Απαράδεκτα κυβερνητικά  παιχνίδια με τους δικαστές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προχωράει η κυβέρνηση τις νέες σαρωτικές αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης, μέρος των οποίων είχε ανακοινώσει το περασμένο καλοκαίρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Από τη Μαρία Παναγιώτου

«δημοκρατία»

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», στις εσωτερικές συζητήσεις που διεξάγονται εντός κυβέρνησης ένα από τα μέτρα που έχουν εισηγηθεί κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η κατάργηση «της δεύτερης βάσης δεδομένων, πόθεν έσχες, ως αχρείαστης και περιττής», καθώς και η «υποβολή δηλώσεων περιοδικώς» καταρχάς για τους δικαστές και πιθανώς και για άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Αναλυτικά και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο για ανάθεση του ελέγχου στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ώστε οι υπόχρεοι να καταβάλλουν «πόθεν έσχες» μόνο όταν διαπιστώνεται κάποια μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Επιπλέον, η εφημερίδα σημείωνε πως οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν πως και το νομικό πλαίσιο ποινών του «πόθεν έσχες», σύμφωνα με το οποίο η κάθειρξη μπορεί να φτάσει ακόμη και τα δέκα χρόνια, εξετάζεται ως υπέρμετρα αυστηρό. Τα υπόλοιπα μέτρα, για τα οποία σύμφωνα με την «ΕΣΤΙΑ» γίνεται ήδη νομοπαρασκευαστική εργασία, είναι πρώτα απ’ όλα η αξιολόγηση των δικαστών, για την οποία θα λαμβάνεται υπόψη η αντοχή των πρωτόδικων αποφάσεων στα Εφετεία και στον Αρειο Πάγο.

Εν συνεχεία η ενίσχυση των αρεοπαγιτών με διορισμό επίκουρων δικαστών από την επετηρίδα των πρωτοδικών (!), αλλά και οι συγχωνεύσεις ή ακόμη και το κλείσιμο δικαστηρίων ανά περιφέρεια και νομό. Και τέλος η προώθηση μιας διαδικασίας ελέγχου fast track των συμβάσεων, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων (!), με επιχείρημα την ταχεία απορρόφηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Δεδομένου ότι το μέτρο κατάργησης του «πόθεν έσχες» εκτός από παράλογο και επικίνδυνο (δεδομένου ότι πρόκειται για τη μόνη δήλωση που αποτυπώνει τη συνολική εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση) είναι και περίεργο, καθώς η υποβολή του έχει ήδη κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας συνταγματική και για τους δικαστές, το γεγονός προκαλεί προβληματισμό. Είναι άραγε πιθανόν η κυβέρνηση να το χρησιμοποιεί σαν «τυράκι» προς τους εισαγγελείς και τους δικαστές της χώρας, προκειμένου να περάσει τα υπόλοιπα μέτρα;

Ας μην ξεχνάμε πως η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από τη συντριπτική αποτυχία της «φιλοκυβερνητικής» παράταξης στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), στις αρχαιρεσίες του προηγούμενου μήνα, καθώς ανέμενε να επικρατήσει στο Δ.Σ. κι έτσι να περάσουν «αναίμακτα» τα νέα μέτρα που σχεδιάζει. Υπάρχει περίπτωση, λοιπόν, να επενδύει σε άλλες λύσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί προς αυτή την κατεύθυνση;

Προφανώς αναμένεται πλέον με μεγάλο ενδιαφέρον η επικείμενη αντίδραση των δικαστικών ενώσεων. Είναι ακόμη άγνωστο πώς θα δεχθεί το σώμα των δικαστών και εισαγγελέων την πιθανότητα να αξιολογείται κατά αυτόν τον τρόπο ή την πιθανότητα να «ακολουθούνται» οι αρεοπαγίτες στο έργο τους από πρωτοδίκες με αντάλλαγμα τη μερική κατάργηση του «πόθεν έσχες» τους.

Πάντως ο πρόεδρος της ΕνΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης, σε σχετικό άρθρο του το περασμένο καλοκαίρι, είχε ταχθεί κατά των μέτρων μετά τις δηλώσεις του κ. Πικραμμένου. Και σίγουρα στους κόλπους των ενώσεων εκφράζονται και αυτή τη στιγμή απόψεις σύμφωνα με τις οποίες, εάν ανοίξουν οι… πύλες για αυτές τις αλλαγές, τότε και κάποιες άλλες, όπως η ουσιαστική κατάργηση της συνταγματικής πρόβλεψης περί ισοβιότητας, μπορεί να είναι προ των πυλών. Δεν μένει παρά αυτές οι απόψεις να δημοσιοποιηθούν…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ