Απαγορεύουν οι Σκανδιναβοί το εμβόλιο Moderna για τους άνδρες κάτω των 30!

Έπειτα από ανησυχητικά ευρήματα σκανδιναβικής έρευνας για καρδιαγγειακές παθήσεις…
Σουηδία,
 Δανία και Φινλανδία ανακοίνωσαν σταματούν τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna στους άνδρες κάτω των 30 ετών (γεννημένους από το 1991 και μετά), λόγω αναφορών για μια σπάνια καρδιαγγειακή παρενέργεια. Ενδέχεται να το απαγορεύσει και η Νορβηγία. 

Οι σκανδιναβικές χώρες βάσισαν την απόφασή τους σε μια αδημοσίευτη σκανδιναβική ερευνητική μελέτη, που περιλαμβάνει δεδομένα από την Φινλανδία, την Σουηδία, τη Νορβηγία και την Δανία.

«Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι οι άνδρες κάτω των 30 ετών, στους οποίους είχε χορηγηθεί το εμβόλιο Moderna Spikevax, εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με άλλους να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα», δήλωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου υγείας Μίκα Σάλμινεν.

Όπως είπε ο ίδιος, η μυοκαρδίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του καρδιακού μυ (μυοκαρδίου), «συνήθως περνάει από μόνη της μέσα σε μερικές ημέρες. Προληπτικά η Φινλανδία θα χορηγεί στα αγόρια και στους νεαρούς άνδρες μόνο το εμβόλιο της Pfizer».

Ένας εκπρόσωπος της Moderna δήλωσε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι η εταιρεία είναι ενήμερη για τις αποφάσεις και πρόσθεσε: «Αυτές είναι συνήθως ήπιες περιπτώσεις και τα άτομα τις περισσότερες φορές αναρρώνουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έπειτα από μια συνηθισμένη θεραπεία και ξεκούραση. Ο κίνδυνος της μυοκαρδίτιδας αυξάνεται σημαντικά για αυτούς που κολλάνε COVID-19 και ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ