15/04/2021

Τι μπορεί να αντιπροτείνει η Ελλάδα, αν μας αρνηθούν την ένταξη στις αποφάσεις των Βρυξελλών για τις τράπεζες!

Array

051cf4f42301c740a989b4ead529ffa4Γράφει ο Economikos

Από την περασμένη εβδομάδα καλλιεργείται μια προσδοκία ότι η Ευρώπη θα δεχθεί την ένταξη της Ελλάδας στις αποφάσεις των Βρυξελλών, που προβλέπει την απευθείας δανειοδότηση των τραπεζών από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, χωρίς να περνά το δάνειο μέσα από τους προϋπολογισμούς των κρατών διογκώνοντας το χρέος.

Έτσι, η Ελλάδα θα μπορούσε να «βλάλει» από πάνω της 50 δις ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η δανειακή σύμβαση Νο2 να πάει από τα 130 δις στα 80 δις εν μια νυκτί.

Τι θα γίνει αν μας αρνηθούν; Πρέπει να έχουμε «σχέδιο Β». Ποιο είναι αυτό;

Να τους πούμε ότι αν δεν θέλουν να δώσουν κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες απευθείας από τον ESM, αντί να βάλουν στη μέση το ελληνικό κράτος (και τους πολίτες) να μεσολαβήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει φτιαχτεί ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες.

Ας βάλουν όρο να επιστραφούν τα κεφάλαια μέσα στην επόμενη πενταετία για παράδειγμα, από τις τράπεζες στον ESM, με τις νέες μετοχές να περνάμε στον μόνιμο μηχανισμό. Λύσεις υπάρχουν… Αρκεί να θέλουμε να τις εφαρμόσουμε…

Έτσι, φυσικά, η έκθεση της Blackrock για τις ελληνικές τράπεζες θα πάει και στα χέρια του ESM. Τουλάχιστον ας τη δώσουν αυτοί στη δημοσιότητα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ