7/05/2021

Το Spiegel άφησε την Ελλάδα και έπιασε την Κύπρο: “Καταστρόφιας και Πανίκος”

Array

spiegel online schriftzug1«Καταστρόφιας και Πανίκος» είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ στη σημερινή έντυπη έκδοση του Spiegel.

“Ακόμη και το status quo είναι παράξενο: από την πρώτη Ιουλίου θα βρίσκεται στην κορυφή της ενωμένης Ευρώπης μια χώρα που ελέγχει μόλις τα 2/3 των εδαφών της (…). Η Κύπρος είναι όμως αυτή την εποχή στα πρωτοσέλιδα για άλλους λόγους: στον κοινό αγώνα κατά της κρίσης ο πρόεδρος Χριστόφιας, τον οποίο χαρακτηρίζουν σκωπτικά ‘Καταστρόφια’ και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Δημητριάδης, το μικρό του Πανίκος, προβληματίζουν τον υπόλοιπο κόσμο. Για πολύ καιρό και σε κάθε περίπτωση μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχαν ξεκαθαρίσει στους πολίτες εάν η Κύπρος θα γίνει η πέμπτη χώρα που υπάγεται στους μηχανισμούς στήριξης, εάν θα έρθουν χρήματα από την Κίνα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία ή εάν θα αναλάβει για άλλη μια φορά η Ρωσία.

Με υγιή ανάπτυξη και σχεδόν πλήρη απασχόληση η Κύπρος συγκαταλεγόταν στις οικονομικά σταθερές χώρες της ΕΕ”, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

“Τα δάνεια δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα ωστόσο εκτροχίασαν τους ισολογισμούς των τραπεζών και την οικονομική αρχιτεκτονική όλης της χώρας”.

Πολλά εξαρτώνται σήμερα από τον Μιχάλη Σαρρή, πρόεδρο της Λαϊκής, σημειώνει το Spiegel, ο οποίος, όπως υπενθυμίζει, ως υπουργός Οικονομικών το 2008 και υπεύθυνος για την ένταξη της χώρας στο ευρώ είχε πει ότι η Κύπρος δεν θα απογοητεύσει την Ευρώπη. «Στην πραγματικότητα όμως η Κύπρος δεν εκπλήρωσε επαρκώς τις υποχρεώσεις της στο πεδίο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και τώρα, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτικές. Το ότι η χώρα ζούσε πάνω από τις δυνατότητες της δεν το παραδέχονται όλοι. Ούτε ο πρόεδρος Χριστόφιας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ