Κατερρευσαν στην ΕΡΤ οταν γιατρός ειπε πως: Οι εμβολιασμένοι συνιστούν το 38% των εισαγωγών στον Ευαγγελισμό

Οι ανεμβολίαστοι που προσέρχονται για περίθαλψη δεν καταλαβαίνουν ότι στερούν κλίνες από ανθρώπους με εμφράγματα και άλλα κρίσιμα προβλήματα, δηλώνει ο συντονιστής Covid του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Αδαμάντιος Χλωρός.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες γιατρών από όλη την Ελλάδα, με μια ακόμη εφημερία να κλείνει υπό δραματικές προειδοποιήσεις και με τη δήλωση επικουρικού πνευμονολόγου πως οι εμβολιασμένοι συνιστούν το 38% των εισαγωγών στον «Ευαγγελισμό» να προκαλεί, πιθανότατα, τη μεγαλύτερη αναστάτωση.

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη ένας διασωληνωμένος παραμένει για τέταρτη συνεχή ημέρα εκτός ΜΕΘ, πιστοποιώντας την «ασφυξία» που επικρατεί στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, ενώ από τη Λάρισα, που παραμένει σταθερά τρίτη πίσω από Αττική και Θεσσαλονίκη σε νέα ημερήσια κρούσματα, συνεχίζονται ακάθεκτες οι διακομιδές ασθενών στην Αθήνα.

Θέμα χρόνου είναι η κατάσταση στην Αθήνα να γίνει ασφυκτική όσο της Θεσσαλονίκης, προειδοποίησε ο επικουρικός πνευμονολόγος Σταμάτης Τσιπιλής, καθώς στον «Ευαγγελισμό» κλείνει η χθεσινή εφημερία με 75% επιβάρυνση, δηλαδή, 20 νέες εισαγωγές, ενώ στη ΜΕΘ δεν απομένουν διαθέσιμες κλίνες. «Ένας διασωληνωμένος είναι στον όροφο τέσσερις ημέρες σε αναμονή για κρεβάτι εντατικής. Κατέρρευσαν συνάδελφοι, χρειάζονται επαναλαμβανόμενα τεστ και στο νοσοκομείο, καθώς οι εμβολιασμένοι συνιστούν το 38% των εισαγωγών και παρουσιάζουν συμπτώματα στο όριο της διασωλήνωσης», πρόσθεσε ο πνευμονολόγος του «Ευαγγελισμού».

«Η υποστελέχωση είναι τραγική. Δεν μπορεί ένας γιατρός να εξυπηρετεί 80 ασθενείς. Τώρα η κατάσταση είναι ένας γιατρός για 120 ασθενείς με Covid-19. Είναι μια εικόνα μαύρη και αδιέξοδη. Οι ασθενείς δεν μπορεί να νιώθουν ασφαλείς», κατήγγειλε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο Νίκος Χαυτούρας, διευθυντής της νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, στο οποίο έξι άνθρωποι κατέληξαν μέσα σε ένα 24ωρο. «Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Το νοσοκομείο έχει καταρρεύσει. Ουσιαστικά έχει κλείσει. Είχαμε πει ότι θα βάλουμε “ταβάνι” στους 70 ασθενείς με κορωνοϊό και τώρα πήγαμε στους 120, συν 8 που είναι στις ΜΕΘ», επισημαίνει.

Στα Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αναδιατάσσουν τις κλίνες από ήπια περιστατικά non covid σε περιστατικά Covid, με το πρόβλημα να εστιάζεται στις ΜΕΘ που είναι όλες γεμάτες και χρειάζεται να γίνονται καθημερινά διακομιδές στην Αθήνα.

Περισσότεροι από 300 νεκροί λόγω Covid-19 μέσα σε 15 ημέρες

Στη Βόρεια Ελλάδα, όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19 το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ο συντονιστής Covid του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Αδαμάντιος Χλωρός, περιγράφει την εφημερία «χειρότερη από την προηγούμενη», με 100 προσελεύσεις, 46 εισαγωγές, γεμάτες τις ΜΕΘ και ασθενείς με αναπνευστήρες σε κοινές κλίνες. «Το σύστημα δεν αντέχει άλλο», είπε ο κ. Χλωρός και απευθυνόμενος σε ανεμβολίαστους που προσέρχονται για περίθαλψη, τόνισε ότι «δεν καταλαβαίνουν ότι κλίνες στερούνται άνθρωποι με εμφράγματα και άλλα κρίσιμα προβλήματα».

Η Υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην ΕΡΤ3, επισήμανε ότι από τα 580 κρεβάτια στις ΜΕΘ φτάσαμε τα 1.300, εκ των οποίων τα 600 διατίθενται σε ασθενείς Covid και 500 εξ αυτών είναι γεμάτα και πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο στο σύστημα υγείας, εάν όμως συνεχίσουμε με 6.500 κρούσματα την ημέρα, θα υπάρξει μεγάλη πίεση. Συνολικά στην Ελλάδα νοσηλεύονται τουλάχιστον 3.500 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων το 1/3 είναι στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων «χάθηκε» 58χρονος ανεμβολίαστος, ο οποίος επί δυο μήνες νοσηλευόταν στη ΜΕΘ, με την πίεση στην κλινική να παραμένει ασφυκτική, την ώρα που τα 270 νέα κρούσματα στην Ήπειρο, μαζί και με τα επίσης 270 στα Ιωάννινα, εντείνουν την ανησυχία. Η διασπορά στη μαθητική κοινότητα στην Ήπειρο μετρά 88 κρούσματα, ενώ ταυτόχρονα νοσούν 17 εκπαιδευτικοί.

Με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να προαναγγέλλει επίταξη υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο γ.γ. του υπουργείου, Γιάννης Κωτσιόπουλος, τόνισε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ότι τα νοσοκομεία πιέζονται διπλά – και από covid και από άλλα περιστατικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ