8/05/2021

Τῶν ἀνθρώπων οἱ χρεωφειλέται μέχρι μὲν τὰ ἀλλότρια ἔχουσι χρήματα, δοκοῦσί τινες εἶναι, ἐπειδὰν δὲ αὐτὰ ἀποδώσωσιν, ὁποῖοι ἐξ ἀρχῆς ἦσαν.

Array

20120226-185711.jpg
Του Γιώργου Δ.

Τῶν ἀνθρώπων οἱ χρεωφειλέται μέχρι μὲν τὰ ἀλλότρια ἔχουσι χρήματα, δοκοῦσί τινες εἶναι, ἐπειδὰν δὲ αὐτὰ ἀποδώσωσιν, ὁποῖοι ἐξ ἀρχῆς ἦσαν.
( Αρχαία Ελληνική Γραμματεία ! Αίσωπος )

Αρχαία και επίκαιρη, ρεαλιστική και “νομοτελειακή” στην διατύπωσή της έκφραση, για την πρόσκαιρη “ευημερία των δανεικών” και την αναγκαστική προσγείωση, στην “προτεραία” κατάσταση….

Δεν υπάρχουν ανθρώπινες συμπεριφορές και χαρακτήρες που να μην έχει στηλιτεύσει ή επαινέσει με τον τρόπο του, ο “Παππούς” ο Αίσωπος !

[Ας όψονται οι καριόλιδες…. που “εξόρισαν” την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία από τα σχολεία.]

“Βάλτε τον Αίσωπο” τον μυθογράφο και τα βιβλία του με την λαϊκή Σοφία και την
Φιλοσοφική αντίληψη για την ζωή, στην Παιδεία μας και διώξτε τα “σκουπιδογλωσσικά βιβλία” της κας Διαμαντοπούλου και των προηγούμενων.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%AF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82

….Ο Αίσωπος θεωρείται επίσης ο κορυφαίος της λεγόμενης διδακτικής μυθολογίας. Ο χαρακτήρας των μύθων είναι ηθικοδιδακτικός, συμβολικός κι αλληγορικός. Οι Μύθοι αυτοί έχουν ιδιαίτερη χάρη, θαυμαστή απλότητα κι άφταστη διδακτικότητα. Είναι παρμένοι από τη καθημερινή ζωή και τη φύση. Είχε τη μοναδική ικανότητα να δίνει στα ζώα ανθρώπινες ιδιότητες, ψυχή και λαλιά, σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείς ότι οι μύθοι του ήταν κάποτε η πραγματικότητα και όλα αυτά που διηγείται έχουν συμβεί….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ