Παράταση προθεσμίας ζητούν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Είμαστε η επαγγελματική ομάδα που έχει εμβολιαστεί περισσότερο

Σε καθεστώς αναστολής εργασίας κινδυνεύουν να τεθούν περίπου 10.000 υγειονομικοί, οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι, από την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς ο χρόνος για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στις τάξεις τους μετράει πια αντίστροφα.

Προκειμένου, πάντως, να μην δημιουργηθούν κενά που θα συμβάλλουν στη δυσλειτουργία των κλινικών των νοσοκομείων, αλλά και με τα κρούσματα να καλπάζουν καθημερινά, το Υπουργείο Υγείας με σημερινό του έγγραφο ζήτησε την αναστολή των κανονικών αδειών του υγειονομικού προσωπικού από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο newsit.gr o πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αυτό είναι «το πρώτο μέτρο της κυβέρνησης για την κάλυψης των κενών θέσεων των ανεμβολίαστων, που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων». Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατιθέμενη να κάνει ούτε βήμα πίσω από τους αρχικούς σχεδιασμούς της, παρότι, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, περίπου 10.000 υγειονομικοί δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους.

«Είναι το 10% του προσωπικού και εμείς θεωρούμε ότι αν εφαρμοστεί το μέτρο την άλλη Τετάρτη 1η Σεπτέμβρη, θα υπάρχει πλήρης αποδιοργάνωση του ΕΣΥ, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ασθενείς, την ώρα που γεμίζουν με περιστατικά Covid και ταυτόχρονα προσπαθεί να έρθει μια μερική κανονικότητα για περιστατικά γενικών παθήσεων», λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος. Και προσθέτει: «Ήδη καταρτίζονται επιχειρησιακά σχέδια στα νοσοκομεία, με καταργήσεις συγχωνεύσεις κλινικών και αναστολή χειρουργείων. Αυτό θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση και οι κίνδυνοι για τους ασθενείς θα είναι πολύ μεγαλύτεροι, από ότι να δουλεύουν ο ένας στους 10 υγειονομικούς ανεμβολίαστος και να τηρούμε -γιατί όλοι τηρούμε πια- τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Να γίνει προσπάθεια να πείσουμε και τους τελευταίους να εμβολιαστούν

Παράλληλα, ο κ. Γιαννάκος ζητάει να δοθεί κάποια παράταση στην προθεσμία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς, ενώ αναφέρει ότι στην πλειοψηφία τους έχουν εμβολιαστεί και παρουσιάζουν ποσοστό ανοσίας που αγγίζει το 90%. «Πρέπει να δοθεί παράταση και οι άνθρωποι να έχουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, γιατί είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα το οικονομικό, και ταυτόχρονα να γίνει μια προσπάθεια να πείσουμε και τους τελευταίους να εμβολιαστούν. Είμαστε η πρώτη επαγγελματική ομάδα που έχει εμβολιαστεί μακράν περισσότερο από κάθε άλλη. Είμαστε στο μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσου. Είναι 82,6% με την πρώτη δόση και 79% με τις δύο δόσεις. Συνυπολογίζοντας το ποσοστό φυσικής ανοσίας πάμε στο 90%», τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Την Τετάρτη 25/8, πάντως, η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας «Αίτημα Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού» για τους υγειονομικούς.

Την ίδια ώρα, ο Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρήστος Βεντούλης, αναφέρει πως το 30% των υπαλλήλων παραμένουν μέχρι σήμερα ανεμβολίαστοι. «Αν βγουν όλοι αυτοί σε αναστολή υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Στην περίοδο της πανδημίας η διοίκηση του ΕΚΑΒ ζήτησε να γίνουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με διετής συμβάσεις και αρκετά προνόμια , ωστόσο δεν καλύφθηκαν οι απαιτήσεις του ΕΚΑΒ συνολικά ανά την Ελλάδα από αυτές τις προσλήψεις. Σκεφτείτε τώρα τι θα γίνει αν μια σύμβαση είναι τρίμηνη», επισημαίνει.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δηλώνει στο newsit.gr πως το 94% των γιατρών έχει εμβολιαστεί και πως δεν θα υπάρξει θέμα με την κάλυψη των θέσεων όσων βγουν σε αναστολή. Ταυτόχρονα, τονίζει πως το θέμα των αντικαταστάσεων δεν πρέπει να μετατραπεί σε δίλημμα. «Είμαι σίγουρος πως η πολιτεία θα καλύψει τα κενά, όπου αυτά παρουσιαστούν. Από πλευράς μας δεν πρόκειται να ζητηθεί καμία παράταση. Όφειλαν να έχουν εμβολιαστεί από τις αρχές του έτους. Πιστεύω πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις αντικαταστάσεις, ούτε στις ελλείψεις. Ούτε είναι σωστό να παρουσιάζεται αυτό ως δίλημμα για να αποφύγουμε αυτό που πρέπει να γίνει», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ