18/05/2021

Κοροϊδία με τις πλάτες της τρόικας.

Array

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών υποτίθεται ότι κυνηγάει να αυξήσει τα έσοδά του, μεταφέρει τις προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ως τις 15 Ιουνίου. Πρόκειται για προεκλογικής μορφής ρύθμιση, που ανακουφίζει τους χειμαζόμενους φορολογουμένους, αλλά θα προκαλέσει μεγαλύτερη κατάρρευση στα έσοδα.

Περιέργως πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος πριν από δύο ημέρες απειλούσε με χρεοκοπία στη Βουλή.

Το υπουργείο Οικονομικών στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι
αδιαφορεί για την εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού.

Οικονομικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι μια τέτοια συμπεριφορά υπονομεύει σοβαρά τον Προϋπολογισμό του 2012 και δυνητικά δημιουργεί υποθήκες για νέα, σκληρότερα μέτρα τον ερχόμενο Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθούν οι διαφαινόμενες υστερήσεις.

Από την άλλη πλευρά η επίσημη δικαιολογία του υπουργείου Οικονομικών για την αναβολή κινείται στα όρια του ασόβαρου. Ισχυρίζονται ότι μπορούν να το κάνουν, καθώς μεγάλος αριθμός φορολογούμενων θα υποβάλει δήλωση μέσω Internet, η οποία θα εκκαθαριστεί άμεσα και θα εισπραχθεί ο οφειλόμενος φόρος.

Ειδικά όμως για το Ε9 φυσικών και νομικών προσώπων η προθεσμία υποβολής ορίστηκε στις 15 Ιουλίου. Την ίδια στιγμή παράταση ως τις 30 Μαρτίου πήρε και η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία ξεκίνησε πριν από τρεις ημέρες και έληξε χθες.
Ειδικότερα, οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων ορίζονται ως εξής:

1) Ως και 30-4-2012 για φορολογία εισοδήματος Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνιών, κοινοπραξιών και νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων ΚΒΣ που τηρούν.
2) Ως 10-5-2012 για φορολογία εισοδήματος Α.Ε., ΕΠΕ. Ειδικά για τις Α.Ε. η ημερομηνία κλιμακώνεται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
3) Ως 15-6-2012 για φορολογία εισοδήματος των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.λπ.).
4) Καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2012 φυσικών και νομικών προσώπων ορίζεται η 31-7-2012.

Επίσης διευκρινίστηκε ότι και η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων μέσω του Taxisnet πραγματοποιείται στους αντίστοιχους προβλεπόμενους χρόνους.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για την οποία δόθηκε παράταση για άλλον έναν μήνα, υπάγονται σε αυτήν όλες οι βεβαιωμένες οφειλές ως τις 29-2-2012. Με συνολικό ποσό δόσης από 100 ευρώ και άνω σημειώνεται ότι πλαφόν ανώτατης οφειλής για φυσικά πρόσωπα είναι τα 10.000 ευρώ και για νομικά πρόσωπα τα 75.000 ευρώ.

Διαμαρτυρία

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Ν.Δ. και βουλευτής Κυκλάδων Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, σημείωσε:
«Η πρωτοφανής μετατόπιση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αποτελεί φιάσκο για τον κ. Βενιζέλο, που θέτει σε κίνδυνο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Παράλληλα, όμως, δημιουργεί και υπόνοιες για πιθανά εκλογικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της χώρας, εξέλιξη για την οποία κάποιοι θα πρέπει επιτέλους να απαντήσουν».

Βασίλης Αγγελόπουλος – Δημοκρατία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ