23/04/2021

Σόιμπλε: Ανυπόστατες φήμες τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Array

ImageΤις ανησυχίες που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις αγορές σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας, της Ιταλίας αλλά και της Ευρωζώνης συνολικά προσπάθησε να κατευνάσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Μιλώντας στην Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR), ο Β. Σόιμπλε χαρακτήρισε «υπερβολικό» το σενάριο περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη -όπως το περιέγραψε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ. Ο M.Σέντερ είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα δεν θέλει και δεν μπορεί να τα καταφέρει».
Την ίδια απάντηση έδωσε ο Β. Σόιμπλε και για τις εκτιμήσεις που θέλουν την Ευρωζώνη να καταρρέει εάν καταρρεύσει η Ιταλία, ενώ σημείωσε ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν πράγματι τρομακτικό, αλλά δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο» και αναφέρθηκε στο υψηλό χρέος και της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η γερμανική κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση προκειμένου να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
«Κι εμείς έχουμε προβλήματα, αλλά τα λύνουμε. Πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι», τόνισε και αναγνώρισε την εξάρτηση της οικονομίας της χώρας του από τις εξαγωγές, άρα και την σημασία της σταθεροποίησης της Ευρωζώνης. «Η γερμανική οικονομία στηρίζεται σε λειτουργικές εξαγωγικές αγορές και σταθερό νόμισμα. Εμείς οι Γερμανοί έχουμε πολλά να χάσουμε, επειδή ωφελούμαστε περισσότερο, καθώς είμαστε επιτυχημένοι. Για αυτό ακριβώς πρέπει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η Ευρωζώνη να παραμείνει σοβαρή», δήλωσε, αιτιολογώντας εμμέσως και τη στάση της Καγκελαρίου ‘Αγκελα Μέρκελ στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κληθείς, πάντως, να σχολιάσει δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, περί ενδεχόμενης αποχώρησης του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν συνεχιστούν οι παραχωρήσεις προς τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης, ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι συζήτησε ο ίδιος με τον Βαυαρό πολιτικό και διαπίστωσε πλήρη ταύτιση απόψεων. Επισήμανε μάλιστα ότι «ο Χ. Ζεεχόφερ γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν το ευρώ δεν παραμείνει σταθερό, οι συνέπειες για τη γερμανική οικονομία και ειδικά για την οικονομία της Βαυαρίας, θα είναι καταστροφικές».
defencenet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ