«Παιχνίδια» με την τράπεζα Πειραιώς: Κρατικοποιείται για να ξανα-ιδιωτικοποιηθεί μετά!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στο οικονομικό επιτελείο, στις τράπεζες, έως και στο Μέγαρο Μαξίμου για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η τράπεζα, που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές μέσα στα Μνημόνια, μαζί με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οδεύει προς κρατικοποίηση, κάτι που συζητήθηκε και σε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Στις 2 Δεκεμβρίου, η τράπεζα θα πρέπει να πληρώσει τόκους στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους 165.000.000 € (κάτι που πρέπει να κάνει κάθε χρόνο), μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Τότε, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε ανακεφαλαιοποιήσει την Πειραιώς με ένα μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές (Cocos), ύψους 2,04 δισ. ευρώ – ένα ομόλογο που λήγει τον Δεκέμβριο του 2022 και έχει επιτόκιο 8%.

Ωστόσο, το 2018, η Πειραιώς δεν πλήρωσε -για πρώτη φορά- τους τόκους στο Δημόσιο, ενεργοποιώντας τη ρήτρα μη καταβολής τόκων. Με βάση τη σύμβαση με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν έχει δικαίωμα να μην πληρώσει και δεύτερη φορά τους τόκους. Εάν δεν καταβάλει τους τόκους, τα 165.000.000 που προκύπτουν από το επιτόκιο του 8%, το μετατρέψιμο ομόλογο (Cocos) μετατρέπεται αυτομάτως σε μετοχές, με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.

Από αυτή τη διαδικασία θα βγει χαμένο το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή θα χαθεί ένα κομμάτι των χρημάτων που έχει δανειστεί ο ελληνικός λαός για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

H Ελλάδα έδωσε περίπου 57 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες, που, παρά τις ενέσεις ρευστότητας, ακόμα και σήμερα δεν έχουν ορθοποδήσει. Η μόνη περίπτωση όπου μπορεί να «ρεφάρει» το ΤΧΣ είναι σε μια ενδεχόμενη, μελλοντική αύξηση κεφαλαίου. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος, ώστε το ΤΧΣ να μπορεί να συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών που υποχρεωτικά θα έρθουν και με συμμετοχή ιδιωτών.

Με βάση την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να ανακτήσει (από τα δεκάδες δισ. που έχει δώσει στις τράπεζες) μόλις τα 8,9 δισ. ευρώ.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε, γιατί υπάρχουν πληροφορίες πως σε λίγες ημέρες, που θα συνεδριάσει ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM), αναμένεται να αποφασίσει ότι η Πειραιώς δεν πρέπει να πληρώσει τα 165.000.000. Εκτός της δυνατότητας πληρωμής σε μετρητά (που έχει εισηγηθεί η τράπεζα στον SSM), υπάρχει και η επιλογή για πληρωμή με έκδοση νέων μετοχών, με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της τράπεζας. Αυτό σημαίνει αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο, από το 26,4% σήμερα στο 61,3%, δηλαδή κρατικοποίηση της τράπεζας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην έκτακτη σύσκεψη του Μαξίμου αποφασίστηκε πως θα πρέπει να στρωθεί άμεσα το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας το 2021 ή το 2022, κι αυτό γιατί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να αποχωρήσει από τις συστημικές τράπεζες έως τα τέλη του 2022.

Επίσης, αποφάσισαν να αλλάξουν μόνο τέσσερα στελέχη του Δ.Σ. (κυρίως τα ξένα μέλη) και να διατηρήσουν τα πρόσωπα της διοίκησης. Το ΤΧΣ, από ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο, θα έχει συνολικά πέντε θέσεις, που σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετήσει τέσσερα νέα δικά του μέλη.

Η μετοχή της Πειραιώς έχει «γκρεμιστεί» στο Χρηματιστήριο. Από την περασμένη Παρασκευή 23/10, όλη η τράπεζα άξιζε χρηματιστηριακά 413.000.000 ευρώ, και χθες, με πτώση στο 10%, η κεφαλαιοποίηση είναι 255.000.000 ευρώ, δηλαδή έχει χάσει σχεδόν 159.000.000 ευρώ, ή, με άλλα λόγια, τους τόκους που θα πρέπει να πληρώσει. Από τα 0,9480 ευρώ ανά μετοχή την περασμένη Παρασκευή, έφτασε χθες στα 0,5846 ευρώ.

Επομένως, η Πειραιώς καλείται να πληρώσει τόκους που αντιστοιχούν σχεδόν στην αξία ολόκληρης της τράπεζας.

Νέο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης με στόχο την έξοδο έως 1.000 υπαλλήλων
Σε εθελούσια έξοδο προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, ακολουθώντας και άλλες τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς. Στόχος είναι η αποχώρηση 600-1.000 ατόμων, με τη μέση αποζημίωση για κάθε εργαζόμενο που αποχωρεί να υπολογίζεται σε 27 μισθούς.

Με άλλα λόγια, κατά μέσο όρο ο καθένας θα πάρει 78.000 ευρώ, την ώρα που, αν σε μια ιδιωτική επιχείρηση απολυθεί ένας υπάλληλος, θα πάρει έναν δυο μισθούς ή στην… καλύτερη πέντε έξι μισθούς, αν η επιχείρηση κάνει εθελούσια έξοδο. Το ανώτατο όριο της αποζημίωσης δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 180.000 ευρώ, ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής, αλλά λόγω του γεγονότος ότι η τράπεζα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Η τράπεζα δίνει επιπλέον κίνητρα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ένας επιπλέον μικτός μισθός για τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που θα θελήσουν να αποχωρήσουν. Επίσης, θα προχωρήσει σε αύξηση του επιπλέον μπόνους για όσους εργαζομένους έχουν εργαστεί στο πιστωτικό ίδρυμα μέχρι 10 χρόνια.

Για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης η κάλυψη ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω του ιατροφαρμακευτικού προγράμματος της Τράπεζας διατηρούνται για τα επόμενα πέντε έτη.

Το Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης έχει ισχύ από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έως και την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ