19/06/2021

Ζήγρας best!

Array

Μπαμ και κάτω
Γνωστοί και άγνωστοι πρωταγωνιστές (μεταξύ των οποίων ένας πρώην υπουργός στην Κύπρο) στη διαδρομή του μαύρου χρήματος και εικονικές αγοροπωλησίες ακινήτων. Νέες «επαγγελματικές» δραστηριότητες του Ακη Τσοχατζόπουλου, αποκαλυπτικές λεπτομέρειες του παράνομου βίου του αλλά και της οικογένειάς του, την αθέατη δοσοληψία του με μεγαλοεκδότη αλλά και την πορεία της μίζας (χέρι χέρι, με βαλίτσες και τσάντες), αποκάλυψε, ο πρώτος εξάδελφος του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκος Ζήγρας, στη μαραθώνια -συμπληρωματική- απολογία του ενώπιον του ανακριτή, Γαβριήλ Μαλλή.
Αποφασισμένος να μιλήσει, ακόμα και εάν σπιλωθεί στη συνέχεια από όσους επιχειρήσουν να τον παρουσιάσουν τρελό και άρρωστο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, από την αρχή της απολογίας του, έδωσε στίγμα ότι θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις. Χρειάστηκαν 35 λέξεις για να τα πει όλα, βάζοντας στο κάδρο τούς -κατά την προσωπική του γνώση και εμπειρία- πρωταγωνιστές της σκανδαλώδους υπόθεσης δωροδοκίας και μαύρου πολιτικού χρήματος. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί που οργάνωσαν, προγραμμάτισαν και είχαν ρόλο πρωταγωνιστή στην υπόθεση είναι οι Απόστολος – Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος, Καμπούρογλου (σ.σ.: Βλάσσης, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Drumilan International), Al Sayad Fouad (πρόεδρος της Drumilan) και Ντίνος Μιχαηλίδης, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι τελικοί αποδέκτες του συνόλου των χρημάτων είναι ο Απόστολος – Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος και ο Ιωάννης Σμπώκος».
 
Την ίδια στιγμή περιέγραψε αναλυτικά τους ρόλους των προφυλακισμένων κατηγορουμένων, Γιώργου Σαχπατζίδη, επιχειρηματία, Αστέριου Οικονομίδη, ιδιοκτήτη κατασκευαστικής, και Ευφροσύνης Λαμπροπούλου, λογίστριας, αλλά και απίστευτα στιγμιότυπα της ζωής του πρώην υπουργού, ο οποίος δεν δίσταζε να ταξιδεύει με το ληγμένο διαβατήριο του εξαδέλφου του για να μη γίνει αντιληπτός, και να πληρώνει Ρωσοποντίους για να βγει βουλευτής!
 
Προσβλέποντας σε θετική αντιμετώπιση της αίτησης αποφυλάκισης που έχει καταθέσει για λόγους υγείας, δεν φοβήθηκε να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τουλάχιστον στην αρχή δεν ήξερε για την παράνομη προέλευση των χρημάτων από εξοπλιστικά προγράμματα.
 
 
Ημερολόγια
 
Μετά τις χειρόγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού (στα περίφημα ημερολόγια), από τις οποίες αποκαλύφθηκε ο κεντρικός ρόλος του Ιωάννη Σμπώκου, πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, στην υπόθεση, έρχεται και ο Νίκος Ζήγρας με την απολογία του που τον κατονομάζει ως τον «τελικό αποδέκτη» των παράνομων χρημάτων. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο Ιωάννης Σμπώκος έκανε μεγάλες μεταφορές χρηματικών ποσών με τσάντες και είναι αυτός που έχει στην κατοχή του τα λεφτά που έψαχνε απελπισμένα ο Ακης Τσοχατζόπουλος!
 
Ειδικότερα αναφέρει: «Ο Ιωάννης Σμπώκος είναι πρόσωπο το οποίο δέχθηκε τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία επένδυσε ο πεθερός του, που είχε σχέση με χρηματιστηριακή εταιρία. Τα ποσά που επένδυσε ο πεθερός του προέρχονταν από τον γαμπρό του Ιωάννη Σμπώκου και τον Α. Τσοχατζόπουλο. Εδώ θέλω να σας διευκρινίσω ότι πρόκειται για χρηματικά ποσά – μερίδια, που ζητά απεγνωσμένα μέχρι σήμερα ο Τσοχατζόπουλος από τον Σμπώκο, τον οποίο στις σημειώσεις του αποκαλεί “Βοσκό”». Πέρα από αυτό, ο πρώην στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ζήγρα, ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε την υπεράκτια εταιρία Nobilis.
 
Την ίδια στιγμή όμως, ο εξάδελφος αποκαλύπτει και τον ρόλο ενός ακόμα πρώην στενού συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου. Πρόκειται για τον Ιωάννη Μπέλτσιο, για τον οποίο αναφέρει: «Θέλω ακόμα να σας πω ότι αργότερα είχε προστεθεί και ένα άλλο πρόσωπο που μετέφερε και αυτό μεγάλα χρηματικά ποσά σε τσάντες στον Τσοχατζόπουλο, το πρόσωπο αυτό ήταν ο Ιωάννης Μπέλτσιος».
 
Πρόσωπο – κλειδί στην υπόθεση, κατά τον Ν. Ζήγρα, είναι ο Ντίνος Μιχαηλίδης, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο εξάδελφος είπε χαρακτηριστικά για τον ρόλο του: «Ο Ντίνος Μιχαηλίδης ήταν το πρόσωπο – κλειδί στην υπόθεση, καθώς και προσωπικός φίλος του Τσοχατζόπουλου, τον οποίο ο τελευταίος μού είχε συστήσει ως άνθρωπο της απόλυτου εμπιστοσύνης του. Ηταν το πρόσωπο που μεθόδευε όλες τις συζητήσεις – επαφές – αποφάσεις μεταξύ των Al Sayad, Καμπούρογλου και Τσοχατζόπουλου. Ηταν αυτός που μετέφερε προσωπικά μεγάλα ποσά σε βαλίτσες στην Ελλάδα και όλες τις επιταγές από τους Al Sayad και Καμπούρογλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (σ.σ.: Κύπρο), καθώς και ποσά σε μετρητά μαζί με το γιο του, Μιχάλη Μιχαηλίδη. Οι επαφές του με τον Τσοχατζόπουλο ήταν πολύ συχνές, πάντα βράδυ στα γραφεία του στην Κομνά Τράκα 3, καθώς και στην Ομήρου 8, και μαζί προγραμμάτιζαν τις καταβολές και τις ενέργειες που επρόκειτο να γίνουν».
 
 
Πόσα πήρε η Γερμανίδα πρώην σύζυγος για το «αναίμακτο» διαζύγιο
 
Σε γνώση των συζύγων του, πρώην και νυν, αλλά και της κόρης του Αρετής, υποστηρίζει ο Νίκος Ζήγρας ότι ήταν οι όλες οι παράνομες δραστηριότητες του Ακη Τσοχατζόπουλου. «Τόσο η πρώην όσο και η νυν σύζυγος του Τσοχατζόπουλου γνωρίζουν τα πάντα, και αυτό διότι ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος εκμυστηρευόταν τα μυστικά του στις γυναίκες του, όπως ο ίδιος μου έλεγε» ανέφερε ο πρώτος εξάδελφος του πρώην υπουργού.
 
Μάλιστα, ο κατηγορούμενος ζήτησε από τον ανακριτή να διερευνήσει πόσες χιλιάδες ευρώ πήρε στο εξωτερικό, σε τσάντες, η Γκούντρουμ (σ.σ.: πρώην σύζυγος του Τσοχατζόπουλου), προκειμένου να συναινέσει στο διαζύγιο. Συγκεκριμένα τόνισε: «Γνωρίζω ότι πήρε με εφάπαξ καταβολή πάνω από 500.000 δολάρια και συμφώνησαν ο Τσοχατζόπουλος να της καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο δεν δηλωνόταν πουθενά. Από τότε που παντρεύτηκε τον Τσοχατζόπουλο, δεν έχει δουλέψει και δεν έχει περιουσία στην Ελλάδα». Να ερευνηθεί όμως και η αγορά του καφέ – μπαρ Στοά από τον Αλέξανδρο Τσοχατζόπουλο ζητά ο Νίκος Ζήγρας. «Γνωρίζω ότι ο πατέρας του πλήρωσε στον πρώην κάτοχο της εταιρίας, ο οποίος ήταν μεγαλοεκδότης εφημερίδος, το τίμημα του μεριδίου το οποίο ήταν πάνω από 400.000 ευρώ, χρήματα τα οποία δόθηκαν μετρητά και δεν δηλώθηκαν πουθενά» υποστηρίζει στην απολογία του.
 
Οσον αφορά την κόρη του Αρετή και την αγορά της μεζονέτας της στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, ο Νίκος Ζήγρας ισχυρίστηκε ότι «Ο Αστέριος Οικονομίδης (σ.σ.: προφυλακισμένος για την υπόθεση), προκειμένου να παράσχει προσωπική εξυπηρέτηση στον Τσοχατζόπουλο, αγόρασε το 2005 το ακίνητο στη Δεινοκράτους από την εταιρία Bluebell, συμφερόντων Τσοχατζόπουλου. Η ως άνω αγοραπωλησία βέβαια ήταν εικονική, αφού πληρώθηκαν μόνο οι φόροι, και ο απώτερος στόχος ήταν, όπως και συνέβη στη συνέχεια, να μεταβιβαστεί το εν λόγω ακίνητο στην Αρετή Τσοχατζοπούλου από φυσικό πρόσωπο και όχι από υπεράκτια εταιρία. Ολα αυτά βέβαια ήταν σε πλήρη γνώση της ίδιας της Αρετής Τσοχατζοπούλου». Σε άλλο σημείο, ο Ζήγρας, προτρέπει τις δικαστικές αρχές να διερευνήσουν «πόσα χρήματα έδωσε ο Τσοχατζόπουλος, προκειμένου η κόρη του Αρετή να ιδρύσει εταιρία κατασκευών – μελετών μαζί με κάποια υπάλληλο του υπουργείου Δημοσίων Εργων».
 
 
Τα ακίνητα και οι εταιρίες
 
Εταιρίες – οχήματα για την αγορά ακινήτων και άλλες επενδύσεις αλλά και τη διακίνηση του μαύρου χρήματος μέσω λογαριασμών στην Ελβετία χρησιμοποιούσε, σύμφωνα με τον εξάδελφό του, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας. Οταν χρειαζόταν μάλιστα, ο Ακης Τσοχατζόπουλος ταξίδευε στο εξωτερικό με το «ληγμένο διαβατήριο» του Νίκου Ζήγρα και χρησιμοποιούσε το όνομά του για προσωπικές του δουλειές, επαφές με τράπεζες, εταιρίες, δικηγορικά γραφεία, αλληλογραφία, παραμονή σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία. Ο Ζήγρας επιβεβαίωσε ότι ίδρυσε κατ’ εντολήν του Τσοχατζόπουλου εταιρίες -Torcaso και Bluebell-, ενώ χρησιμοποίησε έναν φίλο του για να ιδρύσει την P&A Investment. Το ίδιο έκανε, όπως υποστηρίζει και ο Ιωάννης Σμπώκος, ο οποίος ίδρυσε τη Nobilis.
 
Στη συνέχεια και μετά την ίδρυση των εταιριών, ο Ακης Τσοχατζόπουλος του γνωρίζει τον Κύπριο Ντίνο Μιχαηλίδη. Σύμφωνα με τον Ζήγρα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου θα έδινε στον Τσοχατζόπουλο, μαζί με άλλους, τα χρηματικά ποσά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (μετρητά και επιταγές), για τις αγορές των ακινήτων. Ετσι, ο Ζήγρας έδωσε στον Μιχαηλίδη τα στοιχεία της εταιρίας Bluebell για να εκδώσει τραπεζικές επιταγές στο όνομά της και να ανοιχθεί σχετικός τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετία, προκειμένου να κατατεθούν οι επιταγές και στη συνέχεια τα χρήματα να έρθουν στην Ελλάδα και στον λογαριασμό της Τorcaso. Για να στηθεί όλη αυτή η επιχείρηση, ο Ζήγρας ανέφερε ότι επιστρατεύτηκε το γραφείο του Οράτιου Μελά (σ.σ.: έχει απολογηθεί και έχει αφεθεί ελεύθερος) «που είναι εξειδικευμένο στο άνοιγμα λογαριασμών υπεράκτιων εταιριών του εξωτερικού και στη διακίνηση χρημάτων μέσω των αυτών». Οπως σημειώνει: «Οι παραδόσεις των χρημάτων στα χέρια του Τσοχατζόπουλου έκανε και ο συνέταιρος του Μελά, Κ. Αντωνιάδης (σ.σ: κατηγορούμενος – έχει αφεθεί ελεύθερος), καθώς και ο υπάλληλός τους, ο οποίος μετέφερε χρήματα στα γραφεία του Τσοχατζόπουλου, τα παρέδιδε σε εμένα και στη συνέχεια εγώ στον πρώην υπουργό».
 
 
Το μυστικό του «Ιανού»
 
Πέρα από τα ακίνητα όμως, ο πρώην υπουργός είχε επενδύσει και σε μετοχές του γνωστού βιβλιοπωλείου Ιανός, μέσω της εταιρίας Noris AG». Ο Νίκος Ζήγρας ερωτάται γι’ αυτό και αναφέρει: «Η εταιρία αυτή ιδρύθηκε από εμένα για να αγοράσει ο Τσοχατζόπουλος μετοχές του Ιανού. Ο εκπρόσωπος του Ιανού, Νικόλαος Καρατζάς, γνώριζε ότι η Noris ήταν συμφερόντων Τσοχατζόπουλου και εγώ γνώρισα τον Καρατζά από τον Τσοχατζόπουλο. Σήμερα η Noris έχει κλείσει». Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι το ποσοστό που αγόρασε ο Τσοχατζόπουλος αποτελεί μεγάλο μυστικό μεταξύ του πρώην υπουργού και του Καρατζά.
 
 
Με υστεροβουλία
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Ζήγρας στην περιπέτεια της υγείας του και το πώς την αντιμετώπισε ο Ακης Τσοχατζόπουλος: «Το 1999 κλονίστηκε η υγεία μου, όλα τα έξοδα νοσηλείας μου στο εξωτερικό καταβλήθηκαν από τον ίδιο τον Τσοχατζόπουλο, ο οποίος έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για την έκβαση της υγείας μου και αισθανόμουν μεγάλη ευγνωμοσύνη γι’ αυτό. Πολύ αργότερα αντιλήφθηκα ότι την υστεροβουλία για τις παραπάνω ενέργειές του, αφού το μόνο πραγματικό του ενδιαφέρον ήταν να μην πεθάνω και δεν προλάβει να ενημερωθεί από εμένα για τους λογαριασμούς. Προσπαθούσε να μου δημιουργήσει την εικόνα ότι αυτός είναι ο σωτήρας μου και του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη».
 
Σε άλλο σημείο της απολογίας του επισημαίνει την αγωνία του Ακη Τσοχατζόπουλου να βγει βουλευτής και να έχει ασυλία: «Γνωρίζω ότι ο Τσοχατζόπουλος έκανε λυσσαλέες προσπάθειες για να βγει βουλευτής και να έχει βουλευτική ασυλία, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δαπανούσε πάνω από 2.500.000 ευρώ για την εξαγορά ψήφων από Ρωσοποντίους από την Κύπρο, τσιγγάνους, καθώς και σε διάφορες παροχές, όπως αγορά εισιτηρίων διαρκείας του ΠΑΟΚ».
 
 
Τι είπε για τους άλλους τρεις
 
Για τον Σαχπατζίδη: Το 2005 του τον γνώρισε ο πρώην υπουργός σαν έναν πολύ καλό του φίλο και άνθρωπο της απόλυτου εμπιστοσύνης του. Από τότε ανέλαβε να διαχειρίζεται τα ακίνητα της Torcaso σαν να είναι ο ίδιος ιδιοκτήτης τους.
 
Για τη Λαμπροπούλου: Ηταν η μόνιμη λογίστρια του Ακη από το 1980 μέχρι σήμερα και γνωρίζει όλα τα μυστικά και τα «μαγειρέματα» του πρώην υπουργού.
 
Για τον Οικονομίδη: Ο Ζήγρας έφερε σε επαφή τους Τσοχατζόπουλο και Οικονομίδη και από τότε έγιναν επιστήθιοι φίλοι και ο τελευταίος εργαζόταν αποκλειστικά για λογαριασμό του πρώτου, υπό τις εντολές και την καθοδήγησή του.
 
 
«Δεν έχω καμία σχέση»
 
Αργά χθες το απόγευμα, ο Ιωάννης Σμπώκος, με ανακοίνωσή του, αρνήθηκε όσα του αποδίδει ο Νίκος Ζήγρας. «Δεν έχω απολύτως καμία σχέση με μαύρο χρήμα ή παράνομο πλουτισμό. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ως απολογία του Νίκου Ζήγρα και αναφέρονται σ’ εμένα δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Οταν κληθώ από τις δικαστικές αρχές, θα το αποδείξω με στοιχεία» ανέφερε.
 
Δηλώσεις για τις αποκαλύψεις Ζήγρα έκανε και ο πρώην υπουργός της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος μιλώντας στο ΡΙΚ διέψευσε με έντονο ύφος όσα κατέθεσε εις βάρος του ο ξάδερφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, χαρακτηρίζοντάς τα «ανυπόστατους ισχυρισμούς και αποκυήματα φαντασίας».
 
 
Βάσω Παλαιού – Από το κύριο θέμα της εφημερίδας “Δημοκρατία”.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ