Δήμαρχος Λονδίνου για Γλυπτά Παρθενώνα: «Γιατί δεν μπορούμε να τα μοιραστούμε;»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σαντίκ Καν στη γραμμή του Προέδρου του Βρετανικού Μουσείου.

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Θα μπορούσε η Ελλάδα να μοιραστεί τα Ελγίνεια Μάρμαρα; Ο δήμαρχος του Λονδίνου λέει ότι η συμφωνία πρέπει να γίνει» η Sabrina Johnson γράφει στο metro.co.uk ότι ο Σαντίκ Καν κάλεσε την βρετανική κυβέρνηση να βρει έναν τρόπο να μοιραστεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα (σ.σ. Ελγίνεια Μάρμαρα κατά τους Βρετανούς) με την Ελλάδα.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν για την τύχη των πολύτιμων αντικειμένων, ο οποίος είπε πρόσφατα ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να μοιραστούν τα αρχαία γλυπτά.

«Τα γλυπτά, τα οποία αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη της Αθήνας πριν από περισσότερα από 200 χρόνια, ήταν εδώ και καιρό αμφιλεγόμενα», αναφέρει ακόμα το άρθρο και συνεχίζει:

«Κάποτε βρίσκονταν στον αρχαίο ελληνικό ναό του Παρθενώνα, αλλά περίπου τα μισά μεταφέρθηκαν στη Βρετανία στις αρχές του 19ου αιώνα από το προσωπικό που εργαζόταν για τον Τόμας Μπρους, τον κόμη του Έλγιν. Ο Λόρδος Έλγιν ήταν ο Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία την περίοδο 1799-1803, η οποία κατέλαβε την Ελλάδα από το 1458 έως το 1820. Το Βρετανικό Μουσείο λέει ότι απέκτησε τα τεχνουργήματα νόμιμα και είχε άδεια να τα πάρει αφού δόθηκε άδεια στον λόρδο Έλγιν από τους Οθωμανούς ηγέτες. Όμως η Ελλάδα διαφωνεί, τα θεωρεί κλεμμένα και έχει επανειλημμένα ζητήσει να επιστραφούν στην Αθήνα».

Ο Καν είπε αστειευόμενος ότι η συμφωνία του για την τύχη των Γλυπτών με τον Όσμπορν είναι «πιθανότατα το τέλος της καριέρας μου. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να γίνουν αυτές οι συζητήσεις», είπε στη Huff Post.

«Νομίζω ότι γενικά η συζήτηση είναι πάντα καλή και ο διάλογος είναι πάντα καλός και είναι αναζωογονητικό να ακούς το Βρετανικό Μουσείο να μιλάει με αυτόν τον τρόπο. Θα ενθάρρυναν πραγματικά το Βρετανικό Μουσείο, τη βρετανική κυβέρνηση και την κυβέρνηση της Ελλάδας και τον κατάλληλο χώρο –το μουσείο στην Αθήνα– να μιλήσουν για το πώς μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό το θέμα».

Ο Καν είπε ακόμα πως το τι θα έπρεπε να συμβεί με τα Γλυπτά, ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με το πώς συλλέχθηκαν ορισμένα αντικείμενα και πού θα έπρεπε να εκτίθενται.

«Θέλω να μείνουν στην πόλη μας, αλλά γιατί δεν μπορούμε να τα μοιραστούμε;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Γιατί δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο για να έχουμε μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι, που δεν μπορούν να έρθουν στο Λονδίνο, δεν μπορούν να απολαύσουν το υπέροχο Βρετανικό Μουσείο, να απολαμβάνουν να βλέπουν μερικά από αυτά τα πράγματα και σε άλλα μέρη;»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Λονδίνου, «δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να δείξουμε τη δύναμη της φιλίας μας με άλλες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων στην Huff Post.

«Το έχουμε αντιμετωπίσει ως τεστ αρρενωπότητας, το εξισώνουμε λανθασμένα, κατά την άποψή μου, με τον πατριωτισμό και συγχέεται με τον εθνικισμό. Αυτό το είδος προοδευτικής συνομιλίας είναι αυτό που χρειάζεται και καλωσορίζω τον Τζορτζ (σ.σ. Όσμπορν) να ξεκινήσει τη συζήτηση. Αυτό είναι το τέλος της καριέρας μου», είπε ξανά αστειευόμενος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ