20/04/2021

28 ΜΑΡΤΙΟΥ 1987 (14:30 μμ) – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ULTIMATUM ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Array

 nhrhis05 08
του Χάρη Γκατζιώνη

Μερικές πληροφορίες και παρατηρήσεις για όσους δεν έζησαν τα γεγονότα τότε:
Δυστυχώς τα θέματά μας με την Τουρκία είναι ακόμη ανοικτά και δεν συμφέρει να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες που οδήγησαν στην ταπεινωτική αναδίπλωση της Τουρκίας εντός 3 ωρών από την ανακοίνωση του Ελληνικού Ultimatum προς την Τουρκία ενώπιον όλων των ξένων πρέσβεων στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στις 14:30 μμ της 28ης Μαρτίου 1987.
Η Τουρκία υπεχώρησε εσπευσμένα με το ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμα προς τον Τουρκικό λαό του προέδρου της χώρας στρατηγού Κ. Εβρέν ο οποίος ασκούσε τότε τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας. Η δήλωση του πρωθυπουργού Τ. Οζάλ μετά μία ώρα είχε επιβεβαιωτικό – τυπικό χαρακτήρα.
Τα διεθνή μέσα ενημερώσεως πριν το διάγγελμα του στρατηγού Εβρέν θεωρούσαν βέβαιη την έναρξη πολέμου μεταξύ των δύο χωρών και εξεδήλωσαν την έκπληξή τους δια την εξέλιξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι αμερικανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ελοιδώρησαν και ειρωνεύτηκαν την Τουρκία…………«που μέχρι τότε παρίστανε το λιοντάρι».
Η Τουρκία υπεχώρησε με τη «δημόσια δήλωση» του στρατηγού Εβρέν κυριολεκτικά εσπευσμένα διότι η στρατιωτική της ηγεσία τη δεδομένη ημέρα και στιγμή εκτίμησε – σωστά – ότι θα υφίστατο συντριπτική ήττα.
Η έστω και πρόσκαιρη Eλληνική επιτυχία οφείλετο:
1) Στην εκ μέρους μας έγκαιρη, πολύτιμη και λεπτομερή πληροφόρηση των Τουρκικών προθέσεων και σχεδίων.
2) Στην άμεση απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής μας ηγεσίας να ετοιμαστεί να επιτεθεί στην Τουρκία την ημέρα που θα ανακοίνωνε και θα πραγματοποιούσε την έξοδο του ερευνητικού πλοίου της «ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ» για έρευνες στο Αιγαίο.
3) Στον άριστο και με πλήρη μυστικότητα συντονισμό της ηγεσίας της ΕΥΠ με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την πολιτική ηγεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ