Νομοσχέδιο – σκάνδαλο υπέρ φοροφυγάδων! Αντιδράσεις και από τους δικαστές!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Συγχωροχάρτι” σε λαθρεμπόρους και φοροφυγάδες δίνει η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες εν μέσω πανδημίας, προωθώντας νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο “παγώνουν” εκκρεμείς υποθέσεις, πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν να παραγραφούν.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του Ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνεται άρθρο με το οποίο “παγώνουν” και μάλιστα αναδρομικά, όλες οι ποινικές διώξεις για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή μέχρι την οριστικοποίηση της διοικητικής πράξης επιβολής της κύρωσης ή μέχρι τη σχετική αμετάκλητη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως με το “πάγωμα” των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, κινδυνεύουν με παραγραφή για όσες από αυτές συμπληρώνονται τα πέντε χρόνια από την τέλεση του αδικήματος για τα κακουργήματα και τα τρία χρόνια για τα πλημμελήματα, με βάση τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019.

Τον κίνδυνο παραγραφής υποθέσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου που τελέστηκαν πριν την 1η Ιουλίου 2019 είχε επισημάνει ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ανέφερε σχετικά:

«Όταν η υπόθεση αναβάλλεται για να εκδοθεί η προηγούμενη δικαστική απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, η αναστολή της παραγραφής είναι χρονικά απεριόριστη.

Αυτό όμως ισχύει για εγκλήματα που τελούνται από την 1η Ιουλίου 2019 και μετά. Για τα προηγούμενα εγκλήματα, η αναστολή της παραγραφής στα πλημμελήματα είναι τρία χρόνια, στα κακουργήματα πέντε χρόνια.

Αν λοιπόν είναι υποχρεωτική η αναστολή για τα εγκλήματα που τελέστηκαν πριν την 1η Ιουλίου 2019 και ταυτόχρονα, η αναστολή της παραγραφής είναι χρονικά περιορισμένη, αντιλαμβάνεστε, ότι όλα τα εγκλήματα που τελέστηκαν πριν την 1η Ιουλίου 2019 θα οδηγηθούν σε παραγραφή. Προτείνουμε λοιπόν, για τα εγκλήματα που έχουν τελεστεί πριν την 1η Ιουλίου 2019, αυτή η αναβολή αναστολή της ποινικής δίωξης, να είναι προαιρετική. Το δικαστήριο να κρίνει αν χρειάζεται ή όχι να ισχύσει αυτή η αναστολή».

Προς παραγραφή υπόθεση πασίγνωστου επιχειρηματία!

Εφόσον ψηφιστεί ως έχει το νομοσχέδιο και δεν επέλθει η τροποποίηση που αναφέρει ο κ. Σεβαστίδης, τότε κινδυνεύουν με παραγραφή πολλές υποθέσεις λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής.

Τρανταχτή είναι η περίπτωση εταιρείας πασίγνωστου επιχειρηματία, ο οποίος είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί για δυόμιση μήνες τον Φεβρουάριο του 2014 για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Στην ίδια υπόθεση είναι κατηγορούμενοι υπάλληλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και υπάλληλος του Α΄ Τελωνείου Πειραιά, με τους οποίους μιλούσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, όπως αποκάλυψε ο “κοριός” της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με το αρχικό κατηγορητήριο, κατά το διάστημα 4-12-2013 έως 15-2-2014 από την δράση της εταιρείας προέκυψαν διαφυγόντες δασμοί εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Αστυνομία, από  οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για μια μόλις διετία, ξεπερνούσαν τα 3.500.000 ευρώ.

Κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας είχαν κατασχεθεί οχήματα, «εμπόρευμα» και μετρητά.

Από το Φεβρουάριο του 2014 η υπόθεση …λίμναζε επί χρόνια σε ανακριτικά γραφεία του Πειραιά, ενώ την τελευταία διετία περιφέρεται και στα αρμόδια δικαστικά συμβούλια. Αρχικά στο Συμβούλιο Εφετών και τώρα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά προκειμένου να παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι σε δίκη.

Όμως, εφόσον ισχύσει ως έχει το άρθρο 32 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και σε συνδυασμό με το νέο Ποινικό Κώδικα, τότε η υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και 6,5 χρόνια, παραγράφεται, καθώς έχει συμπληρωθεί η πενταετία από την τέλεση του αδικήματος της λαθρεμπορίας…

Το αποτέλεσμα θα είναι οι κατηγορούμενοι να μην καθίσουν ποτέ στο εδώλιο του κατηγορουμένου και το Δημόσιο κινδυνεύει να χάσει δια παντός τα διεκδικούμενα χρηματικά ποσά από τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους για μια δικαστική υπόθεση που δεν θα εκδικαστεί ποτέ…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ