ΣτΕ: Συζητείται σήμερα η προσφυγή 13 προέδρων δικηγορικών συλλόγων για το κλείσιμο των δικαστηρίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίτηση αναστολής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ισχύει για το κλείσιμο των δικαστηρίων της χώρας, εξετάζεται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το αίτημα υπέβαλαν 13 Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων, στο πλαίσιο της αίτησης ακύρωσης της νέας ΚΥΑ κατά το μέρος που αφορά στην αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων όλης της χώρας.

Η αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί για τις 5 Μαρτίου, αλλά προηγείται σήμερα η συζήτηση της αίτησης αναστολής.

“H προσβαλλόμενη απόφαση ουσιαστικά μας απαγορεύει να ασκήσουμε την κορωνίδα του δικηγορικού μας λειτουργήματος, ήτοι την παράσταση ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων. Ως εκ τούτου, πλήττει κατά τρόπο άμεσο, προσωπικό και ενεστώτα κάθε δικηγορικό λειτουργό, θίγοντας αφενός την επαγγελματική μας ελευθερία κατά το άρθρο 5.1 Σ, αφετέρου την ίδια τη Δικαιοσύνη, όπως αυτή προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρα 8, 20.1,87επ. Σ), της οποίας είμαστε συλλειτουργοί”, αναφέρουν στην αίτηση τους οι 13 πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η νέα ΚΥΑ πλήττει ουσιωδώς το συνταγματικό δικαίωμα στην απονομή δικαιοσύνης και ειδικότερα το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία, παραβιάζει τις αρχές της διάκρισης των εξουσιών, της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και δη αυτών που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της πολιτειακής λειτουργίας, όπως είναι τα δικαστήρια, της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης.

Όπως αναφέρεται στην αίτηση ακύρωσης, η ΚΥΑ δεν έχει την απαιτούμενη ειδική τεκμηρίωση και αντίκειται στο δικαίωμα στην επαγγελματική και οικονομική ελευθερία ως ειδικότερης έκφανσης του δικαιώματος ανάπτυξης της προσωπικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ