22/09/2021

Γύπες! Pfizer και Moderna αυξάνουν την τιμή των εμβολίων!

Τεράστιες αυξήσεις χωρίς καμία λογική, από τους δύο κολοσσούς των εμβολίων, αποκαλύπτεται από δημοσίευμα των financial times.

Συγκεκριμένα, η Pfizer αυξάνει 25% την τιμή του εμβολίου της ενώ η Moderna που ήδη ήταν υπερβολικά ακριβή, πάνω από 10%, αυξήσεις που δέχτηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Το ρεπορτάζ των Financial Times, Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση αφού ο συντάκτης του διάβασε το περιεχόμενο των συμβολαίων. Μέχρι στιγμής μάλιστα δεν υπάρχει καμία διάψευση από τις δύο εταιρείες. Όχι ούτε από την ΕΕ!

Έτσι η νέα τιμή που θα πληρώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι για κάθε δόση του εμβολίου της Pfizer θα διαμορφωθεί στα 19,5 ευρώ από 15,5 που ήταν μέχρι τώρα, ενώ η τιμή για κάθε δόση του εμβολίου της Moderna θα είναι 21,5 ευρώ από 19 ευρώ. Αυτό, παρά την τεράστια παραγγελία που φαίνεται να έκανε η ΕΕ, που θα έπρεπε τουλάχιστον να διατηρήσει τις τιμές στα υφιστάμενα επίπεδα, εάν όχι να τις μειώσει.

Οι δύο εταιρείες με αυτόν τον τρόπο θα εισπράξουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις χώρες της Ε.Ε. οι οποίες κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν τα εμβόλια που χρειάζονται για να κάνουν την τρίτη δόση στους πολίτες τους.

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, η Pfizer έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τις για τα έσοδα του 2021 και υπολογίζει ότι μόνο από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα εισπράξει περίπου 33,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανεξάρτητοι εκτιμητές και αναλυτές όμως κάνουν λόγο για εισπράξεις άνω των 50 δισεκατομμυρίων για την Pfizer και 30 δισεκατομμυρίων για τη Moderna!

Όπως αναφέρουν οι FT, έγινε επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβολαίων που υπογράφηκαν αρχικά για την αγορά 2,1 δισεκατομμυρίων δόσεων έως το 2023, όταν οι κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 έδειξαν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ήταν περισσότερο αποτελεσματικά από τα φθηνότερα σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Το άνοιγμα αυτό της ψαλίδας των τιμών όμως προς όφελος των mRNA εμβολίων, έγινε αφού τα πιο παραδοσιακά σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson προβληματίζουν λόγω της σύνδεσης τους με περιστατικά θρομβώσεων. Είναι πάντως μυστήριο πως οι παρενέργειες των φθηνών εμβόλιο γίνονται σημαία, ενώ των ακριβών παίρνουν στα ψιλά των ειδήσεων στα μεγάλα ΜΜΕ.

Παρά το γεγονός ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών δεν έχει εμβολιαστεί και εκατομμύρια δόσεις έχουν μείνει αδιάθετες, η συμφωνία θα γεμίσει τα ταμεία των δύο εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ