Τι δήλωσε η Αθηνά Λινού για τον ασπασμό της εικόνας και την μόλυνση απο τους εμβολιασμένους

Οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδίδουν εξίσου με τους ανεμβολίαστους»
Δηλώσεις… μπουρλότο έκανε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, η οποία απέρριψε τις κραυγές όσων καταφέρονται εναντίον των πιστών που ασπάζονται τις εικόνες, με αφορμή τα όσα καταγράφηκαν στην εκκλησία του αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η κ.Λινού ξεκαθαρίζει ότι ο συνωστισμός σε εσωτερικό χώρο είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος, καθώς ο ιός μεταδίδεται με την αναπνοή και πως ο σπασμός των εικόνων σε εξωτερικό χώρο είναι ελάχιστης επικινδυνότητας.

Και εξήγησε στο Πρώτο Πρόγραμμα:

«Το αν θα κολλήσουμε κορωνοϊό δεν εξαρτάται τόσο από την συγκεκριμένη στιγμή, αλλά από τον αριθμό των ανθρώπων που ερχόμαστε σε επαφή και την διάρκεια της επαφής. Άρα αν είμαστε σε μια συνθήκη με πολλούς ανθρώπους για διάρκεια, φορώντας την μάσκα μας και με συνωστισμό, υπάρχει κίνδυνος. Αν είμαστε όμως σε ανοιχτό χώρο, φορώντας την μάσκα μας και τηρώντας αποστάσεις για σχετικά μικρά χρονικά διαστήματα, ο κίνδυνος μειώνεται. Η στιγμιαία επαφή με τον ιό, την στιγμή που θα ασπαστούμε την εικόνα, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. Ο ιός μεταδίδεται με την αναπνοή. Ο κίνδυνος, επομένως, βρίσκεται εάν στον χώρο που αναπνέουμε είμαστε χωρίς μάσκα και υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση του ιού στον αέρα. Αυτό συμβαίνει σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται με φυσικό αερισμό και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι για αρκετή ώρα. Ιδανικό θα ήταν να φορούμε την μάσκα μας και όταν δείχνουμε τον σεβασμό μας στην εικόνα, αλλά ο κίνδυνος είναι χειρότερος όταν είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο σε κλειστούς χώρους».

Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν

Για την καθηγήτρια οι μάσκες είναι το νούμερο 1 και είναι υπέρ της επιστροφής τους σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι λάθος η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί πως οι εμβολιασμένοι μπορούν να είναι ανεξέλεγκτοι, καθώς μεταδίδουν και αυτοί τον ιό, συνεπώς η στάση της Πολιτείας είναι λάθος.

Είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να επανεξεταστούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την εστίαση και την διασκέδαση των εμβολιασμένων χωρίς μάσκες, γιατί έρχεται και ο καινούριος ιός που είναι πιο μεταδοτικός. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι σε έναν εσωτερικό χώρο με μόνο εμβολιασμένους δεν μεταδίδεται ο ιός, ο ιός μεταδίδεται και εκεί … Υπάρχουν μελέτες που μένει να δημοσιευτούν και λένε ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδίδουν εξίσου με τους ανεμβολίαστους… Το τεράστιο πλεονέκτημα του εμβολιασμού είναι ότι οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν ελάχιστα. Όμως αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, αν υπάρχει στο σπίτι τους κάποιος ευάλωτος ή κάποιο παιδί που και να θέλουν δεν μπορούν να το εμβολιάσουν, εκεί θα το μεταδώσουν. Και για αυτούς τους ανθρώπους ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος. Και μπορεί να το μεταδώσουν σε κάποιον καρκινοπαθή, σε ανοσοκατεσταλμένο, που δεν χρειάζεται να είναι στο ίδιο σπίτι. Μπορεί να το μεταδώσουν στο παιδί τους και αυτό να τον διασπείρει σε άλλο σπίτι, που έχει ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Επομένως το να μην τηρούμε τα μέτρα επειδή το θεωρούμε αυτό ελευθερία, νομίζω ότι είναι επιπόλαιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ