Ακης Σκερτσος: Ο εμβολιασμός αποτελεί μια παρέμβαση στο σώμα κάθε ανθρώπου που προϋποθέτει τη συναίνεσή του

Απο ανάρτηση του Ακή Σκερτσου στο διαδίκτυο:

Τα Νέα Σαββατοκύριακο, 11.12.2021

👉🏻 Δεν αργήσαμε να πάμε στην υποχρεωτικότητα αν σκεφτούμε δύο πράγματα: ότι μιλάμε για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό, αλλά καινούριο εμβόλιο. Κι ακόμη, ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μια παρέμβαση στο σώμα κάθε ανθρώπου που προϋποθέτει τη συναίνεσή του. Γι’ αυτό και έπρεπε να εξαντληθούν πρώτα όλα τα υπόλοιπα μέτρα ενημέρωσης, πειθούς και έμμεσων περιορισμών. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που εφάρμοσαν την υποχρεωτικότητα -αρχικά στο χώρο της υγείας και τώρα σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, αφού δοκιμάσαμε όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Αποδείξαμε, έτσι, για άλλη μια φορά οτι ιεραρχούμε υψηλότερα την πολιτική της ευθύνης από την πολιτική της πεποίθησης, άρα και από το όποιο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.

👉🏻 Αυτοί που ζητούν περισσότερη πειθώ είναι οι ίδιοι που έχουν στήσει εξεταστική επιτροπή για την αναγκαία καμπάνια ενημέρωσης που έγινε στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλη χώρα. Είναι οι ίδιοι που μιλούν για «προαιρετικές υποχρεωτικότητες», όταν και ο 11χρονος γιος μου γνωρίζει πως κάθε περιορισμός είναι ατελής χωρίς κύρωση. Και, ταυτόχρονα, είναι οι ίδιοι που προτείνουν άλλες εναλλακτικές ποινές,που όμως είναι κοινωνικά βαρύτερες. Για παράδειγμα, κατ ‘οίκον περιορισμό των ανεμβολίαστων και απαγόρευση εισόδου σε συγκοινωνίες και δημόσιες υπηρεσίες. Μέτρα που είναι πολύ πιο επαχθή για την προσωπικότητα, την επιβίωση και την ελευθερία του ατόμου, από την χρηματική κύρωση.

6BF36A29 F526 437D 9E18 D499E2A7B132

👉🏻 Θεωρώ απολύτως προσχηματικές τις ταξικές αναλύσεις περί της αναλογικότητας των προστίμων που δήθεν ευνοούν τους εύπορους, διότι αγνοούν την πραγματικότητα για τρεις λόγους: Πρώτον, τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σημειώνονται στις φτωχότερες περιοχές και δήμους της χώρας, δηλαδή οι εύποροι έχουν εμβολιαστεί σε μεγαλύτερα ποσοστά από τους οικονομικά ασθενέστερους. Δεύτερον, διότι η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχει μηνιαίο εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ. Και τρίτον, διότι δεν άκουσα έως πρότινος κάποιον να χαρακτηρίζει μη αναλογικό το τριπλάσιο πρόστιμο των 300 ευρώ που επιβάλλεται εδώ και μήνες στις υπόλοιπες παραβάσεις μέτρων covid. Εκεί δεν τίθεται ζήτημα αναλογικότητας; Η κύρωση, συνεπώς, είναι εύλογη και αναλογική. Για να το πούμε απλά, με την υποχρεωτικότητα προστατεύουμε τη ζωή των ασθενέστερων, δυστυχώς έχοντας κάποιους μόνο «κατ’ επάγγελμα» προστάτες τους απεναντι.

👉🏻 Η ανάκαμψη οφείλεται στην σημαντική αύξηση των επενδύσεων και πολύ λιγότερο στις κρατικές ενισχύσεις. Μην φτάσουμε στο σημείο να απολογούμαστε και για το γεγονός οτι η Ελλάδα σημειώνει την τρίτη πιο δυναμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και υποδέχεται σημαντικες επενδύσεις. Εχουμε καταφέρει έως τώρα να έχουμε λιγότερες απώλειες στο πεδίο της υγείας και υψηλότερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα η Ελλάδα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που βρίσκονται ακόμη σε αρνητικό έδαφος ως προς την ανάταξη των οικονομιών τους, έχει ήδη υπερκαλύψει την πανδημική ύφεση προσθέτοντας +1,2% στο ΑΕΠ που είχαμε πριν την έλευσή της αλλά και 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Όσο για το αν το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης και μεταρρυθμίσεων ήταν σωστά στοχευμένο, η απάντηση ήρθε προχθές από τον φειδωλό Γερμανό υπουργό οικονομικών που χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις και την ασκούμενη οικονομική μας πολιτική ως οδηγό για την ποιότητα και τη δυναμική της ανάκαμψης που και η ίδια η Γερμανία θα ηθελε να εχει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ