24/09/2021

Έχει δίκιο ο Πολάκης για την μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα;

Ο Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κόκοτος συνοψίζοντας τα δεδομένα που προκύπτουν από εργασία που δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο περιοδικό Nature στις 8 Ιουλίου 2021, καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα:

– Μια δόση εμβολίου, είτε Pfizer είτε Astra Zeneca, δεν προσφέρει προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα

– Μετά από δύο δόσεις των υπαρχόντων εμβολίων δημιουργείται ικανή άμυνα σε υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων.
– Όμως, μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, 3 έως 5 φορές σε σχέση με τη μετάλλαξη Άλφα.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τα εμβόλια και την μετάλλαξη Δέλτα

Έρευνα που διενεργήθηκε από ειδικούς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνει πως η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca έναντι του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορωνοϊού στο κυρίαρχο, μειώνεται μέσα σε τρεις μήνες.

Η έρευνα η οποία είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ, αφού βασίστηκε  σε πάνω από τρία εκατομμύρια δείγματα που λήφθηκαν από εμβολιασμένους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε πως 90 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώθηκε στο 75% και αυτή του σκευάσματος της AstraZeneca στο 61% ως προς την αποτροπή της μόλυνσης από τη Δέλτα.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο όμως της έρευνας, είναι η επικινδυνότητα μόλυνσης από την συγκεκριμένη μετάλλαξη, ακόμα και για πλήρως εμβολιασμένους. Υπογραμμίζοντας τον αυξημένο κίνδυνο που ενέχει η μόλυνση από την παραλλαγή Δέλτα, οι ερευνητές σημείωσαν πως όσοι μολύνονται παρότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως τείνουν να έχουν ιικό φορτίο παρόμοιο με τους ανεμβολίαστους — αντίθετα με ό,τι συνέβαινε όταν κυρίαρχη ήταν ακόμη η παραλλαγή Άλφα.

Τα συμπεράσματα στο Ισραήλ

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μειώθηκε στο 39% την περίοδο μεταξύ της 20ής Ιουνίου και της 17ης Ιουλίου στο Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας στις 23 Ιουλίου, κάνοντας σαφή διασύνδεση των ευρημάτων αυτόν με την εξάπλωση της πιο μολυσματικής μετάλλαξης Δέλτα.

Το ποσοστό αυτό είναι πραγματικά συντριπτικό και ενδέχεται να έχει μειωθεί περαιτέρω ενάμιση μήνα μετά την διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας.

Τι δήλωσε ο Παύλος Πολάκης

Ο πρώην υπουργός και γιατρός έγραψε τα ακόλουθα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση:

Ο,τι και να ανακοινώσετε ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ!!!!
Κικίλια και Κοτανιδου σε εσάς το λέω!
Όταν η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ πρακτικά από τα εμβόλια ΑΣΤΡΑ και Τζονσον δεν καλύπτεται καθόλου και από τα εμβόλια Πφαιζερ και Μοντέρνα καλύπτεται γύρω στο 35-40% ,τότε προς τι τα μέτρα για την υποχρεωτικότητα και οι ποινές στους ανεμβολίαστους;;;;;
Όταν αυτοί που εμβολιάστηκαν το Γενάρη -Φλεβάρη πρακτικά τώρα ενα τεραστιο ποσοστό δεν έχει ανοσία και ξεκινάει χορήγηση τρίτης δοσης(αυτης που ΔΕΝ πιάνει τη παραλλαγή ΔΕΛΤΑ) τότε προς τι τα μέτρα;;;;;
Όταν συνεχίζουν να πεθαίνουν 25-35 άνθρωποι τη μερα γιατί ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ;;;
Σπέρνετε ανέμους και θα ΘΕΡΙΣΕΤΕ ΘΥΕΛΛΕΣ!!!
ΥΓ .Τα γράφω αυτά επηρεασμένος και από την καθημερινή μου ενασχόληση ,παρότι σε διακοπες ,με πολλους ασθενείς κοβιντ ανά την Ελλάδα είτε έξω νοσοκομειακούς είτε και κυριως νοσηλευόμενους οι οποίοι δυστυχώς ένα τμήμα τους δεν παίρνει τη νοσηλεία και την υποστήριξη που οφείλει να πάρει γιατί το σύστημα δεν έχει ενισχυθεί έτσι όπως λέγαμε από το Μαρτη του 2020!!

Αυτή ήταν η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη.

Τι ισχύει εντέλει;

Ως προς το σκέλος της αποτελεσματικότητας από το εμβόλιο της Φάιζερ, τα δεδομένα που παραθέτει φαίνεται να συμφωνούν με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου υγείας του Ισραήλ. Της χώρας που πρώτη εφάρμοσε τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Άρα, οφείλουμε να δίνουμε βαρύτητα στις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου υγείας του Ισραήλ, διότι διαθέτει τη μεγαλύτερη εμπειρία και το μεγαλύτερό δείγμα εμβολιασμένων από κάθε άλλο κράτος.

Η αναφορά του Παύλου Πολάκη όσον αφορά τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson and Johnson φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός των ανακοινώσουν από το υπουργείο υγείας του Ισραήλ και της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature. Αυτά τα ευρήματα σε συνδυασμό με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δείχνει την επικινδυνότητα μόλυνσης με την συγκεκριμένη νέα μετάλλαξη Δέλτα ακόμα κι από πλήρως εμβολιασμένους, καθιστούν τις προειδοποιήσεις Πολάκη βάσιμες. Αν και υπάρχει μία δόση υπερβολής ειδικά όσον αφορά την κάλυψη των πλήρως εμβολιασμένων με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson and Johnson έναντι της Δέλτα.

Κατά πόσον μπορεί να γίνει συνδυαστική χρήση δύο διαφορετικών ερευνών για να φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν προστατεύουν καθόλου από την μετάλλαξη, αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να απαντήσουν οι επιστήμονες στον κύριο Πολάκη και όχι η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ