεται η δικαιοσύνη. Αντίθετα, όμως, πιστεύουμε ότι παίρνει μια τροπή που ανοίγει μια δυνατότητα να μπει τέλος στο διαχρονικό καθεστώς αυθαιρεσίας και να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης αυτών των δαπανών. Κλείνοντας, να επαναλάβω τις ευχαριστίες μας στον υπουργό Εξωτερικών και στους συνεργάτες του, στην κ. Ξενογιαννακοπούλου και στον κ. Δόλλη και σε όλους όσους είχαμε τη χαρά να μας αναλύσουν τις θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και μας έδωσαν τη δυνατότητα να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις και προτάσεις.
ΣΤ. ΔΗΜΑΣ: Απλώς να πω και πάλι ότι ευχαριστώ τον Πρόεδρο κύριο Τσίπρα και να θυμίσω ότι συζητήσαμε επίσης τα προβλήματα λειτουργίας του Υπουργείου και να ευχαριστήσω το ΣΥΡΙΖΑ, για τη συμπαράσταση την οποία είχαμε στη Βουλή, σε πρόσφατες ρυθμίσεις δύο θεμάτων, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν, και ο χρόνος στενεύει πάρα πολύ, για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας ευχαριστήσω κι εγώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ