19/04/2021

Από εταιρία security θα φυλάσσεται το εσωτερικό της Βουλής. "Μαχαίρι" στον αριθμό αστυνομικών που φρουρούν πολιτικούς

Array

vouli 2 4609Ιδιωτική εταιρεία φύλαξης αναμένεται να αναλάβει την εσωτερική ασφάλεια της Βουλής, ενώ δραστικά περιορίζεται ο αριθμός των αστυνομικών που διατίθενται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και φρούρηση πολιτικών και άλλων δημοσίων προσώπων.

Σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Νικόλαου Δένδια, και σχετικό πόρισμα Ειδικής Επιτροπής της ΕΛΑΣ, θα αποδεσμευθούν 1.500 αστυνομικοί, 100 οχήματα και 60 μοτοσικλέτες και θα διατεθούν για τη δημόσια ασφάλεια.

Οι αλλαγές θα γίνουν με προεδρικό διάταγμα και στο εξής η ασφάλεια και φρούρηση των δημόσιων προσώπων δεν θα γίνεται υποχρεωτικά και με προκαθορισμένο αριθμό αστυνομικών, αλλά προαιρετικά και με εισήγηση ειδικής επιτροπής. Υποχρεωτική θα είναι η φρούρηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

Έως σήμερα, ο νόμος όριζε αριθμό αστυνομικών που υπηρετούσαν υποχρεωτικά στην ασφάλεια πολιτικών και άλλων προσώπων, ανεξάρτητα από το εάν το πολιτικό πρόσωπο επιθυμούσε ή όχι τη φρούρηση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ, αστυνομικού υποδιευθυντή Χρήστου Μανούρα, περιορίζονται κατά 25 οι αστυνομικοί, που υπηρετούν στην ασφάλεια του πρωθυπουργού και κατά 20 οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην ασφάλεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον περιορίζονται, κατά πέντε αστυνομικούς η ασφάλεια των λοιπών αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, κατά τρεις η ασφάλεια των υπουργών, κατά δύο η ασφάλεια των αναπληρωτών υπουργών και κατά έναν η ασφάλεια των υφυπουργών.

Επιπλέον, μείωση κατά πέντε άτομα θα υπάρξει στον αριθμό των αστυνομικών που διατίθενται στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος και κατά τέσσερα στους αστυνομικούς που διατίθενται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταργείται επίσης, η συνοδεία αστυνομικών σε βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους.

Αιτήματα για ασφάλεια και φρούρηση θα υποβάλλουν στο εξής όσοι έχουν λόγους και αυτοί θα αξιολογούνται από την ειδική επιτροπή, η οποία θα εκτιμά και τον βαθμό απειλής.

Επίσης, περιορίζονται σε τρεις οι αστυνομικοί που διατίθενται σε νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικούς σταθμούς. Επιπρόσθετα, περιορίζεται από 6 σε 2 μήνες, η περίοδος διάθεσης αστυνομικών σε πρώην υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς μετά τη λήξη της θητείας τους. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, τυχόν αιτήματα για περαιτέρω διάθεση θα αξιολογούνται από την επιτροπή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μανούρα, στο μέλλον δεν θα επιβαρύνεται η Ελληνική Αστυνομία από τη διάθεση, τη συντήρηση μέσων, καθώς και με καύσιμα κίνησης για την παραπάνω κατηγορία (πρώην υπουργούς κ.λπ.) προσώπων.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι περικοπές και σε άλλους χώρους, καθώς:

– Οι δαπάνες που προκαλούνται για την αγορά, συντήρηση και κίνηση των μέσων που διατίθενται για τη συνοδεία προσώπων, πλην των κρατικών λειτουργών, θα βαρύνουν τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.

– Η προστασία εσωτερικά του χώρου του Κοινοβουλίου αναμένεται να ανατεθεί σε εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης, εφόσον λάβει την τελική απόφαση η πρόεδρος της Βουλής, ενώ η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει τη φρούρηση στον περιμετρικό χώρο αυτού.

– Ήδη, εκπονείται σχέδιο ασφαλούς εξωτερικής φρούρησης του Κοινοβουλίου από συγκεκριμένη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

– Οι ιδιώτες που υποβάλλουν αιτήματα για παροχή αστυνομικής προστασίας και εφόσον κρίνεται από την Επιτροπή ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι θα καταβάλλουν το ισόποσο των μικτών μηνιαίων αποδοχών του αστυνομικού που απασχολείται, εφόσον το εισόδημά τους είναι ανώτερο των 100.000 ευρώ ετησίως.

– Στην ως άνω κατηγορία συμπεριλαμβάνονται δημοσιογράφοι, εκδότες, επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα.

– Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η οικονομική επιφάνεια του υπό προστασία ατόμου δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ ετησίως, συνεκτιμώντας και τον βαθμό επικινδυνότητας, θα παρέχεται αστυνομική συνοδεία για συγκεκριμένο διάστημα, το οποίο θα επανεξετάζεται ανά τρίμηνο για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας και για τον καθορισμό του βαθμού απειλής, είτε με πρωτοβουλία της υπηρεσίας, είτε μετά από σχετικό αίτημα των ενδιαφερόμενων.

– Επίσης, θα υπάρξει εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού για ομαδοποίηση στόχων σε περιοχές μικρής γεωγραφικής έκτασης (Κολωνάκι, Ψυχικό κ.λπ.), όπου θα μπορούσαν με ευέλικτες αστυνομικές ομάδες αντί να φρουρούνται, να ελέγχονται ή να επιτηρούνται, αντίστοιχα.

– Σε ό,τι αφορά την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος προσώπων ή κτιρίων, θα προηγείται αξιολόγηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποφαίνεται για τον βαθμό απειλής και την ανάλογη διάθεση, ή μη, του αναγκαίου αριθμού προσώπων και μέσων.

– Η αξιολόγηση επικινδυνότητας και ο βαθμός απειλής θα αποτελεί πλέον απόρροια συστηματικής και ενδελεχούς έρευνας συγκεκριμένης Επιτροπής, που θα συγκροτείται με απόφαση του Αρχηγού του Σώματος και θα απαρτίζεται από στελέχη συναρμόδιων υπηρεσιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ