7/05/2021

Καλή μας Τύχη…αλλά “συν Αθηνά και χείρα κίνει”….

Array

flaghylap
Γράφει ο Περίοπας
Καλή σας μέρα και καλό μήνα.Καθώς απο τις 29 Φεβρουαρίου είμουν για 4 μέρες στο Ν.Παπανικολάου για την καθιερωμένη ανα 21 μέρες  3ήμερη ΧΜΘ  ,με την σημερινή μου έξοδο “εδέησε” η τύχη να σας ευχηθώ τώρα , γράφοντας εμβόλιμα σχόλια (με πλάγια γραφή για να ξεχωρίζουν ) ,σε αυτο το πολύ καλό άρθρο της φίλης Λυγερής .Η οποία μην παραλείψω να αναφέρω , “πήρε την την καρδιά και το μυαλό μου” εδώ και δυό χρόνια με την ανακωχή της ανυπότακτης καρδιάς  στα “Λόγια της ψυχής”  της και απο τότε την έχω στα δεξιά της πρώτης μου σελίδας… 
Κατά καλή μας τύχη Γεννηθήκαμε Έλληνες .
Ο Καβάφης στην Ταβέρνα υπό την επήρεια ίσως ενός παραπανίσιου ποτηριού κρασί διερωτάται. :
«Τι φταίει ; Φταίει το κακό το ριζικό μας; Φταίει ο θεός που μας μισεί, Φταίει το κεφάλι το στραβό μας; Φταίει πάνω απ’ όλα το κρασί ;

Ενίσταμαι . (Άλλωστε και ο ίδιος ο ποιητής ,λέγεται, ότι αργότερα τους ..αποκήρυξε αυτούς τους στίχους του που έμελλε να γίνουν «εθνικό» τραγούδι .)
Ε, ας αναλάβει και ο Θεός τις ευθύνες του…..Αλλά “συν Αθηνά και χείρα κίνει”….
Ενίσταμαι λοιπόν γιατί πιστεύω ότι είναι τύχη να γεννηθείς Έλληνας σε μια χώρα λουσμένη στο φως του ήλιου . Ντυμένη στο γαλάζιο τ’ ουρανού . Δαντελοστολισμένη με χιλιάδες ακρογιαλιές κι ονειρεμένα νησιά .
Αλλά Δανειοφορτωμένη στίς
 
πλάτες  παραπαιδιών  των “αγωγιατών”  ελλείψει  ημιόνων (αφού “μαζί τα φάγανε”)…
Είναι τύχη ακόμη κι ας μας πέφτει βαριά κληρονομιά, να έχεις μιαν Ιστορία πολιτισμού που καμιά άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει.
Και παρ’ όλο που είναι “άϋλη” αυτή η κληρονομιά , συνωστίζονται απ ανατολή και δύση “νέοι αγωγιάτες” (αυτοί έχουν μπόλικα γαϊδούρια στο τόπο τους αλλά και εδω συνεταίρους)
Ε, αφού σπρώχνουν τα γαϊδούρια τους ,συνωστιζόμαστε κι μείς και “πέφτουμε “  στο Ζάλογγο, στα παράλια της Σμύρνης και  στις Νέες Θερμοπύλες  οσονούπω μετά την αναγκαστική μας αφύπνηση  απο τη νιρβάνα που μας ρίξαν.
Ας ελπίσουμε  να επιβιώσουμε με ανάλογες μόνο απώλειες..

Είναι Τύχη να προέρχεσαι από έναν λαό που έχει προσφέρει στην σύγχρονη ανθρωπότητα μερίδιο, στον χώρο των γραμμάτων, των επιστημών, των Τεχνών .
Να παραδέχεται και η ίδια πως   Ο Έλληνας στο τέλος πάντα σηκώνεται : ” Όχι, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, αν και δραματικό, δεν είναι μια καταστροφή. Είναι επίσης μια ευκαιρία. Γιατί η δύναμη του χρήματος έχει, για πρώτη φορά, υπερβεί με ένταση το ρυθμό της μέχρι τότε σταδιακής, σχολαστικής και προσεκτικά οργανωμένης καταστροφής του δημόσιου συμφέροντος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και σε μια χώρα τόσο διάσημη για τη φιλοσοφία της ζωής, στον αντίποδα του αγγλοσαξονικού μοντέλου, και διάσημη για την ακούραστη αντίσταση που έχει φέρει στις πολλαπλές μορφές καταπίεσης που προσπάθησαν να τη χαλιναγωγήσουν.
Ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι, ούτε θα σκύψει δουλικά, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που θέλουν να του επιβάλλουν. Χορεύει με τα χέρια του, σαν να θέλει να πετάξει προς τα αστέρια. Γράφει στους τοίχους αυτό που θα του άρεσε να διαβάσει κάπου αλλού. Καίει μια τράπεζα όταν δεν του αφήνουν πλέον την πολυτέλεια να ψήσει στην παραδοσιακή του ψησταριά. Ο Έλληνας είναι τόσο ζωντανός, όσο η ιδεολογία της απειλής θανάσιμη. Και ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου, στο τέλος πάντα σηκώνεται.
Διά στόματος Εφημερίδας Liberation:  Ο Έλληνας στο τέλος πάντα σηκώνεται”

Η αλήθεια είναι ότι μεθυσμένοι από την «ουσία» της Ζωής παραπατήσαμε ,και προφανώς χάσαμε τον δρόμο. Παρεκκλίναμε της πορείας του προορισμού μας ……            Ενίσταμαι εδώ  γιατί η Αλήθεια είναι πως “γεννηθήκαμε μεθυσμένοι με άλλο κρασί”  με την πραγματική ουσία της ζωής , με “τ’ αθάνατο του 21” . Επιτήδειοι το νόθευσαν με “μπόμπες” για να παραπατήσουμε προφανώς και να χάσουμε το δρόμο…Δέν παρεκκλίναμε ιδιαίτερα ΓΙΑΤΙ :  Εκείνο  που δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον λαό μας, αλλά ούτε και ο λαός μας στην πλειονότητά του θα προδώσει είναι :
η Ανθρωπιά
η Αλληλεγγύη
η Γενναιοψυχία
η Φιλοπατρία
η Αγωνιστικότητα
η Αξιοπρέπεια
η Υπερηφάνεια και η Θέληση.

Ας κάνουμε αυτές τις Αξίες ασπίδα μας απέναντι στην λαίλαπα των ανατροπών που οδηγηθήκαμε και ας ανατρέψουμε την κατηφοριά σε ανηφόρα ,για να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες που μας θέλουν τελειωμένους&..
Πως ;;; .Με χίλιους δυο τρόπους καταγεγραμμένους στο DNA μας από τον Οδυσσέα και με το πείσμα, την τόλμη, την ευρηματικότητα, την δύναμη ψυχής του σύγχρονου Έλληνα που διαπρέπει πανταχόθεν της Γης.
Καιρός να αναβιώσει το Ελληνικό πνεύμα της επιχειρηματικότητας στον τόπο που γεννήθηκε.
Οι ‘Έλληνες ζούμε την εποχή  των μεγάλων “ανατροπών ” σε όλα τα επίπεδα …
Υπάρχουν και μεγαλύτερες, δεν λέω ….
Ας μην τις απαριθμήσουμε. .  Άλλωστε δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Κάθε ανατροπή όμως στην προσωπική  και  οικογενειακή μας ζωή ,σε συνάρτηση με την γενικότερη ανατροπή που βιώνομε σαν κοινωνία αποτελεί ορόσημο.
Τέλος , ή, η αφετηρία μιας νέας αρχής. Ενός κύκλου που έκλεισε για να ανοίξει κάποιος άλλος.
Τότε η αυτού εξοχότης ΤΥΧΗ έρχεται στο προσκήνιο, κάνει επιβλητική την παρουσία της και μείς
την καλώς ορίζουμε με …..Ωσαννά !!!!
Καλή τύχη λοιπόν  στις “πάσης φύσεως ” ανατροπές της καθημερινότητάς μας ,μεγάλες -μικρές σαν αυτή π.χ. των ιπταμένων στους αιθέρες που δεν δίστασαν να προσγειωθούν στην Γη στυλώνοντας τα πόδια απέναντι στην ανάγκη για επιβίωση.`  >> Από πιλότοι… ιδιοκτήτες σουβλατζίδικου
Ε, ας αναλάβει και ο Θεός τις ευθύνες του …  Η Ελλάδα είναι το παρελθόν μας , είναι επίσης το μέλλον μας ,  αλλά “συν Αθηνά και χείρα κίνει”….   Ας την ανακαλύψουμε  ξανά μέσα μας !

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ