25/09/2021

Ιαπωνία: Απόσυρση 1,6 εκ. δόσεων του εμβολίου Moderna μετά από ύποπτο εύρημα στα φιαλίδια

Στην Ελλάδα άραγε γίνονται αντίστοιχοι έλεγχοι; Η γραμμή παραγωγής που παρουσίασε το πρόβλημα, είναι στην Ισπανία. Άρα είναι πιθανό και η Ελλάδα έχει παραλάβει αντίστοιχες παρτίδες. Μιλάμε για την γραμμή παραγωγής της εταιρείας Laboratorios Farmaceuticos ROVI, Στην Μαδρίτη της Ισπανίας, η οποία προμηθεύει και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μήπως λοιπόν πρέπει να γίνει και εδώ ένας αντίστοιχος έλεγχος;

Περίπου 1,6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Covid-19 της Moderna αποσύρονται προληπτικά από την κυκλοφορία στην Ιαπωνία μετά την ανακάλυψη «ξένου υλικού» σε ορισμένα φιαλίδια. Για το περιστατικό ξεκίνησε έρευνα.

Το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας δήλωσε πριν από λίγο ότι απέσυρε τις δόσεις που κατασκευάζονται στην ίδια γραμμή παραγωγής μετά από διαβουλεύσεις με τον κατασκευαστή φαρμάκων Takeda, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις πωλήσεις και τη διανομή του εμβολίου Moderna στη χώρα. Το γεγονός ότι οι επίμαχες δόσεις προέρχονται από την ίδια γραμμή παραγωγής, ενισχύει τις υποψίες περί σφάλματος κατά τη διάρκεια της παραγωγής των συγκεκριμένων δόσεων του εμβολίου.

Η εταιρεία Takeda ζήτησε από τη Moderna να διεξαγάγει επείγουσα έρευνα αφού βρέθηκαν «ξένες ουσίες» σε 39 αχρησιμοποίητα φιαλίδια. Το εν λόγω «υλικό» πιστεύεται ότι έχει μέγεθος λίγων χιλιοστών, και τα στοιχεία του δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, ανέφεραν ιαπωνικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πληροφορίες από το υπουργείο υγείας της χώρας.

Σε δήλωσή της στα ΜΜΕ, η Moderna επιβεβαίωσε τα ευρήματα και είπε ότι ερευνά την υπόθεση. «Μέχρι σήμερα, δεν έχουν εντοπιστεί ζητήματα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας», δήλωσε η αμερικανική εταιρεία, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν μπορεί να σχολιάσει πώς ακριβώς έχουν «μολυνθεί» μερικά από τα φιαλίδια της. Σίγουρα πάντως δεν πρόκειται για λάθος των Ιαπώνων κατά την χρήση, διότι τα φιαλίδια ήταν κλειστά και αχρησιμοποίητα.

Η παρουσία αυτού του αγνώστου «ξένου υλικού» επιβεβαιώθηκε από τις 16 Αυγούστου σε οκτώ περιοχές εμβολιασμού στους νομούς Τόκιο, Ιμπαράκι, Σαϊτάμα, Γκίφου και Αϊτσί. Η Takeda ειδοποίησε το υπουργείο για το θέμα μόλις χθες.

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι δόσεις προέρχονταν από ένα εργοστάσιο στην Ισπανία και έχουν ήδη σταλεί σε 863 κέντρα εμβολιασμού σε όλη την Ιαπωνία. Οι υπάλληλοι του υπουργείου θα ειδοποιήσουν κάθε κέντρο αλλά και όσους έχουν εμβολιαστεί από την επίμαχη παρτίδα.

Η Ιαπωνία ενέκρινε την επείγουσα χρήση του εμβολίου Moderna τον Μάιο και πάνω από 10 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει άνοδο στα κρούσματα Covid-19.

Σε αντίδραση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, η Ιαπωνία παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 12 Σεπτεμβρίου σε 13 νομούς. Συνολικά, 47 νομοί βρίσκονται υπό κάποια μορφή έκτακτης ανάγκης. Περίπου το 40% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με τους Japan Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ