12/04/2021

Ο Υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος αποκλειστικά στο Ολυμπία: Οι μεγάλες τομές και η στρατηγική της επόμενης μέρας.

Array

20120704-003406.jpg
Από την Κυριακή της μεγάλης ήττας του 2009, όταν ο Νίκος Νικολόπουλος τόλμησε την ανοιχτή συγκέντρωση το βράδυ της συντριβής στην “πράσινη” Πάτρα, στο 2012 πάλι στην πρώτη γραμμή της μάχης αφού η πραγματική συντριβή ήταν εντέλει της κοινωνίας.
Από τους λίγους που τόλμησαν να συγκρουστούν με το σύστημα Παπανδρέου στην παντοδυναμία του, τώρα καλείται να αναστρέψει την ολέθρια ρότα που χάραξαν αυτοί οι νοσηροί εγκέφαλοι. Εμείς θα σταθούμε δίπλα του όπως στάθηκε αυτός στις ελεύθερες φωνές όταν κάποιοι σιωπούσαν.
Τετάρτη μεσημέρι Βρούτσης – Νικολόπουλος στη Σταδίου με Ραιχενμπαχ.
Σήμερα ο Ι.Βρούτσης και ο Ν.Νικολόπουλος η νέα πολιτική ηγεσία του Εργασίας Πρόνοιας και Κοιν. Ασφάλισης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ε.Ε., κ.Χ. Ραιχνενμπαχ.
Η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης .
Για το πρωί της Παρασκευής ορίστηκε η συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την τρόικα

Ενδιαφέρουσα συζήτηση με το νέο Υφυπουργό κ. Νίκο Νικολόπουλο στο blog Olympia για το μέτρο του επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Επιτέλους !! Στο ταμείο ανεργίας και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Πράσινο φως για υπαγωγή στον ΟΑΕΔ εργαζομένων όπως είναι έμποροι, βιοτέχνες (ΟΑΕΕ),γιατρόι δικηγόροι, μηχανικοί, (ΕΤΑΑ), πρόκειται για την αξιοποίηση των εισφορών που καταβάλλονται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας , ο οποίος έχει θεσπιστεί στον ΟΑΕΔ.
Η υπουργική απόφαση που έχει ήδη καταρτιστεί, προβλέπει επίδομα ανεργίας από 360ευρώ το μήνα, έως και 3000 ευρώ το χρόνο, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες , έμπορους , βιοτέχνες αλλά και γιατρούς, δικηγόρους ,μηχανικούς η δημοσιογράφους που
έχασαν την δουλειά τους και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και η διάρκειά του θα είναι από τρεις έως 12 μήνες ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
Το μέτρο αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, βρίσκεται στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα και αναμένεται να αποτελέσει βασικό άξονα των προγραμματικών δηλώσεων της νέας πολιτική ηγεσίας του Υπουργείου. Ο σχετικός νόμος που το προβλέπει υπάρχει και έμενε η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Δικαιούχοι του βοηθήματος από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων του ΟΑΕΔ, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ , ΕΤΑΑ , και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίοι διακόπτουν το επάγγελμα τους για τουλάχιστον τρεις μήνες από τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση η δεν αυτοαπασχολούνται.
Ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελεύθερων επαγγελμάτων δικαιούται χορήγηση βοηθήματος από μια μόνο πηγή .
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Πρόνοιας κ. Νίκος Νικολόπουλος απάντησε ως εξής για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν :
• Ο δικαιούχος να έχει τουλάχιστον τρία χρόνια ασφάλισης πριν τη διακοπή του επαγγέλματος του.
• Να έχει καταβάλει εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας.
• Για όσους διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από την 1η Ιανουαρίου 2012 και μετά απαιτούνται εισφορές ενός έτους.
• Αντίστοιχα εκείνοι που θα βρεθούν στην ίδια μοίρα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά θα χρειάζονται εισφορές δύο χρόνων και όσοι βγαίνουν στην ανεργία από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά ,εισφορές τριών ετών.
• Έως και τρία χρόνια πριν από τη διακοπή του επαγγέλματος ο δικαιούχος δεν θα πρέπει να έχει δηλώσει ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ, αθροιστικά. Επίσης , το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει, τα 100.000 ευρώ.
• Ο δικαιούχος να μην έχει άλλη μισθωτή απασχόληση και να μην αυτοαπασχολείται .
• Επίσης, να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρηση, το μερίδια η τις μετοχές του σε συγγενικό πρόσωπο α η β βαθμού.
Τέλος ο Αχαιός νέος Υφυπουργός τόνισε ότι :
• Πρέπει επίσης να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και να έχει εξοφλήσει όλες τις τυχόν οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές που έχει στον φορέα ασφάλισης του
Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ πάνε για απογραφή
Εξ άλλου ενδιαφέρουσες ήσαν οι απαντήσεις του νέου αλλά αποτελεσματικού και εργατικού Υφυπουργού Εργασίας κ. Νίκου Νικολόπουλου για την απογραφή του ΙΚΑ.
Δήλωση ότι είναι… εν ζωή και λαμβάνουν είτε οι ίδιοι είτε οι νόμιμοι πληρεξούσιοι την σύνταξη τους , πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ πηγαίνοντας για τη μηνιαία σύνταξή τους η το εξωιδρυματικό επίδομα, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ η καταγραφή θα γίνεται ξεχωριστά για την κάθε παροχή θα γίνεται η απογραφή σε τράπεζες , ΕΛΤΑ και υποκαταστήματα του Ιδρύματος, ανάλογα με το σημείο από το οποίο έχουν επιλέξει να πληρώνονται κάθε μήνα.
Η διαδικασία θα διαρκέσει ως τις 28 Σεπτεμβρίου και είναι απλή .
.
Όσοι πάνε λοιπόν για να δηλώσουν την παρουσία τους σε τράπεζες, ΕΛΤΑ η σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ από που παίρνουν τη σύνταξή τους, θα πρέπει να έχουν μαζί τους :
• Ταυτότητα η διαβατήριο (για αλλοδαπούς).
• Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων δευτέρου τριμήνου 2012.
• Ενημερωτική επιστολή που θα τους αποσταλεί από το ΙΚΑ σχετικά με την απογραφή τους. Σε αυτή την επιστολή θα αναγράφεται υποχρεωτικά και ο Α.Μ.Κ.Α. Όσοι δεν έχουν θα πρέπει να προσκομίσουν νόμιμο αποδεικτικό έκδοσης Α.Μ.Κ.Α
Οι συνταξιούχοι που παρουσιάζουν αδυναμία προσέλευσης(ασθενείς υπερήλικες) θα απογραφούν μέσω εκπροσώπου με πληρεξούσιο υπογεγραμμένο ένα μήνα πριν.
Για τους συνταξιούχους που νοσηλεύονται , υπεύθυνος απογραφής είναι ο διευθυντής της κλινικής η του νοσοκομείου και οφείλει να ειδοποιήσει το αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ. Όσοι δεν απογραφούν ως τις 28 Σεπτεμβρίου , δεν θα πληρωθούν τη σύνταξη του Νοεμβρίου.
Με την Τρόικα την Παρασκευή το πρωί
Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος μας είπε : Η ενημέρωση της τρόικας θα «κρίνει» και την επόμενη δόση των 31 δις. ευρώ , η οποία θα πρέπει να εκταμιευτεί ως τα μέσα Αυγούστου.
Δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που θα εξελίσσονται βήμα βήμα στις οποίες , όπως λέγεται χαρακτηριστικά, θα παίρνουμε ανάλογα με το τι θα δίνουμε.
Ειδικά στη συνάντηση της Παρασκευής οι επικεφαλής της τρόικας θα ελέγξουν κατά πόσο έχουν προχωρήσει οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα , οι επιχειρησιακές συμβάσεις, τι γίνεται με την νέα περικοπή στον κατώτατο μισθό , που κάποια στιγμή με βάση το Μνημόνιο πρέπει να γίνει.
Θα ζητήσουν επίσης και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την επί πλέον χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων , αλλά και χρονοδιάγραμμα για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.
Το Υπουργείο Εργασίας , έχει επιλέξει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα να στηριχθεί περισσότερο σε οικονομικά στοιχεία και λιγότερο σε νομικά επιχειρήματα, ενώ στις 9 Ιουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με το τεχνικό κλιμάκιο.
Μήνυμα σοβαρότητας και συνέπειας απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα προς τους εταίους της –ιδίως στα σημεία των διαρθρωτικών αλλαγών.
Ενώ αποκάλυψε ότι : Οι απαντήσεις θα δίδονται βασισμένες σε ενιαία στοιχεία για αν αποφευχθεί κατά το δυνατόν το φαινόμενο (που παρατηρήθηκε παρελθόν) υπουργοί να συνομιλούν με την τρόικα έχοντας διαφορετικά στοιχεία και εκτιμήσεις για τα θέματα.
Πρέπει να είμαστε σοβαροί στις δεσμεύσεις μας και μετά θα τεθούν όλα τα άλλα. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε αλλά ούτε είμαστε στον αυτόματο πιλότο. Αυτό σημαίνει πως αν πείθουμε τους εταίρους ότι επιτυγχάνεται ο στόχος με μια άλλη «συνταγή» , τότε μπορούμε να αλλάζουμε τη «συνταγή».
Η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων της οδού Σταδίου στη μία το μεσημέρι .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ