12/04/2021

Νέο χαράτσι από τις εφορίες με στόχο τους ημιυπαίθριους!

Array

Γράφει ο Βασίλης Αγγελόπουλος – Δημοκρατία

Φοροεισπρακτικό «μπλόκο» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους υπάχθηκαν στη ρύθμιση περί τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων. Το νέο χαράτσωμα θα γίνει μέσω του βασικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης Ε1, το οποίο έχει ήδη ετοιμαστεί από το υπουργείο Οικονομικών. Στο νέο έντυπο, που θα υποβληθεί φέτος και με το οποίο θα δηλωθούν τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2011, έχει προστεθεί ένας ειδικός κωδικός για τους ημιυπαίθριους.
Στο έντυπο της Εφορίας και πιο συγκεκριμένα στον πίνακα 5 έχουν προστεθεί οι κωδικοί με αριθμό 206 – 208 – 210 και εκεί θα πρέπει οι φορολογούμενοι που υπάχθηκαν στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους να γράψουν την επιφάνεια των χώρων αυτών. Με τον τρόπο αυτό θα αποκαλυφθεί στην Εφορία το σύνολο των τετραγωνικών του ακινήτου, με ανάλογο φυσικά υπολογισμό των τεκμηρίων. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, που έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών, ήδη από τον περασμένο Μάιο έχει ξεκαθαριστεί ότι οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι στο εξής θα λαμβάνονται υπόψη στα τεκμήρια. Μάλιστα με δεδομένο ότι από φέτος αυξάνονται έως και 40% τα τεκμήρια διαβίωσης, είναι πιθανό αρκετοί πολίτες να πιαστούν από την «τσιμπίδα» των τεκμηρίων και να φορολογηθούν υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Με βάση τις διατάξεις φορολογίας εισοδήματος, η ημερομηνία κατά την οποία μπήκε από την Πολεοδομία η απαραίτητη σφραγίδα για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της αίτησης τακτοποίησης θεωρείται ως ο χρόνος τακτοποίησης των χώρων αυτών. Σε ό,τι αφορά ημιυπαίθριους που τακτοποιήθηκαν εντός του 2011, πρέπει να δηλωθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση του ’11, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησης. Κάτι τέτοιο θα συμβεί για πρώτη φορά στη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και το ίδιο θα γίνεται στο εξής για όλα τα οικονομικά έτη. Μάλιστα οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχουν λάβει σαφείς εντολές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να διαπιστώσουν αν οι τακτοποιημένοι χώροι δεν έχουν δηλωθεί, για να επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ