Κορονοϊός: Επιζήμια η βιασύνη για εμβόλιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλο και βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στην επιστήμη και στην πολιτική, ενώ ο πλανήτης βιάζεται να αναπτυχθεί το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε με άρθρο του ο Holden Thorp, διακεκριμένος χημικός και διευθυντής έκδοσης της επιστημονικής επιθεώρησης «Science», ο οποίος έκρουσε καμπανάκι κινδύνου κατά της βιασύνης των κρατών, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα «εκπτώσεις» από την πλευρά των επιστημόνων οι οποίες με τη σειρά τους ίσως επιφέρουν ολέθριες συνέπειες. «Εάν δεν ακολουθηθούν όλα τα στάδια της έρευνας και ανάπτυξης πριν από την έγκρισή του, οι κίνδυνοι θα είναι πολλοί και σημαντικοί» έγραψε ο Thorp στο άρθρο του, με το οποίο προειδοποιεί πως πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η αδικαιολόγητη επιτάχυνση της ανάπτυξης του εμβολίου.

Όπως εξήγησε, οι περικοπές στις μελέτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές βραχυπρόθεσμα και να βλάψουν την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια και την επιστήμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στον πυρήνα του άρθρου του Dr Thorp βρίσκεται η Φάση ΙΙΙ των τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών. Πρόκειται για το στάδιο των μελετών σε ανθρώπους, όπου κάθε υποψήφιο φαρμακευτικό προϊόν χορηγείται σε αρκετά μεγάλο αριθμό υγιών εθελοντών. Οι μελέτες Φάσης ΙΙΙ, που βρίσκονται σε εξέλιξη για το εμβόλιο της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, αφορούν περίπου 30.000 εθελοντές, κάτι που απαιτεί περισσότερο χρόνο απ’ όσο τα κράτη θα ήθελαν. Ζήτημα αποτελεί επίσης και το ενδεχόμενο να χορηγηθεί βιαστική έγκριση στο εμβόλιο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ διαθέτει μια Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων (VRBPAC). Η επιτροπή αυτή γνωμοδοτεί για τα εμβόλια και τις τυχόν σχετικές άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης και υπάρχουν ήδη επιστημονικές φωνές που ζητούν διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο του νέου κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ