Η Δύση πληρώνει την επιλογή της να κρατήσει για τον εαυτό της τα εμβόλια. Η Αφρική εκδικείται με τη νέα μετάλλαξη

Η ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια μετατράπηκε σε ασύμμετρη απειλή για την ανθρωπότητα. Η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα είναι η εκδίκηση της Αφρικής στην πεισματική άρνηση της Δύσης να άρει τις πατέντες των εμβολίων. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι ανεπτυγμένες χώρες επικεντρώθηκαν στην επίτευξη της ανοσίας για τον προνομιούχο πληθυσμό τους αδιαφορώντας στις εκκλήσεις των ειδικών για άρση της πατέντας των εμβολίων ώστε να είναι ευρέως διαθέσιμα στις τρίτες χώρες και κυρίως στην Αφρική όπου η μεταδοτικότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Τώρα που ακόμα και οι ανεπτυγμένες χώρες πασχίζουν για επίτευξη ανοσίας στον προνομιούχο πληθυσμό τους, η νέα μετάλλαξη βάζει βόμβα στο παγκόσμιο υγειονομικό σκηνικό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα συνεδριάσουν εκτάκτως σήμερα για να συζητήσουν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η νέα μετάλλαξη στα εμβόλια και στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες κατά του κορονοϊού. Την ίδια ώρα η Ε.Ε. κλείνει τα σύνορα της στις αφρικανικές χώρες σε μια κίνηση που αν μη τι άλλο δείχνει πανικό και ανησυχία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Αφρική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς έχει τον διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων σε σύγκριση με την Δέλτα, μεταξύ των οποίων και κάποιες που συνδέονται με τη δυνατότητα να μην αναγνωρίζεται από τα αντισώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ