Array

Διχασμένα τα Γερμανικά ΜΜΕ για τις Ελληνικές εκλογές

13cebcceb9cebacf81cebfΕνω πολλές φωνές ζητούν χαλάρωση της λιτότητας, τα δεξιά φύλλα ξορκίζουν τον Τσίπρα

Σε γενικές γραμμές, οι γερμανοί πολιτικοί αναλυτές φαίνονται να συμφωνούν όσον αφορά την στάση των Ελλήνων απέναντι στα πολιτικά πράγματα και δηλώνουν ότι οι Έλληνες είναι ξεκάθαρα διχασμένοι σχετικά με τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν:… η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της εγκατάλειψης της επώδυνης λιτότητας, αλλά ταυτόχρονα και υπέρ της παραμονής στο ευρώ.

Όμως αρκετά κύρια άρθρα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης ζητούν παράλληλα την ελάφρυνση των όρων για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και την ελάττωση της λιτότητας, για να βοηθηθεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να επιτραπεί στη χώρα να δημιουργήσει μια σταθερή κυβέρνηση διαρκείας, μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
«Αν μπορεί να ειπωθεί κάτι θετικό για την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα, τότε αυτό είναι ότι προσφέρει στους Έλληνες την ευκαιρία για πολιτική διαύγεια. Χωρίς αξιόπιστη κυβερνητική πλειοψηφία, δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα και χωρίς σταθερότητα, οι επενδυτές θα αποφεύγουν την Ελλάδα. Η αναποφασιστικότητα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη, η νομισματική Ένωση και η ΕΕ σε μια κατάσταση κατά την οποία το καθεστώς της χώρας ως μέλος της ευρωζώνης και συνεπώς η ίδια η ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο. …

Αν ο Τσίπρας και το κόμμα του αποκτήσουν περισσότερη δύναμη, αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των προσπαθειών λιτότητας της Ελλάδας. (… ) Υπάρχει κάτι που μοιάζει πιθανό τελικά, η εκ νέου ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αυτή βεβαίως δεν αποτελεί εγγύηση για την οικονομική επάνοδο της χώρας, , αλλά τουλάχιστον μια ακτίνα ελπίδας. Αυτό αποτελεί άλλο ένα επιχείρημα για μια πραγματιστική κυβέρνηση που θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη. Είναι όμως και έκκληση στους Ευρωπαίους, να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους για λιτότητα προς την Ελλάδα και να παρέχουν μια προοπτική για μια στρατηγική που δημιουργεί ανάπτυξη από το να συνεχίζει να την πνίγει.», έγραψαν οι γερμανικοί Financial Times.

«Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν βυθίστηκε στην κρίση μέσω της υπερβολικής λιτότητας. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Αλλά δεν θέλει ο Σόιμπλε να καταλάβει ότι οι Έλληνες κάνουν περικοπές τα τελευταία δύο χρόνια και ότι αυτή η συμπαγής στρατηγική τους οδηγεί στην απόγνωση; Κάνουν οικονομίες χωρίς μεταρρυθμίσεις και χωρίς προοπτικές βελτίωσης και γίνονται μάρτυρες του στραγγαλισμού της οικονομίας τους ως παρενέργεια. Ανεξάρτητα του ποιος εκλεγεί τον Ιούνιο, ΕΕ και ΔΝΤ θα πρέπει να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στην Αθήνα, αλλιώς η νέα κυβέρνηση δεν θα επιβιώσει για καιρό. Δεν μπορεί κανείς να κυβερνήσει ενάντια στη βούληση του λαού για πολύ. Εκτός και αν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη δημοκρατία», αναφέρει σε άρθρου της η κεντροαριστερή Suddeutsche Zeitung.

Η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει με τη σειρά της: «Είναι πολύ πιθανό να ενισχυθούν τα ριζοσπαστικά κόμματα. Όμως τότε εκείνοι οι πολιτικοί που διαπραγματεύτηκαν τις συμφωνίες με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν στους ψηφοφόρους αυτά που διακυβεύονται: εκείνοι που ψηφίζουν για τον ήρωα του λαού Αλέξη Τσίπρα ψηφίζουν για την έξοδο από την νομισματική ένωση. Τελεία και παύλα. Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς θέλει να συνεχίσει την πολιτική που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Νομίζει ακόμη και ότι μπορεί να εκβιάσει τους εταίρους της Αθήνας. Αν λάβει την έγκριση των ψηφοφόρων για αυτό, είναι δική τους η απόφαση. Αλλά δεν πρέπει να πληρώσουν άλλοι για αυτήν. Αυτό το φιάσκο πρέπει να έχει ένα τέλος».

Όσο για την αριστερή Berliner Zeitung, εμφανίζει πιο διαλλακτική στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. «Θα πρέπει κανείς να μπορέσει να καθυστερήσει τις προθεσμίες, να επιτρέψει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή χρεών, να αναστείλει κάποια μέτρα. Όλες οι προτάσεις πρέπει να μπουν στο τραπέζι. Ο σκοπός των πολιτικών είναι να παρέχουν εναλλακτικές. Οι Έλληνες θα εκλέξουν ένα κοινοβούλιο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Αλλά δεν θα είναι αρκετά ισχυρός για να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση. Μια πλειοψηφία, με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιθανή μόνο εάν προσφερθεί στα κόμματα έναν νέο πακέτο ανάπτυξης. Η εναλλακτική θα είναι η επιστροφή στη δραχμή. Η απειλή είναι πραγματική. Για τους Έλληνες οι συνέπειες θα είναι δραματικές, για την Ευρώπη απρόβλεπτες», υποστηρίζει.
 
eglima
tikotita.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ