15/04/2021

Παζάρια στο παρα πέντε για τις προγραμματικές

Array
Παζάρια στο παρα πέντε για τις προγραμματικές

Στην αναδιοργάνωση του κράτους με βασικό ζητούμενο την εξοικονόμηση πόρων από το δημόσιο τομέα και τις αποκρατικοποιήσεις θα ρίξει βάρος του ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

 
Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει για το βασικό πλάνο αφήνοντας την εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν στους αρμόδιους υπουργούς. Ο πρωθυπουργός όμως θα κληθεί να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς την τρόικα χωρίς να παρεκλίνει από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη θα συνεχιστούν μέχρι και στο παρά πέντε της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων αφού υπάρχουν ανοικτά μέτωπα σε καυτά ζητήματα.
Ο κ. Σαμαράς θα εμφανιστεί με ένα «γενναίο» πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα χωρίζεται σε δυο φάσεις και θα αφορά περιπτώσεις πέραν και των αρχικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου απέναντι στην τρόικα. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η περίπτωση της ΔΕΗ και του ΟΣΕ. Η πρώτη περίπτωση είναι «ειδικής μεταχείρισης» αφού και ο κ. Σαμαράς προεκλογικά είχε προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να γίνει απελευθέρωση της ενέργειας χωρίς έναν συνολικό σχεδιασμό στο κομμάτι της ενέργειας ενώ για τον ΟΣΕ στην κυβέρνηση περιμένουν ότι οι αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές θα είναι έντονες.
Τα σκληρά θέματα των εργασιακών και της μετενέργειας όπως όλα δείχνουν πάνε για το φθινόπωρο προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει κάποιον χρόνο, να δώσει δείγματα γραφής και να διεκδικήσει αλλαγές στα όσα ήδη ισχύουν στην αγορά εργασίας με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την μετενέργεια.
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται ότι θα επαναλάβει τη θέση του κατά των απολύσεων και οποιασδήποτε σκέψης για μειώσεις μισθών. Το σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου είναι πως η οικονομία δεν έχει να κερδίσει ούτε… μισό ευρώ από τις απολύσεις υπαλλήλων, αντιθέτως θα χάσει από φόρους και εισφορές βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι στο παζλ της ύφεσης.

newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ