Γ. Ρίτσος: Παράταιρος ο λόγος  ο δυνατός μέσα σε μια κοινωνία που σωπαίνει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Πασχάλη Τσολάκη

Για να είσαι πειστικός πρέπει να είσαι πιστευτός. Για να είσαι πιστευτός πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Για να είσαι αξιόπιστος πρέπει να είσαι αληθινός.

Οι άνθρωποι της εξουσίας ποτέ δεν υπήρξαν τίποτα από όλα αυτά. Από αρχαιοτάτωνχρόνων. Ο Αριστοφάνης τους αποκαλεί δημοπίθηκους. Δημοπίθηκος είναι αυτός που εξαπατά αδιάντροπα και με δόλιο, πονηρό τρόπο τον λαό. Κυρίως με κολακείες ή απειλές, με χρήματα ή υποσχέσεις, αποσκοπώντας μόνο στο προσωπικό του συμφέρον και αδιαφορώντας παντελώς για το κοινό καλό, την «πόλιν».

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Ελλάδα χρεοκόπησε ξαφνικά. Κανείς άνθρωπος της εξουσίας τάχα δεν γνώριζε πως και γιατί χρεοκόπησε η χώρα. Κανείς τους δεν ανέλαβε την παραμικρή ευθύνη και κανείς δεν πλήρωσε το χρέος. Το ανέλαβε εξολοκλήρου ο απλός λαός! Μνημόνια για το λαό και όχι για τους εξουσιαστές και τους χορηγούς τους!

Ξεχάστηκαν τα σκάνδαλα, η λεηλασία, η αρπαγή, η δολιοφθορά κατά της πατρίδας και του λαού της!

Η κοινωνία δυστυχώς πάντα συγχωρεί, και ότι συγχωρείται επαναλαμβάνεται.

Έφερε τους άριστους εξουσιαστές για να γιατρέψουν την πατρίδα και το λαό της!

Τι γκαντεμιά όμως ρε γαμώτο! Τους χάλασε τα σχέδια ο κορονοϊός! Ο αόρατος εχθρός.

Πάντα θα υπάρχουν αόρατοι εχθροί, αόρατες δυνάμεις, αόρατες απειλές, ασύμμετρεςαπειλές, αόρατα αεροπλάνα, αόρατες ληστείες, αόρατα δόγματα ΣΟΚ & ΔΕΟΣ για να λουφάζει από φόβο η κοινωνία.

Οι άριστοι λοιπόν της εξουσίας και οι «άριστοι» λοιμωξιολόγοι και ειδικοί ανέλαβαν την ενημέρωση της κοινωνίας. Μια ενημέρωση που έμοιαζε με ωροσκόπιο. Ο Άρης είναι εκεί κι επηρεάζει αυτούς. Η Αφροδίτη πήγε εκεί κι επηρεάζει εκείνους. Ο ιός χτυπάει ηλικίες πάνω από τα εξήντα. Δεν χτυπάει τα παιδιά και τους νέους. Ύστερα χτυπάει και τους νέους.

Πεθαίνουν από τον ιό όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ύστερα πεθαίνουν κι όσοι δενέχουν. Η μάσκα στην αρχή δεν χρειαζόταν. Ύστερα έγινε απαραίτητη. Τα γάντια ήταν απαραίτητα, τώρα δεν είναι.  Το καλοκαίρι ήμασταν εντάξει. Ύστερα ήρθε το δεύτερο κύμακι έγινε πανικός. Η κοινωνία πελαγωμένη και λογικά φοβισμένη αλλά τα μέσα ενημέρωσης σπέρνανε φόβο, τρόμο και θάνατο! Κάποιες ψύχραιμες και θαρραλέες φωνές, για τον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού και της προστασίας του κοινωνικού συνόλου, όταν δεν συντάσσονται με το κυβερνητικό αφήγημα, χαρακτηρίζονται είτε επικίνδυνες, είτε ψεκασμένες!

Ένα κύμα, που φανέρωσε τη γύμνια των ανθρώπων της εξουσίας με την εικόνα που παρουσιάστηκε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ένα ΕΣΥ χωρίς τους αναγκαίους γιατρούς, χωρίς το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό και χωρίς μηχανήματα και εξοπλισμό.

Άλλωστε αυτός ήταν ο φόβος τους εξ αρχής. Μην ξεγυμνωθούνε. Μην φανεί η γύμνια και η πτώση του ΕΣΥ. Μη φανεί πόσο απροστάτευτος είναι ο λαός σε θέματα υγείας.

Εναπόθεσαν όλες τις ελπίδες στο εμβόλιο. Και τα χάπια που πήραν κάποιοι επώνυμοι έξω και μέσα; Δεν υπάρχουν χάπια; Δεν τα χρειάζεται ο λαός για να αντιμετωπίσει αυτόν τον ιό;

Τι λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπο για αυτό;

Έκανε δήλωση για την Δυτική Μακεδονία. Μίλησε για επανάσταση. Όχι βέβαια για κάποιο Μακεδονική επανάσταση από τις πολλές που έκανε ο λαός της στην διάρκεια της σκλαβιάς.

Μίλησε για την επανάσταση της απολιγνιτοποίησης! Δεν είχανε ορατότητα και εμείς τουςδώσαμε ορατότητα!!!!!!

Τόση ειρωνεία, τόση υποτίμηση, τόσος εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και νοημοσύνης! Και δεν απάντησε κανείς! Κανείς αξιωματούχος της περιοχής!

Ας πάρει την απάντηση από έναν απλό πολίτη.

Όσες μονάδες κι αν σβήσετε εκπρόσωπε της όποιας εξουσίας, οι άνθρωποι δεν διαγράφονται. Υπήρξαν και χωρίς αυτές. Ζήσαν και χωρίς αυτές. Ζήσαν με τον ιδρώτα τους.

Αυτόν τον ιδρώτα που θρέφει όλους τους δημοπίθηκους, όπως τους ορίζει ο Αριστοφάνης.

Από τότε άλλαξαν πολιτεύματα, άλλαξαν κράτη, λαοί, άλλαξαν σύνορα, άλλαξαν θρησκείες, αλλά αυτό δεν άλλαξε. Με τον ίδιο ιδρώτα θρέφεται η εξουσία.

Έχουν κι εδώ στη Δ. Μακεδονία οι άνθρωποι, απωθημένους ουρανούς, όπως γράφει κι η ποιήτρια, μα δεν σκοτώνουν τα άστρα.

Η εξουσία είναι αυτή που κάνει έκτρωση στα αστέρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ