Βόμβα επιστημόνων: Δεν εισηγήθηκε η Επιτροπή rapid σε εμβολιασμένους!

Δεν έχουν τέλος οι διχογνωμίες αλλά και τα «φάουλ» της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Άλλα λένε οι επιστήμονες και άλλα το κυβερνητικό επιτελείο. Μέχρι πρότινος υπήρχε η διαρροή ότι την υποχρέωση των rapid test στους εμβολιασμένους εισηγήθηκε η Επιτροπή των Ειδικών. Ωστόσο, οι επιστήμονες αμφισβητούν τις κυβερνητικές πηγές…

Αρνητικός στο ότι η εισήγηση της επιβολής υποχρεωτικών rapid test στους εμβολιασμένους -που θέλουν να εισέλθουν σε εσωτερικό χώρο εστίασης και διασκέδασης κατά τη διάρκεια των εορτών- έγινε από τους επιστήμονες, ήταν ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι «Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα. Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν είπαν για τα δωρεάν self test εν μέσω των εορτών».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας πρόσθεσε ότι «οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν, να κάνουν ένα self test πριν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και να φορούν τις μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός».

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δήλωσε πως τα δεδομένα δείχνουν ότι χρειάζεται η τρίτη δόση για να είναι κανείς προστατευμένος από τη μετάλλαξη Όμικρον. Οι δύο δόσεις του εμβολίου παρέχουν προστασία από 30 έως 50%.

Εξαδάκτυλος: «Καμία σχετική εισήγηση από την Επιτροπή»

Και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε σχετική εισήγηση. Λίγη ώρα πριν από τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις για νέα μέτρα στις γιορτές, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξέφρασε και τις ενστάσεις του για υποχρεωτικό rapid test σε εμβολιασμένους.

Τόνισε πως η Επιτροπή θα συνεδριάσει το μεσημέρι και ως εκ τούτου δεν έχει προηγηθεί κάποια εισήγηση. Το μόνο που επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος είναι ότι, «έχει συζητηθεί το μέτρο για δωρεάν self test, καταχωρημένο, που θα κάνουν και οι εμβολιασμένοι για την είσοδο σε χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης. Ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις».

Ενστάσεις για το υποχρεωτικό rapid test σε εμβολιασμένους, εξέφρασε και ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι αρκετή εν όψει ρεβεγιόν μία ισχυρή σύσταση για self test. Δεν χρειάζεται, είπε, να βάλουμε τους εμβολιασμένους σε μία διαδικασία rapid testing.

Ατσαλάκης: «Να περιοριστούν οι επαφές σε κλειστούς χώρους»

«Πρέπει τώρα να πάρουμε κάποια μέτρα, αν και δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Γιώργος Ατσαλάκης, ενώ επισήμανε ότι το κύμα της Όμικρον θα φέρει περισσότερα κρούσματα από την Δέλτα. «Θα δούμε κρούσματα που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα ωστόσο δεν ξέρουμε αν θα επηρεαστεί ο αριθμός των νοσηλειών» είπε νόημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ