18/04/2021

Το "εμπάργκο" πλήττει την Ελλάδα

Array
590 756763665a8eea850fb59b9bff052b95

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την 1η Ιουλίου, δεν εισάγει πλέον πετρέλαιο από το Ιράν, σε μία προσπάθεια να εντείνει τις πιέσεις προς την Τεχεράνη, για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η στρατηγική της ΕΕ, πάνω στο θέμα, έχει σκληρύνει με αποτέλεσμα, από χθες, να έχει επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγικές ιρανικού πετρελαίου.
Οι Ευρωπαίοι θα επιτρέψουν και πάλι τις εισαγωγές, όταν η Τεχεράνη επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διεξαχθούν σοβαρές συνομιλίες αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη, ως γνωστόν, αντικρούει τις κατηγορίες προβάλλοντας το επιχείρημα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.
Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από το εμπάργκο όμως έχουν άμεσες συνέπειες και για τις δυο πλευρές γιατί είναι γεγονός ότι οι σχέσεις ΕΕ-Ιράν είναι μια σχέση αλληλεξάρτησης. Το Ιράν είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου ενώ η ΕΕ ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο.
Η Ελλάδα, φαίνεται να έχει το ”μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό το εμπάργκο”, εκτιμά ο Φόλκερ Μπλάντοφ από τον διεθνή επιστημονικό Σύνδεσμο Μελέτης των Ορίων Παραγωγής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.
Και αυτό γιατί το Ιράν ήταν ο τελευταίος προμηθευτής που παρέδιδε αργό πετρέλαιο επί πιστώσει στην Ελλάδα. Στο εξής λοιπόν θα πρέπει να αναζητήσει άλλους προμηθευτές, ωστόσο είναι πιθανό να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αναγκαίες προκαταβολές.
Η Ισπανία και η Ιταλία αντίθετα, που εισήγαγαν επίσης μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από το Ιράν, άλλαξαν εγκαίρως προσανατολισμό, όπως επισημαίνει ο ειδικός: ”Προμηθεύτηκαν επαρκείς ποσότητες, μεταξύ άλλων από τη Σαουδική Αραβία. Στην υπόλοιπη Ευρώπη υπήρξε μια σχετικά καλή προετοιμασία ενόψει της εφαρμογής του εμπάργκο”, το οποίο είχαν αποφασίσει οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τον περασμένο Ιανουάριο.
enikos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ