Τεράστια ανησυχία από τα αποτελέσματα έρευνας στις ΗΠΑ για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Τα τρία διαφορετικά εμβόλια κορονοϊού που είναι κυρίως διαθέσιμα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη – φαίνεται να έχουν δραματική μείωση της αποτελεσματικότητας με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με την ‘γιγαντιαία» μελέτη σε σχεδόν 800.000 Αμερικανούς!

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19 τόσο κατά της λοίμωξης όσο και του θανάτου μελετήθηκε στα τρία εγκεκριμένα εμβόλια στις ΗΠΑ – τα εμβόλια mRNA Pfizer-BioNTech και Moderna και το εμβόλιο ιικού φορέα Janssen (Johnson).

Έχοντας αναλύσει δεδομένα από 780.225 Αμερικανούς βετεράνους διαφορετικών ηλικιών και φύλων μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου, οι ερευνητές κατέληξαν σε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό συμπέρασμα. Η προστασία του εμβολίου κατά της μόλυνσης από τον Covid-19 μειώθηκε από 89,2% στο υψηλότερο επίπεδο στο χαμηλό του 13,1%, σύμφωνα με την κοινή μελέτη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων και του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, που δημοσιεύτηκε σε Επιστημονικό περιοδικό εχθές, ημέρα Πέμπτη.

Ενώ η αποτελεσματικότητα έναντι της μόλυνσης τον Μάρτιο ήταν 89,2% για τη Moderna, 86,9% για την Pfizer και 86,4% για την Janssen, μέχρι τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν μαζικές μειώσεις στην αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων εμβολίων, σε 58%, 43% και 13% αντίστοιχα.

Η εμφάνιση και η κυριαρχία του στελέχους Delta του ιού κατά τη διάρκεια της μελέτης μπορεί να έπαιξε ρόλο, σύμφωνα με τους ερευνητές, προσθέτοντας ότι η προστασία του εμβολίου μειώθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που μελετήθηκαν.

Πάνω από 26.000 θετικά τεστ PCR καταγράφηκαν σε περίπου 498.000 πλήρως εμβολιασμένους βετεράνους.

Το θετικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοσηλείας και του θανάτου παρέμεινε υψηλή.

Πάντως η ραγδαία πτώση της προστασίας από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται και στην Ελλάδα, δίνει μία σαφέστατη εξηγήσει και για την πρωτοφανή έκρηξη των κρουσμάτων που παρατηρείται ειδικά στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ