Θάνατοι μετά τον εμβολιασμό με ελαττωματική παρτίδα Moderna στην Ιαπωνία

Ανακοίνωσαν όμως και πολλούς θανάτους μετά τον εμβολιασμό με Pfizer οι Ιάπωνες.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη λήψη εμβολίων Moderna Πριν οι αρχές ανακαλέσουν 1,6 εκατομμύρια δόσεις από την επίμαχη παρτίδα

Οι άνδρες ήταν γύρω στα 30 και πέθαναν μέσα σε λίγες ημέρες από τη λήψη των δεύτερων δόσεων Moderna, όπως ανέφερε το υπουργείο υγείας της Ιαπωνίας σε ανακοίνωσή του. Τα αίτια του θανάτου των δυό ανθρώπων διερευνώνται. Τα συμπτώματα πάντως που αντιμετώπισαν και οι δύο άτυχοι άνδρες, ήταν ταυτόσημα. Γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό των αρχών.

Η Ιαπωνία σταμάτησε τη χρήση 1,63 εκατομμυρίων δόσεων Moderna που στάλθηκαν σε 863 κέντρα εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο, μία εβδομάδα αφότου ο εγχώριος διανομέας, Takeda Pharmaceutical Co (4502.T), έλαβε αναφορές ύπαρξης «ξένου σώματος» σε ορισμένα φιαλίδια.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι αυτοί οι θάνατοι προκαλούνται από το εμβόλιο Moderna COVID-19», ανέφεραν η Moderna και η Takeda σε σημερινή ανακοίνωση τους το. «Είναι σημαντικό να διεξαχθεί επίσημη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια σύνδεση».

«Μπορεί να υπάρχει μόνο μια χρονική σχέση μεταξύ εμβολιασμού και θανάτου», δήλωσε στο Reuters Ιάπωνας αξιωματούχος. «Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που ακόμα δεν γνωρίζουμε για να βγάλουμε συμπεράσματα για αυτές τις δύο περιπτώσεις».

Οι «μολυσματικοί παράγοντες» που βρέθηκαν σε μερικά φιαλίδια της Moderna στην Ιαπωνία πιστεύεται ότι είναι μεταλλικά σωματίδια, ανέφερε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Υγείας.

Η Ιαπωνία έχει χορηγήσει περισσότερα από 124 εκατομμύρια εμβόλια εμβολίου COVID-19, με περίπου το 44% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Από τις 8 Αυγούστου, 991 άνθρωποι είχαν πεθάνει στην Ιαπωνία μετά τη λήψη εμβολίων της Pfizer Inc και μόλις 11 μετά τη λήψη του Moderna, αλλά δεν έχει αποδειχθεί αιτιότητα μεταξύ των ενέσεων και των θανάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες σε συχνότητα 0,01% για το Moderna.

Στους θανάτους που αναφέρθηκαν το Σάββατο, τα συμπτώματα ήταν ταυτόσημα. Κάθε άνδρας είχε πυρετό την επομένη της δεύτερης δόσης και πέθανε δύο ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού. Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι οι εμβολιασμοί τους περιείχαν μολυσματικούς παράγοντες, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας στους δημοσιογράφους.

Η παρτίδα πάντως του εμβολίου την οποία βρέθηκαν τα ρινίδια, έγινε από την γραμμή παραγωγή της Ισπανίας, η οποία προμηθεύει δόσεις και στην Ελλάδα. Ίσως θα έπρεπε να γίνει και εδώ ένας έλεγχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ