Αποκάλυψη: Στους πληττόμενους ΚΑΔ επιχειρήσεις που πνίγονται στη δουλειά!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας μας δοκιμάζεται από τη βαθιά οικονομική κρίση και δίνει αγώνα επιβίωσης σε ασφυκτικό περιβάλλον. Ωστόσο υπάρχουν και λίγες κατηγορίες επιχειρήσεων, που εν μέσω πανδημίας είδαν σημαντική αύξηση του τζίρου τους.

Το οξύμωρο και προκλητικό συνάμα είναι ένας καταφανώς ευνοημένος από τις πρωτοφανείς συνθήκες στην αγορά επιχειρηματικός κλάδος να συμπεριλαμβάνεται στους πληττόμενους ΚΑΔ, επωφελούμενος από τα ισχύοντα μέτρα στήριξης.

Αυτό συμβαίνει με τις ταχυμεταφορές, που ενώ έχουν δεχθεί από τον Νοέμβριο, οπότε ξεκίνησε το γενικό lockdown, τέτοιο όγκο παραγγελιών, λόγω της εκτόξευσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, που δυσκολεύονται πολύ να αντεπεξέλθουν, όπως παραδέχονται οι ίδιες και γνωρίζουν οι καταναλωτές, συγκαταλέγονται στις πληττόμενες επιχειρήσεις!

Οι ταχυμεταφορές, με ηγέτιδα εταιρεία την ACS του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, συμπεριελήφθησαν στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ από το πρώτο lockdown την άνοιξη, αν και τότε είχαν αύξηση κίνησης. Το πιό εξοργιστικό είναι ότι είτε εξαιτίας αμέλειας, είτε από κάποια σκοπιμότητα παρέμειναν στους πληττόμενους κλάδους και τον Νοέμβριο, όταν ήταν γνωστό ότι πνίγονταν στη δουλειά!

Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με στοιχεία της ACS, η εταιρεία από την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου έχει αύξηση του όγκου αποστολών 80% συγκριτικά με πέρυσι και 50% σε σχέση με το προηγούμενο lockdown. Επίσης, παράγοντες του ηλεκτρονικού εμπορίου εκτιμούν ότι κατά τη δεύτερη καραντίνα οι παραγγελίες τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τις κανονικές περιόδους.

Και ενώ ο τζίρος των courier εκτοξευόταν σε επίπεδα ρεκόρ η κυβέρνηση τις διατηρούσε στις πληττόμενες επιχειρήσεις! Χαρακτηριστικά, στην υπουργική απόφαση με θέμα: «Προσδιορισμός πληττόμενων επιχειρήσεων για την υποχρεωτική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Νοέμβριο 2020», που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5204/Β/24-11-2020, συμπεριλαμβάνονται οι «Άλλες ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, εκτός από Υπηρεσίες κατ οίκον παρά­δοσης τροφίμων (delivery)» με κωδικό 53.20.

Αυτό σημαίνει ότι τον Νοέμβριο-πιθανότατα και τον Δεκέμβριο-οι ανθούσες ταχυμεταφορές, ως …πληττόμενες, επωφελούνται από την υποχρεωτική μείωση επαγγελματικών ενοικίων κατά 40%, την οποία πληρώνουν οι ιδιοκτήτες και το κράτος, καλύπτοντας το 50% των απωλειών.

«Αν θεωρούνται πληττόμενες οι ταχυμεταφορές, γιατί να μην ενταχθούν στη λίστα και τα σούπερ μάρκετ;» διερωτήθηκε σκωπτικά παράγοντας της αγορά. Σημειώνεται, ότι εκτός της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου κατά 40% οι πληττόμενες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, δικαιούνται αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων.

ΚΥΡ sofokleousin.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ