6/05/2021

Γερμανός αξιωματούχος: Η Κυπρος να μην ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ γιατί μπήκε σε μηχανισμό στήριξης!

Array

20120626-200347.jpgΝα μην επιτραπεί στην Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της προσφυγής της στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, εισηγείται ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Κουρτ Λάουκ. Αποστάσεις λαμβάνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Λάουκ κάνει λόγο για “ευρωπαϊκό παράδοξο”, όταν, όπως λέει, “ο σκύλος τίθεται επικεφαλής των αποθεμάτων λουκάνικων” και ζητεί να απαγορευτεί στις χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης να ασκούν την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεσπίζοντας ως κριτήριο “όχι το μέγεθος, αλλά την αξιοπιστία κάθε χώρας”.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός διερωτάται “πώς μπορεί η Κύπρος να αναλάβει αυτόν τον ρόλο” και θεωρεί “απαράδεκτο τα άλλα κράτη-μέλη να δέχονται να αναλαμβάνει την προεδρία μια χώρα η οποία προσέφυγε στο μηχανισμό διάσωσης”. “Με ποια εξουσία μπορεί η Κύπρος να δώσει αξιόπιστη ώθηση στην προσπάθεια για σταθεροποίηση”, τονίζει και συνεχίζει: “Πώς μπορεί να αναλάβει την διαχείριση κρίσης, όταν βρίσκεται η ίδια εν μέσω κρίσης; Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να θεραπεύσουμε την Ευρώπη, εάν ο Πρόεδρος βρίσκεται ξαπλωμένος στην μονάδα εντατικής θεραπείας με μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια”.

Από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ωστόσο διευκρινίστηκε ότι η Κύπρος, “κατά την διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της, θα έχει το καθήκον να αναλαμβάνει δράσεις προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της, όπως κάθε κράτος που έχει ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ