Array

Τα τρία σενάρια για την 18η Ιουνίου

Τα τρία σενάρια για την 18η Ιουνίου

Τρία είναι τα πιθανά σενάρια για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, την επομένη των εκλογών, σύμφωνα με τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στις Βρυξέλλες.

Το ευνοϊκό σενάριο είναι να προκύψει μία κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από το Πρόγραμμα Προσαρμογής. Τότε, σε σύντομο χρονικό διάστημα και όταν η Ελλάδα φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα, θα συζητηθούν η δυνατότητα παροχής παράτασης κατά ένα χρόνο για τη μείωση του συνολικού ελλείμματος, καθώς και η παροχή αναπτυξιακών κονδυλίων, επιπλέον των όσων προβλέπονται από το ΕΣΠΑ ή ακόμη και η αναπροσαρμογή των όρων δανεισμού της χώρας μας.
Το δεύτερο σενάριο είναι ένα κατά το δυνατόν «βελούδινο» διαζύγιο με την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με αυτό, η επόμενη κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν προτίθεται ή δεν δύναται να εφαρμόσει το Μνημόνιο, ή η Ελλάδα «κόβεται» στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας. Τότε, οι δόσεις του Προγράμματος χρηματοδότησης σταματούν και η χώρα μας θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες της εκ των ενόντων.Η λιτότητα εντείνεται, η Ελλάδα έχει ακόμη πρωτογενές έλλειμμα, αλλά η ΕΚΤ συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες και η Ελλάδα τυπικά δεν βγαίνει εκτός ευρωσυστήματος. Λόγω της έλλειψης ρευστότητας όμως, αρχίζει και κυκλοφορεί σταδιακά ένα παράλληλο χαρτονόμισμα «έναντι οφειλών» σε ευρώ (IOU – από τον αγγλικό όρο «I owe you», δηλαδή «σου οφείλω»). Οι καταθέσεις παραμένουν σε ευρώ, αλλά καθώς χρησιμοποιούνται, τα νέα χρήματα που κατατίθενται είναι σε IOU. Σταδιακά, όσα ευρώ παραμένουν στην ελληνική οικονομία εξαντλούνται και τα IOU, που αποκτούν -αρχικά ανεπίσημη- ισοτιμία έναντι του ευρώ, γίνονται το κυρίαρχο «νόμισμα» που κυκλοφορεί. Στο σενάριο αυτό, της σταδιακής απεμπλοκής από το ευρώ που διαρκεί χρόνια, η υπόλοιπη Ευρωζώνη προχωρά με επείγοντα βήματα σε περαιτέρω πολιτική και οικονομική ενοποίηση, ενώ αποφεύγεται η «επιδρομή» σε ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες, αφού οι πολίτες βλέπουν ότι ακόμη και στην ακραία ελληνική περίπτωση της εξόδου, οι καταθέσεις δεν αλλάζουν νόμισμα.
Το χειρότερο σενάριο θα υλοποιηθεί αν η νέα κυβέρνηση όχι μόνο καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και ανατρέψει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά έλθει και σε πλήρη σύγκρουση με τους Ευρωπαίους, ή αν επικρατήσει η «σκληρή» γραμμή στις Βρυξέλλες. Η ΕΚΤ αποσύρει τη μηχανική υποστήριξη που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες και η μετάβαση σε νέο νόμισμα γίνεται ατάκτως και σε πανικό.Η διαδικασία έκδοσης νέου νομίσματος διαρκεί μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων επικρατεί πραγματική ασφυξία στην οικονομία. Σημειώνονται επιδρομές σε τράπεζες, ενώ το νέο νόμισμα, χωρίς κανένα κύρος και ανταλλακτική αξία στο εξωτερικό, δεν γίνεται δεκτό για την εισαγωγή τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.
Όπως δήλωσε στον Guardian, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τίτλο «Ηρθε η ώρα της πληρωμής», οι Έλληνες  «θα πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους».
Όπως τονίζει, «σκέφτομαι εξίσου όλους εκείνους που φοροδιαφεύγουν όλη την ώρα. Ολους εκείνους στην Ελλάδα που προσπαθούν να αποφύγουν τους φόρους».
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, οι Ελληνες «πρέπει να βοηθήσουν τους εαυτούς τους συλλογικά, πληρώνοντας τους φόρους τους», ενώ η εφημερίδα καταλήγει ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση να χαλαρώσει τους όρους της βοήθειας προς την Αθήνα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που οι «σκληροί», σε Βερολίνο και Ε.Ε., έχουν πλέον καταλήξει στην άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη το συντομότερο.
newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ