Η ηρωική πράξη γιατρού με Covid-19 να σώσει ασθενή

Την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση των γιατρών που σέβονται τον όρκο τους ανέδειξε ένα περιστατικό αντιμετώπισης του κορωνοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, από την άλλη όμως αποκάλυψε ότι οι υποδομές υγείας -κυρίως στην περιφέρεια- κρέμονται από μια κλωστή, αν δεν έχουν καταρρεύσει πλήρως υπό το βάρος της πανδημίας!

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, για την κατάσταση και τις τραγικές ελλείψεις του οποίου έχει γράψει επανειλημμένως η «δημοκρατία», διακομίστηκε πριν από λίγες ημέρες ένας 32χρονος από το χωριό Ραπτόπουλο που βρίσκεται σε πλήρη αποκλεισμό. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και κρίθηκε απαραίτητο να διασωληνωθεί. Και εκεί άρχισε και το πρόβλημα που ανέδειξε τη «γύμνια» των νοσοκομείων σε έμψυχο δυναμικό και θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, ο 69χρονος πατέρας του οποίου νοσηλεύεται ήδη στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα.

Στο νοσοκομείο ήταν διαθέσιμος μόνο ο παθολόγος Θοδωρής Δαλαδήμος, που είχε αναλάβει όλο το βάρος των περιστατικών Covid-19, καθώς ο έτερος παθολόγος, Ιωάννης Πέτρου, και ο πνευμονολόγος Βαγγέλης Καλογηράτος, που είχε αναλάβει καθήκοντα προ λίγων ημερών, βρίσκονταν σε καραντίνα στα σπίτια τους, καθώς είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Ωστόσο, ο κ. Δαλαδήμος, ο οποίος εργαζόταν με αυταπάρνηση μέρα νύχτα, είχε καταρρεύσει από την κούραση των συνεχών εφημεριών και έτσι κλήθηκε να διασωληνώσει τον νεαρό ο παθολόγος Ιωάννης Πέτρου, που βρισκόταν στο… σπίτι του λόγω Covid-19! Ευτυχώς, τα συμπτώματα που παρουσίαζε ο γιατρός είχαν υποχωρήσει, γι’ αυτό δεν το σκέφτηκε δευτερόλεπτο!

«Δεν μπορούσα να κάνω δεύτερες σκέψεις»
«Τις τελευταίες ημέρες αισθανόμουν σαφώς πολύ καλύτερα. Όμως, ενώ το προηγούμενο βράδυ είχα κάνει τεστ, το οποίο ήταν θετικό, προχθές το πρωί με πήραν από το νοσοκομείο και μου είπαν: “Κύριε Πέτρου, έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο συνάδελφός σας έχει καταρρεύσει, έχουμε ένα σοβαρό περιστατικό και πρέπει να έρθετε”! Απλώς τους είπα ότι είμαι θετικός, για να μη δημιουργηθούν γκρίνιες και προβλήματα. Δεν το σκέφτηκα. Δεν μπορούσα να κάνω δεύτερες σκέψεις. Δεν γινόταν!», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «T-Live» ο γιατρός.

Ο κ. Πέτρου επέδειξε πρωτοφανή αυταπάρνηση, αφού -τυπικά, ως θετικός- «έσπασε» την καραντίνα για να σώσει μια ζωή. Τελικά, μετά τη διασωλήνωση, ο 32χρονος μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας που υπήρχε διαθέσιμη, ενώ στο «ανοχύρωτο» ΓΝ Καρπενησίου έγινε σύσκεψη των γιατρών, ώστε να μελετήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις επόμενες ημέρες την κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ