Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
Array

Γκόλντμαν Ζάκς…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Δεν έχει απασχολήσει καθόλου τα μπουκωμένα παπαγαλάκια το θέμα της Γκόλντμαν Ζάκς.
 Ειδικά τώρα που υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, κατά τις πολυδιαφημισμένες πρώτες 100 ημέρες, τουλάχιστον στον τομέα της οικονομίας.
Το θέμα της Γκόλντμαν Ζάκς λοιπόν καθίσταται σημαντικό, όχι για το ραντεβού που έκανε ο Πρωθυπουργός μας στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, αλλά για την διαπλοκή της εταιρίας με τα της διάσωσης (Bailout) επιλεγμένων αμερικανικών τραπεζών. Το σκάνδαλο παίρνει διαστάσεις στην Αμερική και εμπλέκονται άτομα του κυβερνητικού πυρήνα της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά και αυτής του Μπους. Συγκεκριμένα ο υπουργός οικονομίας του Ομπάμα Τίμοθυ Γκάϊτνερ, εγκαλείται στην επιτροπή Ελέγχου και Μεταρυθμίσεων ( House Oversight and Reform Committee) του κονγκρέσσου, όπου καθημερινά αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές γύρω από το διαβόητο bailout . Το σκάνδαλο συγκρίνεται ήδη από πολλούς σε μέγεθος με αυτό του Watergate οπου πολλοί κατέληξαν στην φυλακή. Όμως εδώ δεν θα πάει κανείς φυλακή αφού σύμφωνα με το Bloomberg τον Γκάιτνερ τον προστατεύει η Γκόλντμαν Ζάκς όπως και τον προκάτοχο του που ήταν ο Χάνκ Πώλσον.
Ο Γκάϊτνερ ελέγχεται για την απόφαση που πήρε ως επικεφαλής του New York Fed να αγοράσει τοξικά προϊόντα ( credit default swaps) της AIG. Οι κύριοι αποδέκτες του βοηθήματος των 30 δις ήταν οι Goldman Sachs, Merrill Lynch, Societe Generale και η Deutsche Bank. Από αυτά τα χρήματα, τα 13 δις $ πήγαν στην Γκόλντμαν Ζακς και συμπτωματικά το ποσό αυτό ισούται μετα μπόνους του 1ου 9μήνου. Το θέμα είναι οτι αν η AIG κύρησε διαδικασίες πτώχευσης, τα προϊόντα αυτά, θα κοστολογούνταν με κάποια σεντς στο δολλάριο, ενώ με την ακολουθείσα διαδικασία οι τράπεζες πήραν 100 σέντς στο δολλάριο και την χασούρα την μετακύλησαν στους φορολογούμενους, αλλά και στους πολίτες όλων των χωρών, καθώς η AIG είναι ένας πολυεθνικός γίγας.
Ωραίοι τύποι ε;
Στην Ελλάδα τι γίνεται;  Αν η εταιρία “χώνεται” έτσι εκεί, εδώ τι γίνεται; Μήπως πρέπει να γίνει εξεταστική για την οικονομία τις πρώτες 100 ημέρες του Πασοκ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ