24/09/2021

Η Μεταλαξη Δέλτα απειλεί όσους δεν εχουν κανει το εμβολιο

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται τόσο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όσο και ο υγειονομικός μηχανισμός, υπό τον φόβο της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων στην χώρα, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι ειδικοί.

Ενώ πριν λίγο ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής επιδημιολόγων Χαράλαμπος Γώγος και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης προειδοποίησαν σχετικά με τον κίνδυνο αύξησης της πίεσης στα στο ΕΣΥ, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζεται αυξημένος.

«Έχουμε μπει για τα καλά στο 4ο κύμα της πανδημίας και σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε μακριά από τον έλεγχό της» είπε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Και συνέχισε: «Η επανεμφάνιση της λοίμωξης έχει να κάνει με την μετάλλαξη Δέλτα η οποία είναι κυρίαρχη παντού. Κυρίως, είπε αποτελεί πρόβλημα για μη εμβολιασμένα άτομα. Τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και για το στέλεχος Δέλτα. Επίσης, η χρήση των μέτρων προστασίας είναι αναγκαία για την μείωση της διασποράς. Συνεχή αύξηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με το 4%».

Μάλιστα, στην συνέχεια εξήγησε πως η μετάλλαξη έφτασε σε περισσότερο από 80%, ενώ έκανε λόγο για νόσο των νέων στην παρούσα φάση, ωστόσο παρατηρείται μία μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα, σημείωσε ότι εμφανίζεται και πίεση στο σύστημα υγείας. «Έχουμε τη μικρότερη αναλογία διασωληνωμένων και θανάτων σε σχέση με τα υψηλά κρούσματα. Τα εμβόλια παίζουν κεντρικό ρόλο. Παρότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, δεν είναι τέλεια, όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές χώρες μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων» υπογράμμισε. Στη συνέχεια ο κ. Γώγος έκανε έκκληση στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν.

«Είμαστε ευγνώμονες και εκτιμούμε το έργο των υγειονομικών μας. Για όσους δεν εμβολιαστούν, ο νόμος θα εφαρμοστεί. Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της πολιτείας να εφαρμόσει τους νόμους. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει μισόλογα και αστερίσκους», είπε από την πλευρά του ο κ. Κοντοζαμάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ